🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | Кулинарен курс за двойки, зимен празник на Витоша, "Ромска сватба"

Подбрани събития за свободното време

16-18.02

Sustainable Living Expo. Събитието, посветено на устойчивия, природосъобразен начин на живот, включва базар за оригинални мебели и декорации за дома, бижута и аксесоари от естествени материали, натурална козметика и дори био изкушения за домашни любимци, всички, създадени с мисъл за нашето здраве и за природата. На щандовете ще бъдат представени над 15 български и чуждестранни марки. От 12 до 20 ч. в Сердика център, ниво -1. Вход свободен.

16 и 17.02

Леден фестивал и нова зала "Полюси" в Пловдив. Докато българската експедиция на ледения континент продължава своята мисия, Регионалният природонаучен музей в Пловдив открива нова зала по проект "Изграждане на жива експозиция Антарктида". Представянето на залата ще бъде съчетано и с двудневен Леден фестивал. Събитието включва музикална програма, рисуване, творческо ателие, образователни пъзели - всичко, свързано с Антарктида и нейните обитатели. От 10 до 17 ч. на ул. "Хр. Данов 34" в Пловдив.

16.02

10 години клуб Terminal 1. Макар и вече да не функционира, софийският клуб, домакинствал близо декада на множество партита и концерти, ще отбележи своя юбилей. Мястото на събитието е друго заведение - Stroeja, който вече е на нов адрес - ул. "Георги С. Раковски" 116. Музиката е осигурена от диджеите Vajarov, Nina и FeeL. Вратите отварят в 21 ч., а началото на партито е в 22 ч. Вход: 15 лв.

17.02

Паста и вино. Кулинарният курс за любители е посветен на класическа, очаквано добра комбинация. Участниците ще могат да научат повече за пастата в различните региони на Италия, начини за нейното приготвяне, както и, разбира се, кой вид ястие с какво вино си подхожда. Водещ на обучението е опитният готвач шеф Йовелина Минкова. Тя ще разкаже повече за приготвянето на pasta fresca, както и за нейни разновидности под формата на гарганели, малоредус, талятели и агнолоти. Събитието е предназначено за двойки. В HRC Culinary Academy, от 14:30 до 18 ч. Цена: 350 лв. за двама.

17.02

Може ли всичко да бъде изкуство? Отговорът на този и много други въпроси ще бъде търсен по време на провокативната лекция - визуален разказ, организирана от платформата "Съвременно изкуство и култура". Основни лектори са изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, които ще представят някои от най-парадоксалните произведения от последните десетилетия и ще обсъдят с публиката как те отразяват настроенията и дилемите на съвременното общество. Събитието е насочено към широка непрофесионална публика, без ограничения във възрастта. В Дом на киното от 16 до 18 ч. Билети по 14 лв. на касата и на уебсайта на киното.

17.02

Постановка "Ромска сватба". Какво се случва, когато родителите уреждат брак на децата си? Какви са терзанията на младата ромска душа? Дали съдбата ще бъде благосклонна към една невъзможна любов? Парите или любовта са по-важни? И къде е конят? Отговори на тези и още много други въпроси ще получим от постановката на Донка Кьосева с участието на Ана-Мария Михайлова, Андрей Стоянов, Георги Кочев, Джулия Христофорова и други. От 19:30 ч. в Нов театър НДК. Вход свободен.

18.02

Зимен семеен празник на Витоша. За осма поредна година софиянци са предизвикани да се включат в планинския фестивал за активен начин на живот. Програмата ще започне с щафетен паралелен ски слалом (за 10-16 години), в 11:30 ч. е стартът на семейната надпревара с шейни, а от 12 ч. успоредно ще се проведат конкурс за снежни фигури и забавни игри, надпревари и викторини с награди. Участието е със собствена ски екипировка и шейни. Организатори са "София - световна столица на спорта", Столична община и "Мачирски спорт". От 11 до 13:30 ч. в местността Офелиите, над Златните мостове. Без такса за участие, със записване на място от 10 ч.

18.02

Малък Сечко Рън. 12-ото издание на зимното аматьорско бягане по традиция ще бъде по южните склонове на Стара планина, като стартът е от софийското село Локорско. Дистанциите са 6, 13 и 19 км, а за децата е предвидено безплатно състезание на 1000 метра. Бягането е по разнообразни терени от горски път, туристически пътеки и малко асфалт. За хората, които не са любители на бягането, но искат да бъдат част от февруарското събитие, има възможност да дадат своя принос като доброволци в организацията. Стартът е в 11 ч. от селския площад. Регистрация на trailseries.bg, 25 лв. при предварително записване и 35 лв. на място.

20.02

Изложба "Хора и улици". Младата художничка Мишер Руева представя своята трета самостоятелна изложба с акварели. Като добавка към изобразителното изкуство решилите да видят картините ще могат да чуят и непредставяни досега акустични музикални изпълнения на Мишел и Стоян Дойчев - Стенч, които са членове на групата One day less. От 19 ч. в бар "Петък", начало на музиката от 21 ч. Вход свободен.

21.02

"От всички страни". Постановката на режисьора Николай Гундеров, създадена по текст на Роман Венцел и Михаела Долежелова, разказва за хората, прибягващи до услугите на гадателката Имелда в търсене на пари, щастие и любов. Най-дълго играната чешка комедия ни показва изригването на един своеобразен вулкан от недоразумения и комични парадокси, провокиращи бурен смях. Участват Александра Сърчаджиева, Стефания Колева, Дарин Ангелов, Деян Ангелов. От 19 ч. в Народно читалище "Развитие-1869" във Враца. Билети на касата и в Eventim: 20/30 лв.

22.02

"Решението". Постдраматургичната пиеса-ситуация разглежда темите за вътрешната, лична корупция и важните, често невидими за чужди очи решения, които могат да променят посоката на човешкия живот. Представлението е по текст на писателя и драматург Александър Мануилов, за който авторът печели една от трие награди в конкурса за сценарий на Столична община, АСТ Асоциация за свободен театър и норвежката организация TOU SCENE. Артистите, които в премиерната постановка ще пресъздадат драматичната атмосфера на дилемата при вземането на съдбовни решения, са Василия Дребова, Явор Костов-Йондин и Емилия Тончева. В Топлоцентрала от 19 ч. Билети: 15 лв.

22.02

Световна премиера на "Гризелдис" от Адолф Адам. Диригентът от шотландско-италиански произход Дарио Салви ще представи в Софийската филхармония някои от забравените произведения на френския композитор Адолф Адам. Роденият в Париж Адам е автор на над 50 оперни и балетни шедьовъра, сред които популярните балети "Жизел" и "Корсар". Солист на вечерта е сопраното Мария Йелич. Специално участие ще вземе и Националният филхармоничен хор. В Зала "България" от 19. Билети на касата и онлайн от Eventim: 40-80 лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар