Най-печелившите взаимни фондове за първото тримесечие

Регионалните пазари се оформят като водеща алтернатива за печалбите за сметка на САЩ и Западна Европа

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Източна Европа и регионът се оказват като една от най-печелившата дестинация за българските инвестиционни фондове. Или поне това показва класацията за най-доходоносните от тях за първото тримесечие на годината. При първите 10 поне пет от тях залагат на региона - а лидерите са на борсите в Словения и Македония. Това са борсово търгуваните фондове на "Експат", които са базирани на техните основни индекси. В тази компания са ПФБК "Восток", борсовия фонд над румънския индекс BET, на гръцката борса, както и "Адванс Източна Европа".

По-надолу в класацията от тази група може да забележим и "Адванс инвест", "Селект регионал" и други. Борсовите и взаимните фондове са добра възможност за експозиция към региона, като като цяло не е толкова лесен за достъп - много от борсите не са включени в предпочитаните от България борсови платформи. А директен достъп чрез посредници може да се окаже и по-скъп. Затова инвестиционните фондове са добър вариант. В страната се предлагат над 100 схеми на български управляващи дружества, като активите им са над 3.1 млрд. лв. "Капитал" използва за класацията данните на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), като данните са на база нетна стойност на един дял, което е преди такси за емитиране и обратно изкупуване.

От Запад на Изток

Представянето на взаимните фондове ясно отразява и още една тенденция - прехвърляне на инвестиционния фокус от развитите пазари към възникващите. В САЩ фондовият пазар е прегрял, цените на акциите са на исторически високи оценки и там все повече се говори за очаквана корекция в котировките и индексите. Затова и инвеститорите търсят по-перспективни дестинации в момента, каквито са европейските пазари и в частност по на изток. В Западна Европа също има умора на пазарите след исторически рекорди.

На трето място в класацията е "Компас глобал трендс" - това беше най-печелившият взаимен фонд за миналата година с почти 40% доходност, която отрази бума на пазарите в САЩ и най-вече технологиите. Последните формират над 50% от портфейла му - технологичните компании в САЩ, част от "Великолепната седморка" (сред които Apple, Alphabet, Mеta, Microsoft и други).

Топ 10 се затваря от борсовия фонд върху златото - Expat Gold. Благородният метал се радва на силен интерес през последните месеци, а цената му отбелязва постоянни исторически рекорди. Доходността на Expat Gold е почти 10%, като в нея не е включен ръстът в цената през април, която достигна почти 2400 долара за унция.

ОББ доминация

Преходът към смесените балансирани фондове веднага прави впечатление, че те са доминирани от фондове на ОББ, които се управляват от "Кей Би Си асет мениджмънт". Повечето фондове, които попадат тук, са с еднакви имена по двойки, като разликата е валутата - левове или евро. Управляващото дружество на банката е най-голямото, държи и най-големия фонд в България - "ОББ платинум България" (трети при смесените консервативни фондове) с активи над 370 млн. лв. и доходност малко над 2% за първото тримесечие.

Фондовете като "ОББ Експертийз силно динамичен толерантен" имат фондове чадър. Например на цитирания това е "ОББ Експертийз". Той е захранващ подфонд и инвестира най-малко 85% от активите си в акции от "Институционален Ф БГ клас акции" (Institutional F share BG class), деноминирани в левове или евро, на главен подфонд "Хорайзън Кей Би Си силно динамичен толерантен", разбираме от сайта на фонда. ОББ предлага и минимална инвестиция във фондовете си от 10 евро или лева, като стимулира свои клиенти да правят месечни инвестиции с малки вноски, но редовно.

Единствените фондове в топ 10 смесени балансирани, които успяват да се "промушат" сред тези на ОББ, са "ДСК Динамика" и "ПИБ Класик" на едноименните банки. Първият инвестира голяма част от активите си - над 70% в борсово търгувани фондове, като водещ е този върху Nasdaq 100. Има едва 2.3% облигации (разпределени в бондове на Унгария и Казахстан), а над 16% са в акции. При "ПИБ Класик" акциите заемат най-големия дял - 46% в чужди книжа плюс 2% в български, а 25% са облигациите. В топ 5 позиции лидер са български бондове и на Румъния, както и акции на Rolls Royce, Eli Lilly и AMD.

Подобни портфейли правят тези фондове близки по-скоро до тези в акции, а и постигат резултати, които ги правят конкурентни с по-рисковите схеми. Това обаче може да се приеме за едно от предимствата на балансираните стратегии - при бум на пазара на акции те може да концентрират инвестициите си там и обратно - когато има повече доходност от облигации да влизат при тях.

По-консервативно, моля

Най-консервативните фондове правят и най-ниската доходност, която е под или около инфлацията в България, но все пак доста над тази по депозитите. За някои обаче само името им означава консервативни - например лидерът тук е "Астра кеш плюс", който към края на март има почти 50% от активите си в акции, а са следвани от корпоративните облигации с 26.25% и ДЦК с 3.7%.

При облигационните фондове лидер е "Евростабилност" на "Компас инвест" с доход от малко над 3% за тримесечието. В портфейла си той държи малко над 60% в облигации, а на акциите се падат 27.7%. Фондът е направил и над 12% доходност за последните 12 месеца, което чувствително бие инфлацията.

С нарастващите си активи е видимо, че взаимният фонд става все по-припозната алтернатива на депозита, давайки по-високи доходности. Извън класацията обаче има и много фондове с по-малки печалби, някои са на минус. Това обаче невинаги е фатално, тъй като както винаги сме казвали - инвестицията в тези инструменти трябва да се прави поне за 3 до 5 години. В противен случай няма много смисъл от нея.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар