Лихвите по бизнес кредитите са на рекорден минимум през юни

Кредитирането се възстановява, а цената на потребителските заеми отново намалява, показва статистиката на БНБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесът е получил кредити в размер до 1 млн. евро на рекордно ниска цена през юни - 3.26%, показват данните на Българската народна банка (БНБ). Сключените нови сделки са на обща стойност 354 млн. лв., като тук се включват и предоговорените заеми. За сравнение - месец по-рано цената беше 3.73%, а преди година - 3.80%.

Същевременно в последното издание на тримесечния "Икономически преглед", който е съставен по данни до март, Българската народна банка (БНБ) заложи на повишение на лихвените проценти по кредити в страната през следващите месеци. При депозитите обаче централната банка не очаква големи промени и това е видимо към юни - лихвите се запазват на нива, близки до нулата.

Цената на заемите

Средната цена на нови и предоговорени бизнес кредити през юни пада до рекордно ниското ниво от 2.75% в резултат на понижението при заеми до 1 млн. евро. Понижението може да се дължи и на еднократен ефект от голям договорен заем. От друга страна, при големите кредити над това ниво лихвите се повишават с 0.1 пр.п. до 2.45% през юни. Новите и предоговорени бизнес заеми за месеца достигат общ обем 965.4 млн. лв., което превишава с повече от 350 млн. лв. обема на сключените сделки през април и май.

Търсенето за потребителски кредити в левове, изглежда, нараства през юни. През април и май обемът на сключените нови договори падна до 219 и 270 млн. лв., но през юни сумата нараства до 480 млн., което е близо до средномесечното ниво за миналата година. Същевременно цената на потребителските кредити намалява от достигнат петгодишен връх през април (9.72%) до 7.60% през юни тази година. Жилищните кредити пък леко поскъпват, но остават под 3% и през юни, а интересът към тях се възстановява.

БНБ обаче залага на забавяне на ръста на кредитирането и при домакинства, и при фирми поради отслабване на търсенето и затягане от страна на банките. Евентуално увеличение на необслужваните заеми в банковата система също може да допринесе за повишаване на лихвените проценти по новите кредити, считат от БНБ.

Минимални лихви при депозити

За разлика от очакванията за увеличение на цената за кредити лихвите по депозити, изглежда, ще се запазят на рекордно ниските си нива. Средният лихвен процент по срочен депозит в левове за фирми за втори пореден месец е отрицателен (-0.08%), като минусът идва от депозити за период от 1 ден до 1 месец (което представлява три четвърти от новите договори за 123 млн. лв. през юни).

Домакинствата пък получават за своите депозити в левове и евро средна лихва от 0.08% през юни - на практика без промяна спрямо предходния месец и понижение спрямо нивата преди година (0.14% за депозит в левове и 0.13% в евро).

Според експертите на БНБ основна причина на този етап да не може да се очаква покачване на лихвите по депозити е свръхликвидността на банките. Централната банка очаква и обемът на депозитите да нараства от предпазни спестявания на домакинствата в резултат на повишената несигурност.