🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: Хакатон: Подобряване на въздуха, Фършанги, концерт на Милица Гладнишка

Интересните събития през уикенда и седмицата

Изложба "Звезди на бълагрското кино"

25.02

Хакатон: Подобряване на качеството на въздуха

Столичната община беше осъдена за опасно мръсния въздух в София и докато жителите на града очакват да бъдат предприети мерки, за да се намали замърсяването, могат да се включат в хакатон, където да обединят сили за нови идеи и решения. Регистрацията е индивидуална или в екип от до 5 души. Ще участват и професионалисти в областта на устойчивото развитие. Първите три отбора ще спечелят награди, насочени към живот с по-малко емисии, като електрически тротинетки, ваучери за аудиокниги и др. Времето за генериране на идеи за подобряване на качеството на въздуха е 4 часа.

Регистрация на: www.eventbrite.com/e/256690697787

26.02

Кулинарен курс за морски дарове

В курса е включено обучение за избор на морски дарове, как да се съхраняват, за да останат с оптимално качество до момента на приготвянето, както и как да се почистват. Ще научите как се приготвят стриди, калмари, скариди и октопод. Обучението е предназначено както за начинаещи, така и за по-умели готвачи.

В Amuse Bouche, от 10:30 ч. до 13:00 ч., цена: 90 лв.

26.02

Съвременно изкуство, кино и интерпретации

Изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова от Art and Culture Today са подготвили тема за киното и как то представя съвременното изкуство. Ще се опитат да отговорят на въпроса какви са посланията, отправени от големия екран, и по какъв начин те въздействат върху културната представа за смисъла и мястото на изкуството в актуалната реалност. Друг интересен фокус е върху авторите, произведенията и художествените течения, които попадат най-често в кръгозора на кинорежисьорите, както и върху какво се градят техните интерпретации.

В Дом на киното, от 16 ч., билет 12 лв.

26.02-11.03

"Сцени на разсъмване"

Представлението на Emеrgency Theater е изградено от личните преживявания на екипа, с текстове и провокации в писма на писателката, драматург и физик Цвета Софрониева. Във фокус е човешката безпомощност, страхът от загубата на човека до нас, но и силата и утехата на пробуждането. Монолозите в "Сцени на разсъмване" са частично документални, драматургията на вътрешната сцена се постига през лично страдание и процес на изцеление на членовете на групата, лаборатория за психодрама. Режисурата е на Юлиана Сайска.

В Национален студентски дом на 26 и 27.02 и на 10 и 11.03, от 19:30 ч.

26.02

Детски маратон

Бягането на разстояние два километра за деца, организирано от 5kmrun, се провежда в няколко български града, а отскоро и във Варна. Замисълът е да се провежда всяка последна събота на месеца. Подходящо е за деца от най-ранна възраст, дава им възможност да изградят навици и да развият спортната си култура. Преди самото бягане има водена загрявка в 10:50 ч.

В Морската градина, Варна, старт в 11:00 ч., участието е безплатно

26.02

Джаз концерт на Милица Гладнишка, Мишо Йосифов, Вили Стоянов

Името на джаз концерта е "ЕуфУрия", целенасочено търсена грешка, препраща към идеята за фурията като асоциация, която отговаря на темперамента на музикантите. Ще прозвучат гласовете не само на Милица Гладнишка, но и на Мишо Йосифов, Вили Стоянов и Васил Спасов. Обещават разнообразна музика от цял свят.

В Sofia Live Club, начало: 21 ч., билети в Eventim: 20 лв., на място: 25 лв.

26.02

Фършанги

Традиционният празник на банатските българи в с. Бърдарски геран, известен като Фършанги, е карнавален ден преди Великденските пости, отбелязва се от всички католици по света. Всеки се маскира както пожелае: често жените се правят на мъже, мъжете се обличат в женски дрехи, има дяволи феи, приказни герои. Приготвят се банатски специалитети - кълбъсъ, пушена сланина, рибици, джумерки. Организиран е занаятчийски базар, на който се предлагат тези традиционни деликатеси от банатската кухня, сувенири и занаятчийски изделия.

В с. Бърдарски геран

26.02

Фантастична симфония

Диригентът Петко Димитров и солистът Веселин Демирев ще представят концерт за цигулка и оркестър №1 на Дмитрий Шостакович и "Фантастична симфония: Епизод из живота на артиста" в пет части на Хектор Берлиоз. Събитието е част от поредицата "Да си върнем музикалните таланти на България". Димитров е работил с редица младежки оркестри и консерватории в САЩ като Juilliard School, Lakeland Youth Symphony Orchestra, Ridgefield Youth Symphony Orchestra и др. Носител на наградата "Бруно Валтер". Демирев заема мястото на концертмайстор на оркестъра в Олборг, Дания, където е и до днес. От 2018 г. е и гост-концертмайстор на Orquesta Sinfonica de Madrid.

В зала "България", 19.30 ч.

1.03-10.04

Изложба с фотографии на Сибиле Бергеман

Изложбата на Сибиле Бергеман ще покаже акцентите в творчеството на една от най-значимите германски фотографки: от модните и портретни фотографии, създадени за списанията "Сибиле" и "Гео", до ситуационна фотография в Берлин в края на 60-те. Интересни са и късните й работи със сцени от Ню Йорк, Париж, Токио и Сао Пауло. По време на откриването на 1 март от 18:00 часа в СГХГ ще присъстват и дъщерята и внучката на фотографката - Фрида и Лили фон Вилд. След Обединението на Германия Бергеман съосновава фотографската агенция "Осткройц" и става член на Академията на изкуствата в Берлин.

В Софийска градска художествена галерия

2.03

Фотографията е мъртва. Да живее фотографията!

Фотографът Владислав Леп (известен още като Ramble Rattle) ще изнесе лекцията си Photography is dead. Long live photography, която е първото издание на поредица от събития

под общото название So, It's a Learning Process. Международната арт платформа Sound in Picture и коуъркинг пространството SOHO си сътрудничат за организиране на лекциите. Целта им е след тях да следват свободни разговори насред музика и импровизиран бар, където начинаещите да получат вдъхновение да започнат занаята, а професионалистите да открият нови знания.

В коуъркинг пространството SOHO, От 19:00 до 21:00 ч.

До 5.03

Късно море

Мими Добрева представя свои 13 живописни платна, обединени под заглавието "Късно море". С времето тя открива една повторяемост и закономерност в отношенията между елементите в пейзажа, стандарти на проявление, потвърждение на усещането как въпреки голямото разнообразие в пейзажите те си приличат в своята семплост. Картините на Добрева подхранват нетърпението за идващото лято и морски дни.

В галерия "Стубел"

до 30.04

Звезди на българското кино

Българска национална филмотека селектира фотографии на български актьори в изложбата "Звезди на българското кино''. Колекцията обхваща над 60 портрета на любими на българската публика актьори като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Доротея Тончева и др. Фотографиите са от "златния" период на българското кино - от 1956 до 1972 г.

В галерия "Синтезис"