🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amazon прогнозира ръст на облачните услуги

Компанията на Джеф Безос отново излезе на печалба през последното тримесечие

Анализатори търсят знаци в печалбите на Big Tech, че огромните инвестиции в генеративен изкуствен интелект ще доведат до повече продажби и приходи
Анализатори търсят знаци в печалбите на Big Tech, че огромните инвестиции в генеративен изкуствен интелект ще доведат до повече продажби и приходи
Анализатори търсят знаци в печалбите на Big Tech, че огромните инвестиции в генеративен изкуствен интелект ще доведат до повече продажби и приходи    ©  Reuters
Анализатори търсят знаци в печалбите на Big Tech, че огромните инвестиции в генеративен изкуствен интелект ще доведат до повече продажби и приходи    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отличният празничен сезон на Amazon и прогнозите за ускоряване на растежа на облачните услуги повишиха цената на акциите на компанията в края на миналата седмица, тъй като приходите се покачиха спрямо миналата година. Продажбите на стриктно наблюдаваното подразделение на Amazon за изчисления в облак AWS, което е основен двигател на печалбата на компанията, нараснаха с 13% до 24.2 млрд. долара през трите месеца до декември, което надминава ръста от 12%, отчетен през последното тримесечие.

Продължителното забавяне на растежа на облачните услуги се дължеше на това, че клиентите търсеха начини да намалят разходите си, но големите доставчици на облачни изчисления - Amazon, Microsoft и Google, сега гледат на търсенето на генеративен изкуствен интелект като на начин да дадат тласък на продажбите. Въпреки увеличението ръстът на продажбите на AWS остава далеч под 40-те процента, отчетени в края на 2021 г.

Ускорението, наблюдавано в края на годината, ще "продължи и през 2024 г.", тъй като темпът на намаляване на разходите на клиентите се забавя, заяви главният финансов директор на Amazon Брайън Олсавски, цитиран от Financial Times. Той заяви, че компанията наблюдава "значителен интерес" към услугите си за генеративен изкуствен интелект, но отказа да разкрие какво влияние е оказало това върху растежа на облака.

Приходите от генеративен AI вече възлизат на "доста голямо число", макар че са "много по-малки, отколкото ще бъдат в бъдеще", когато ще достигнат "десетки милиарди", каза главният изпълнителен директор Анди Джаси. Акциите на Amazon, които са се повишили с около 50% през последните 12 месеца, поскъпнаха с 9% след отчета за приходите в четвъртък.

В същото време подобряването на маржовете в огромният северноамерикански бизнес на Amazon, който включва и онлайн платфоармата му за търговия, помогна за връщането към оперативна печалба след миналогодишните загуби. Това е в резултат от големите усилия за намаляване на разходите, реорганизация на огромната логистична мрежа на компанията в САЩ и устойчиви потребителски разходи по време на натоварените празници.

"Това четвърто тримесечие беше рекорден сезон за празнично пазаруване и приключи една стабилна 2023 г. за Amazon", каза Джаси.

Компанията цели да максимализира логистичната мрежа, която построи по време на ковид пандемията, например чрез пускане на услугата Buy with Prime, която позволява на търговци, продаващи на други платформи, да използват услугата им за доставка.

Amazon също развива своя рекламен бизнес с висок марж, включително и чрез пускане на реклами към своята Prime Video стрийминг услуга. Приходите от реклама са нараснали с 26% през последното тримесечие на 2023 г., премахвайки негативните ефекти на валутните разлики.

Развитието на конкуренцията

Анализатори търсят знаци в печалбите на Big Tech, че огромните инвестиции в генеративен изкуствен интелект ще доведат до повече продажби и приходи, както и дали технологията ще доведе до ускорен ръст на облачните услуги на конкурентите на Amazon - Microsoft и Google. Важна тема за индустрията е как Amazon се сравнява с ранния иноватор в изкуствения интелект Microsoft.

"Amazon остава очевидно номер две в генеративния AI", казаха анализатори на Deutsche Bank този януари.

Amazon пусна Amazon Q, конкурент на генеративния AI асистент на Microsoft, миналата година заедно със селекция от AI услуги и хардуер, а в четвъртък представи AI търговски асистент, който ще отговаря на въпроси на клиентите и ще прави препоръки. Компанията все още не е обявила броя на клиентите си.

Microsoft обяви миналата седмица, че търсенето на AI услуги е повишило приходите на облачната платформа Azure в последното тримесечие в сравнение с предишните три месеца.

Подобно на Microsoft и Google Amazon съобщи, че капиталовите разходи ще се увеличат през 2024 г., за да подкрепят растежа на AI инфраструктурата. Капиталовите инвестиции на Amazon през 2023 г. се понижиха с 10 млрд. долара до 48.4 млрд. заради по-ниските разходи, свързани с логистиката, каза Олсавски.

Въпреки поредица от скорошни съкращения, както и голямата серия миналата година, Олсавски обясни, че повечето екипи на Amazon "се стремят да задържат линията на персонала".

Базираната в Сиатъл компания отчете възстановяване на печалбата преди данъци, която се покачи до 13.2 млрд. долара в сравнение с 2.7 млрд. долара през същия период на 2022 г., доста над очакванията на анализаторите за 10.4 млрд. долара. Като цяло приходите на Amazon са нараснали с 14% до 170 млрд. долара, изпреварвайки прогнозите на анализаторите за 166.3 млрд. долара.

Поглеждайки напред към първото тримесечие на 2024 г., Amazon заяви, че очаква приходи между 138 млрд. и 143.5 млрд. и печалба преди данъци между 8 млрд. и 12 млрд., като цяло в съответствие с прогнозите на анализаторите.