Когато държавата се държи като мутра

Разговор със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов за това как да бъде демонтиран корупционният модел на властта и какво трябва да се направи след протестите и оставката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Борисов управлява през деня видимата част от държавата, Пеевски управлява през нощта задкулисието."

С този образ Христо Иванов описва структурата на властта в момента и обяснява защо въпреки опитите на премиера да се измъкне от сянката на Пеевски според него "Борисов е заложил бъдещето на страната в сараите, за да си осигури личното оцеляване".

Съпредседателят на "Демократична България" гостува в новия епизод на седмичния подкаст "Гласът на Капитал" и анализира горещите политическите събития от последните седмици - акцията на плажуващите в "Росенец", нахлуването на прокуратурата в президентството, опитите на властта да ремонтира корупционния си модел и антиправителствените протести. Той дава своята рецепта за това какво предстои след протестите и оставката на правителството. Според Иванов непосредствените задачи пред демократичната общност са две - как да гарантира свобода и правила, от една страна, и радикална модернизация на страната, от друга, за да запази перспективите за икономически растеж.

P.S. Разговорът с Христо Иванов е записан на 14 юли.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Как НСО охранява бизнес интересите на Пеевски и Доган

Аудиокоментар на Йово Николов как усвояването на публичния бряг край "Росенец" и овладяването на Националната служба за охрана са символи на превзетата държава

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-?
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 6

    Идните избори:
    - БС(К)П - гадните комуняги, съсипвали ни толкова пъти;
    - ДПС - които дори турците не уважават, партия на мафията;
    - ГЕРБ - както научихме мутри, крадци;
    - Слави - симпатичен чалгар, който още не е обяснил защо едно време плака по един убит мафиот;
    - Демократична България, част от Да, България с Христо Иванов на чело - успял да запали желанието за справедливост у хората. Културен, говорещ разумно.
    - Атака - с онзи скандалджия Болен Сидеров;
    - Воля - чичката с нафтата Магарешки;
    - ВМРО - с онзи чудесен, хитър чичка Каракачанов, дето май има едни незаконни тераси и ни излага в чужбина;
    - Възраждане - с Костя Копейкин - доказан крадец и лъжец, люлеещ се към Русия;
    - Национален фронт за спасение на България с водещ Валери Симеонов, известен с това че обижда майките на деца с увреждания;

    Кого ще изберете - избора е ваш, но поне гласувайте, за не ги изберат ТЕ.

    Нередност?
  • 2
    viktoria_ghe avatar :-|
    Victoria Tzvetkow
    • + 3

    За пръв път някой , като сега тук Христо Иванов говори за актуалните политики, които интересуват обществото в Западна Европа и модерното българско общество. Дигитализация и Електронно правителство, Електронно гласуване, средна класа, която навсякъде е гръбнака на обществото. Загубихме в лутане толкова години....Непростимо!

    Нередност?
  • 4
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "Ivan Mitev":

    Колега съфорумец, изберете си психиатър. Ще съберем пари и ще платим прегледа и лекарствата в началото. Вярвам, че след като получите просветление ( в резултат на лекарствата), ще спрете да пишете глупости във форума.

    Нередност?
  • 5
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx

    До коментар [#1] от "Бай Ганьо":

    Най-накрая като си казал "майки на деца с увреждания" си имал предвид Мая, нали? Щото тя липсва от списъка.

    Нередност?
  • 8
    lilinikolova avatar :-|
    Цвети Н.

    Интересно би било, ако направите такъв разговор и с Борис Бонев. Той също е едно от лицата на протестите, но предлага интересни идеи за решаването на проблемите.

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf

    До коментар [#1] от "Бай Ганьо":

    Може ли да използвам и споделям написаното?

    Нередност?
Нов коментар