🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | Джаз концерт Paloma, ново представление на Марий Росен, изложба текстил

Подбрани събития за свободното време

12.01

Paloma. Нова концертна програма на Мирослава Кацарова, в която джаз певицата и музикантите Мирослав Турийски, Младен Димитров, Александър Леков и струнен квартет Perfect преработват познати стари латино песни. За програмата са подбрани заглавия - фини препратки към магическия реализъм на латиноамериканската култура, като Cucurucucu Paloma, Samba de Bencao, Manha de Carnaval (Black Orpheus), Desafinado и др., повечето от тях свързани с филми. Оркестрациите за струнния квартет са неконвенционални, доминирани от класическото джаз трио: пиано, бас, барабани. Софийска градска художествена галерия, 19:30 ч., билети в мрежата на Eventim: 30 лв.

12.01

И всички животни крещят. Премиера на пиесата на младия австрийски драматург Томас Кьок под режисурата на Марий Росен, част от културната програма на Гьоте-институт. В текста, определен от автора като "реквием-манифест на изчезването", той възвръща гласа на изчезналите животински видове, за да изпеят своята лебедова песен и арията на един възможен свят без хората. С участието на Ана Вълчанова, Александър Митрев, Деница Даринова и студентите от БП "Театър" на НБУ. "Топлоцентрала", Голяма зала, 19:30 ч., билети от https://embed.urboapp.com: 20/25 лв.

13 и 14.01

Чудните приключения на Пинокио. Театър "София" стартира новата година с премиера за най-малките и техните родители. Вечната магична история за Пинокио е под драматизацията и режисурата на Елза Лалева. С участието на Ангела Канева, Дениза Павлова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Юлиян Рачков и др. Театър "Сълза и смях", 11:00 ч., билети на касата на театъра и на https://sofiatheatre.eu

13.01 и 10.02

Червена звезда, блок 28. Вторият "сторителинг пърформанс" на писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе повежда публиката на пътешествие обратно в ерата на "развития" социализъм - едно време както комично, така и абсурдно в една и съща степен. Връщаме се при пионерските лагери, съседите партийци, бригадирските песни, опашките за банани през декември и други моменти от социалистическата епоха чрез анекдоти и предмети - символи от тогавашното ежедневие. Theatro отзад канала, 19:00 ч., на 10 февруари представлението е от 16:00 ч., билети от epaygo.bg, 25/30 лв.

16.01

Еуфория на болестта. Представлението с концепция, режисура и хореография на Ива Свещаров и Вили Прагер навлиза в дълбоката тема за болестта през "тялото" на един от най-малките, но най-мощни патогени, познати на човечеството - вирусът, за да се вгледа в най-критичния момент за всеки човек - срещата със заразата. То изследва многопластовите отношения между клетката гостоприемник и вируса, за да представи абстрактна перспектива за тях като преплетени в един общ "танц". Изпълнители: Ана Петкова, Зорница Стоянова, Даниел Денев, Ива Свещарова, Вили Прагер. "Топлоцентрала", зала 2, 19:00 ч, билети от embed.urboapp.com, 15 лв.

17.01

Концерт с история: мелодии назаем. Първото събитие от поредицата на пианистката Венета Нейнска ще запознае слушателите със случаи в музикалната история, в които композитори пианисти взимат "назаем" мелодии от други автори и ги превръщат в произведения за пиано. Във вечерта ще звучат колаборациите между австрийския цигулар Фриц Крайслер и големия позакъснял романтик Сергей Рахманинов, между Краля на песента Франц Шуберт и виртуозния пианист Ференц Лист и др. Музей "Борис Христов", 19:00 ч, билети само с предварителна продажба от https://epaygo.bg и на касите на EasyPay, няма да се продават на място преди концерта: 20 лв.

18.01

Гравитация. Концерт - промоция на дългоочаквания нов албум на "Блуба Лу", съдържащ инструментални композиции с имена на архитекти модернисти от началото на ХХ век. В "Гравитация" музикалното дуо, съставено от Димитър Паскалев и Константин Кацарски, представят нов прочит на модерността чрез богати, многопластови текстури от перкусии, китара, пиано и симфоничен оркестър - изложба от минималистични звукови картини, в които могат да бъдат открити елементи на съспенс, мистика и романтика. На сцената те ще излязат заедно с гост-музиканти. Sofia Live Club, 20:00 ч. Билети в Eventim: 20 лв., в деня на концерта и на място: 25 лв.

18.01 - 8.02

Loophole: Chapter One. В самостоятелната си изложба Петър Пондев оплита стените на галерия Doza в лабиринт, който не добавя тежест, а представя ново измерение с взаимодействието си на цветове, форми и флуидност. Авторът показва тъфтинг серия, създадена в резултат на двегодишни технически изследвания и експерименти и представя текстилното изкуство като метафора чрез абстрактни форми, през киборги и ядрена експлозия, видяна през очите на деца. Doza Gallery

16, 17, 30 и 31.01

Звукът на музиката. Премиера на хитовия мюзикъл по музика на Ричард Роджърс и текст на Оскар Хамърстайн II. За нея Софийската опера и балет работи отново с топ режисьора Уест Хайлър, които през 2020 г. постави мюзикъла "Шрек" на сцената й, с костюмографа Уитни Локър и светлинния дизайнер Зак Блейн. В основата на постановката, подходяща за семейства и за деца, е истинската история на Мария и семейство Фон Трап. Действието се развива в Австрия през 1949 г., когато Мария приема работа като гувернантка в голямо семейство, докато решава дали да стане монахиня. Тя се влюбва в децата и в крайна сметка в техния овдовял баща, капитан Фон Трап. Софийската опера и балет, 19:00 ч., билети на касата и сайта

17.01

Свръхчовек. Премиерата на варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров", колаборация с творци от РС Македония, е изградена по музиката на "Пролетно тайнство" от Игор Стравински и философията на Фридрих Ницше за Свръхчовека. На сцената ще видим оригинален сценичен синтез един съвременен микс от танц, поетичен театър и пърформанс под режисурата на Васил Зафирчев, а ролите, обобщени като Тела и Сенки, се изпълняват от Стоян Радев, Недялко Стефанов, Станислав Кондов, Веселина Михалкова, Христина Джурова, Гергана Арнаудова и др. Варна, Основна сцена, 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 20/30 лв.

до 31.01

Девето международно триенале на графиката. До края на януари във всички изложбени зали в галерията на СБХ - "Шипка 6", е показана внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство. Деветото триенале представя процесите и тенденциите в света на графиката, включвайки стотици произведения на близо 200 автори от 26 държави в класическите и експерименталните графични форми. СБХ