🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Домашно кино | Нов сериал по бестселъра на Джеймс Клавел "Шогун" и криминално заглавие с Джоел Еджъртън и Сигорни Уивър

Какво ново по стрийминг платформите

Shōgun

През 1975 г. писателят Джеймс Клавел публикува историческия роман "Шогун", представящ обстановката в Япония в началото на XVII век, който се превръща в бестселър. Пет години по-късно заглавието е адаптирано за екран, а актьорите Ричард Чембърлейн и Тоширо Мифуне като Анджин-сан и Торанага-сан остават в спомените с емблематични роли.

Днес, в ерата на стрийминг платформите, гледаме нов прочит на епичната история в лимитиран сериал на FX и Hulu от 10 епизода, включващ известен японски актьорски състав. Действието се развива в Япония през 1600 г., в зората на решаващата за века гражданска война, а събитията са представени на фона на личната история на Джон Блакторн (Космо Джарвис). Английският моряк, претърпял корабокрушение край бреговете на феодалната държава и попаднал в плен на японците, се сблъсква с непознати закони и култура. Местните го обучават в своя език, култура и начин на живот, като целят той да им бъде полезен с познанията си за военната техника и навигация, така че да помогне на Йоши Торанага (Хироюки Санада от "Последният самурай", "47 ронини", "Mortal Combat: Филмът", "Западен свят" и др.) да укрепи властта си и да се пребори с обединилите се негови врагове от Съвета на регентите. Англичанинът променя консервативната общност, но и самият той претърпява впечатляваща трансформация.

Премиера, Hulu, 27 февруари

Constellation

Нова порция научна фантастика от Apple TV+ със сериала, проследяващ астронавтка на име Джо (Нуми Рапас от "Шерлок Холмс: Игра на сенки", "Прометей" и др.), която е част от малък екипаж, работещ на Международната космическа станция. На борда му се намира и мистериозно експериментално устройство от НАСА - и в момента, в който е включено за тестове, се случва катастрофа. Джо е принудена да се върне на Земята, където открива, че ключови части от живота ѝ липсват. Тя започва да се съмнява в собствения си здрав разум и да се пита какво се случва и в крайна сметка дали халюцинациите ѝ са страничен ефект от излагането на въздействието на устройството?

Премиера, Apple TV+, 21 февруари

Добрият градинар

Джоел Еджъртън и Сигорни Уивър са в главните роли на американския криминален трилър по сценарий и режисура от Пол Шрейдър. Отдаденият градинар Нарвъл Рот се грижи за градината на красиво имение, изпълнявайки с всяка прищявка на собственичката му - вдовицата Хавърхил. Докато в един момент привидно спокойният му живот не е нарушен от необичайна нейна молба - да се грижи и да обучи като чирак нейната племенница Мая. За да защити това, което му е скъпо, Рот ще бъде принуден да се върне към отдавна погребаните практики и да се изправи лице в лице с миналото си, белязано от кръв и ярост. Филмът e написан и режисиран от Пол Шрейдър. В главните роли са Джоел Еджертън, Сигорни Уийвър и Кинтеса Суиндел.

Премиера, HBO MAX