Amundi e продалo инвестиционни фондове за над 4.3 млрд. лв. в България

Френското управляващо дружество силно е увеличило дела си в страната през последните години.

Най-големият партньор на компанията е Уникредит Булбанк, в чиято група допреди години беше Pioneer, който беше купен от Amundi.
Най-големият партньор на компанията е Уникредит Булбанк, в чиято група допреди години беше Pioneer, който беше купен от Amundi.
Най-големият партньор на компанията е Уникредит Булбанк, в чиято група допреди години беше Pioneer, който беше купен от Amundi.    ©  Reuters
Най-големият партньор на компанията е Уникредит Булбанк, в чиято група допреди години беше Pioneer, който беше купен от Amundi.    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Клиентските активите под управление на Amundi в България са нараснали чувствително през последните години и към края на септември те са 2.201 млрд. евро, или 4.314 млрд. лв. Френското управляващо дружество e най-голямото в Европа с над 2 трлн. евро активи и в топ 10 в света. Това съобщиха от компанията за "Капитал".

В България то дистрибутира своите инвестиционни фондове чрез банки и финансови компании. Най-големият му партньор е Уникредит Булбанк, в чиято група допреди години беше Pioneer, който беше купен от Amundi.

Само до преди 5-6 години активите под управление на Amundi в страната бяха от порядъка на 400 млн. евро. Сегашното увеличение следва цялостния тренд на повишен интерес към взаимни фондове в България заради ниските лихви по депозитите и търсене на алтернативни инвестиции в страната през последните години. Amundi предлага 177 фонда и ETF-и в страната, покривайки целия инвестиционен и рисков хоризонт.

С продажбите си България фонд мениджърът държи почти 50% от пазара на инвестиционни фондове - според последните данни на БНБ общите активи под управление в страната са 9.004 млрд. лв. Amundi е с най-голям дял и сред чуждите управляващи дружества, които са с активи общо за 6.1 млрд. лв. Останалите са на български фондове.

Реално за девет месеца компанията е привлякла почти 400 млн. лв. инвестиции - от индивидуални клиенти, институционални като пенсионни фондове и други. При чуждите фондове в страната се предлагат и тези на Schroders, KBC, OTP и други. Общо се предлагат 1459 фонда в България, от които 1307 са на чуждите фонд мениджъри.

"2023 г. беше много успешна година за Amundi. Стойността на нетните инвестиции достигна 26 млрд. евро, а печалбата ни нарасна с 4%. През цялата минала година предоставяхме на клиентите си решения, адаптирани към настоящата ситуация, характеризираща се с висока инфлация и високи лихвени проценти. Успехът ни се дължеше основно на пасивното управление и динамичното развитие в азиатския регион. По-високите приходи и оперативната ефективност допринесоха за повишената ни рентабилност.

Продължаваме да работим по изпълнението на дългосрочната си стратегия за растеж на мултимениджмънта, която със сигурност ще бъде подпомогната от придобиването на Alpha Associates", заяви в прессъобщение Валери Бодсон, главен изпълнителен директор на Amundi.

Нетната печалба на компанията за миналата година е нараснала с 3.9% до 1.224 млрд. евро, а активите със 7% до 2.037 млрд. евро.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар