🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Държавен враг №1

Аудиокоментар на Йово Николов за това как Васил Божков изгради хазартен бизнес за стотици милиони с помощта на държавата и защо точно сега се превърна в преследван

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хазартната сага, в която цялата държавна машина се изправи срещу собственика на най-голямата частна лотария в страната Васил Божков, всяка седмица набъбва с нови факти и обстоятелства. През изминалата стана ясно, че бизнесменът е задържан в Обединените арабски емирства и българската прокуратура ще настоява за екстрадицията му. Към обвиненията на Божков се прибавиха още по-смущаващи - за убийство и изнасилвания, а кръгът от обвиняеми по казуса се разшири. Отделно парламентът прие закон, който постави извън закона частните лотарии.

Начинът, по който държавата се изправи срещу знакова фигура от прехода, доскоро със статут на недосегаема, е без прецедент през последните двадесет години. В новия епизод на седмичния подкаст на "Капитал" журналистът Йово Николов връща лентата назад и разказва за генезиса на бизнесмена и обяснява бизнес модела му, който използва корумпираната среда, за да си осигури монопол в дадена сфера. Той дава обяснения и защо точно сега властта реши да го изхвърли от хазартния бизнес.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Защо главният прокурор атакува президента

Аудиокоментар на Алексей Лазаров и Мирела Веселинова за това как действията на Гешев срещу Радев може да хвърлят страната в дълбока институционална криза

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cuam4o avatar :-|
    Ангел

    Добър е подкаста.

    Нередност?
Нов коментар