С виртуални джобни на училище

Няколко варианта за плащане, без да се използват хартиени пари и метални монети, като анти-COVID-19 мярка

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Първият учебен ден започна, с него се увеличава полемиката с маски или не, както и доколко ще работят мерките в училищата срещу COVID-19. Има все пак няколко неща, с които може да се ограничи източникът на заразата, и това е от използването на пари.

"Парите са предмети, препредавани от човек на човек, по които вирусът SARS Cov2 може да се задържи до 24 часа върху банкноти и до 30 часа върху монети. Поради факта, че вирусът освен по респираторен се предава и по контактно-битов път, за да се ограничи възможността за предаване на инфекцията посредством банкноти или монети, е препоръчително да се избягва плащането в брой", казва д-р Таня Андреева, педиатърът и детски ревматолог, при представянето на платежния ключодържател на iCard.

В България има немалко варианти за безналични плащания, които са насочени специално за ученици. Всеки от тях има плюсове и минуси, един от тях например е, че в училищната лавка може да няма ПОС терминал. При всички положения обаче електронните разплащания ще стават все по-масови и когато един ден сегашният начален ученик започне да работи и печели сам доходите си, книжните пари може и да са само спомен.

Банкови карти - почти всички банки имат услуги, насочени към най-малките. Специфичното при тях е, че са освободени от повечето такси - за издаване и поддръжка, както и нулеви или много ниски при теглене от банката издател. Повечето имат и 24-часов лимит, което намалява риска за прекомерно харчене. Някои банки разделят офертите си за деца от 7 до 14 и от 14 до 18 години, освен това се предлагат и карти за деца към основната банкова сметка на родител.

Финтек карти - наскоро Revolut пусна своята услуга Junior (7 - 17 години), която е с по-големи дневни и месечни лимити, както и безплатни тегления до определена сума. Таксите и позволените операции са според плановете за големи - стандартен, премиум и метален. Картата насърчава финансова грамотност сред младите хора чрез персонализирани парични инструменти и съвети. Профилите са свързани с тези на родителя, който ги управлява и може да захранва незабавно детската сметка, да контролира опциите за сигурност, да получава известия при всяка транзакция, както и да ограничава ползването на сметката при определени търговци.

Телефон и часовник - безконтактното плащане с телефон или смарт часовник става все по-разпространено сред големите, но е с потенциал и за малките. Тук проблемът е ограниченото ползване, тъй като става основно през Apple Pay за телефоните и Garmin Pay за часовниците, където се дигитализират директно банкови карти, но малко банки работят все още с тях. Вариант при смартфоните са виртуалните портфейли на iCard, Phyre, A1, които са с предварително захранване на средства. За да се ползват тези продукти, е нужно телефонът да поддържа NFC функция.

Платежен ключодържател - само преди дни iCard представи новата си джаджа за разплащане. Той е вързан към виртуалния портфейл на компанията, от който може да се следят и контролират всички плащания на детето. Ключодържателят е с вграден NFC чип, който се свързва със сметка в дигиталния портфейл на един от родителите. Така учениците могат да плащат безконтактно, без да е необходимо да имат телефон с NFC технология, посочват от компанията. Ключодържателят е без месечна такса, но с еднократно плащане на 39.98 лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар