🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вотът на недоверие - за управляващите няма политическа криза

Поисканите от областните координатори на ГЕРБ оставки на тримата министри заради връзки с ДПС започват да изглеждат като мираж

По време на дебата Корнелия Нинова заяви, че леви, десни и безпартийни искат да си отвоюват държавата от мафията, а първото условие за това е оставка на правителството на Борисов
По време на дебата Корнелия Нинова заяви, че леви, десни и безпартийни искат да си отвоюват държавата от мафията, а първото условие за това е оставка на правителството на Борисов
По време на дебата Корнелия Нинова заяви, че леви, десни и безпартийни искат да си отвоюват държавата от мафията, а първото условие за това е оставка на правителството на Борисов    ©  Юлия Лазарова
По време на дебата Корнелия Нинова заяви, че леви, десни и безпартийни искат да си отвоюват държавата от мафията, а първото условие за това е оставка на правителството на Борисов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два часа продължи дебатът в понеделник по внесения от БСП вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Той е пети в рамките на този парламент и втори по темата "корупция". Докато от БСП обвиняваха ГЕРБ в създаването на политико-олигархичен модел на управление, а от формацията на Борисов им опонираха със статистики от приети антикорупционни закони, стратегии и досъдебни производства срещу държавни служители, протестиращи бяха обсадили парламента с искания за оставки на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. По време на дебата протестът прерасна в гражданско неподчинение - младежи с българския флаг и знамето на ЕС седяха на платното на бул. "Цар Освободител" пред сгрдата на Народното събрание, охранявана от два кордона полицаи.

Премиерът Бойко Борисов, чиято оставка протестиращите искат вече 12-ти ден, не присъстваше по време на дебата за вота на недоверие, защото все още е в Брюксел, където продължава срещата на върха на лидерите от ЕС за намиране на компромис по отношение на фонда за възстановяване от корона кризата. В началото на дебата ги нямаше и тримата министри, чиято оставка той беше поискал по-рано, за да се разсеят съмненията за свързаността им с ДПС: на финансите - Владислав Горанов, на икономиката - Емил Караниколов, и на МВР - Младен Маринов. ТПредседателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че тримата на в отпуска. Двама обаче - Горанов и Караниколов, дойдоха в Народното събрание.

Оставките като мираж

От техните изявления в парламента стана ясно, че все още няма решение дали реално ще подадат оставка. Те бяха поискани формално от областните координатори на ГЕРБ на среща с премиера и лидер на партията Бойко Борисов миналата с аргумента, че за Горанов, Караниколов и Маринов има съмнения за връзки с ДПС и с депутата Делян Пеевски. Малко след това от правителствената пресслужба разпространиха съобщение, че тримата за изявили готовност да се оттеглят незабавно и ще депозират оставките си още на другия ден, но самият Борисов междувременно се отметна и каза, че съдбата им ще бъде окончателно решена след гласуването на вота на недоверие.

По време на дебата в понеделник обаче финансовият министър Владислав Горанов заяви пред журналисти, че не вижда причина да подава оставка. "Няма никаква причина да се оттеглям 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - интеграцията в Банковия съюз и приближаването до еврото.", каза той. А по повод обвиненията за близост с ДПС заяви, че от 2009 г. е до Борисов, когато той е спечелил първия си мандат, и поиска конкретни примери за негови действия в политиката и законодателството, които могат да го свържат с движението. "В действителност много пъти съм искал подкрепата на парламентарната група на ДПС по теми, по които имаме общи идеи. Няколко пъти са ми помагали при запазването на сегашния данъчен модел", уточни Горанов.

Колегата му Караниколов пък заяви, че е готов да поеме политическата отговорност, но не вижда защо Горанов и Маринов трябва да подават оставка. "Министър Горанов и неговият екип направиха изключителни неща за България. По отношение на Младен Маринов МВР има високо признание от хората.", каза Караниколов. Крачка назад за евентуален бъдещ ремонт на кабинета или оставка на правителството направиха и вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев. "Към момента за промени в правителството не се говори", каза Каракачанов във Варна, където заедно с американския посланик Херо Мустафа посетиха Военноморския координационен център на НАТО. Все пак Каракачанов уточни, че има варианти и "всичко е възможно", но това ще стане ясно след заседанието на коалиционния съвет на управляващите партии, който се очаква да бъде в сряда или четвъртък.

От парламентарната трибуна Томислав Дончев пък каза, че правителството няма да подаде оставка и да си тръгне, "докато може да свърши нещо полезно и докато връзката с гражданите не е скъсана". По думите му корупцията е хронично заболяване на българското общество и големият проблем е, че "сме се научили да живеем с нея". Според Дончев нов парламент, в който 10-20 на сто от депутатите са различни, няма да промени нещата.

В дебата по вота на недоверие основният сблъсък беше между БСП и участващите в управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти". Въпреки че заявиха подкрепа за оставката на кабинета и обещаха да изложат мотивите си в пленарната зала, нито един депутат от ДПС не се изказа от парламентарната трибуна. Нямаше и изказвания от независимите депутати от "Атака", които допреди 10 месеца бяха в управляващото мнозинство и от чиято квота формално е министърът на икономиката Емил Караниколов.

Нинова по конспекта за Борисов и нищо за главния прокурор

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за оставка на правителството и "градеж на чиста и свята република" от "можещи, умни и честни хора". Тя припомни за десетките скандали в третия мандат на Борисов и описа "шестте крака", върху които е стъпила корупцията в България: лобистките закони и поправки между първо и второ четене и в преходните или заключителни разпоредби; превръщането на институции и регулаторни органи в инструменти за корупция; изпълнителите-бушони във властта, сред които и 12 "изгорели" министри на ГЕРБ през този мандат; "безнаказаността" и показните акции на прокуратурата; пропагандата в полза на властта чрез платени анализатори и послушни медии; страхът от уволнения, натиск и рекет.

В дългата си реч лидерът на БСП за пореден път успя да заобиколи причините за исканата от протестиращите оставка на главния прокурор Иван Гешев и структурните проблеми в съдебната власт. "Четвъртият елемент на този модел е безнаказаност. От всички тези отстранени бушони няма осъдени, има шумни и показни акции на прокуратурата, които не завършват с осъдителни присъди," каза тя по този въпрос и продължи нататък.

Двама от БСП споменаха Иван Гешев

Само двама народни представители от групата на БСП поставиха проблема с действията на главния прокурор в изказванията си. Депутатът от гражданската квота на левицата Явор Божанков повдигна въпроса за прокуратурата и съдебната система много по-директно от Нинова, обръщайки се към колегите си от управляващото мнозинство. "Ключов фактор за днешния ви провал е функционирането на правораздавателната система. Всички помним нахлуването на Бойко Борисов във ВСС и как магистрати станаха на крака, отчетите с есемеси, докато стигнем до прословутото "Ти си го избра". Именно този модел роди Гешев като главен прокурор, кръгът, който го издигна и прокуратура, която селективно удря като бухалка недоволните и несъгласните с властта. Общото между вас, Бойко Борисов и Иван Гешев е разбирането ви за разделение на властите - такова просто нямате", категоричен беше Божанков.

Зам. председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков също призова за оставката на Иван Гешев, като обвини Борисов, че си служи с институциите като с бухалки. "В нормалните държави ги наричат институции или регулатори. У нас ние ги обозначаваме с абревиатури: КФН, КЗК, НАП и те служат да размазват физиономии. Когато те не могат, имаме вездесъщата Главна прокуратура - истинската тежка артилерия, напоследък в прекия смисъл на думата. А под ръководството на Иван Гешев тя е готова на всеки запис да отговори със запис, на всяка снимка с чат, а ако и това не може - с показна акция, с арест, с нахлуване. И затова той обвързва съдбата си с това управление и трябва да си тръгне с него" призова Зарков.

Нинова и депутати на левицата не пропуснаха да споменат и записите с чекмеджета пълни с банкноти по 500 евро от вила "Секвоя" в резиденцията "Бояна". "От чекмеджетата на нощното шкафче видяхме, че поддържате наличност и готовност за бърза евакуация. Вероятно точно някой, който има принос за съдържанието на това чекмедже, е заснел фотосите, защото рекетът и властта ви са се разпростряли над всичко до задушаващи размери," каза Красимир Янков.

ГЕРБ няма да позволят служебен кабинет на Радев

На обвиненията на БСП за корупцията по високите етажи на властта от ГЕРБ отговориха със статистики и припомняне на "успехите" на правителството на Борисов. Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че благодарение на добрата работа на МВР има образувани 1670 досъдебни производства, докато през 2013 и 2014 г. Те са били малко над 500. По думите му за последните шест месеца на тази година разследваните престъпления са с 33% повече в сравнение с предходните две години. "Некоректно е да се твърди, че никой не работи за разкриване на корупционните престъпления", каза Ципов.

Колегата му Александър Иванов посочи, че в последните години има ръст на данъчните приходи, което означава, че българския бизнес изсветлява. "Контрабандата се стопи от 35% на 3%, а това дразни много олигарси.", заяви Иванов. Според него мотивите на БСП за вота на недоверие носят "аромат на тежък дубайски парфюм", правейки очевидно аналогия с бизнесмена с множество обвинения Васил Божков, който е в Дубай.

Александър Ненков посочи две причини, поради които депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят внесения от опозицията вот на недоверие към правителството на Борисов." Едната е, че само след няколко месеца има редовни избори. А втората е, че се противопоставяме на това цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек. За 4 г. той разруши мостовете между институциите. Той нито един път нямаше смелост да каже позитивите на кабинета. А те не са малко - допреди кризата България беше в най-доброто си финансово състояние", заяви Ненков, визирайки президента Румен Радев, който също призова Бойко Борисов и главния прокурор да си подадат оставките.

Гласуването на вота на недоверие към правителството на Борисов ще бъде във вторник като очакванията са той да бъде отхвърлен. ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат общо 116 народни представители, но в подкрепа на правителството ще гласуват депутатите от "Воля", които са 12.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 4

    Всички правителства от последните 20 години са на Ахмед Доган. Той е истинският министър-председател и той решава кой и кога да подаде оставка. След две десетилетия на историческо преяждане с неограничена власт от този милиционер, българите най-накрая разбраха КОЙ реално управлява тяхната държава. А РазБойко и тези около него са само обслужващ персонал.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 9

    След първоначалния стрес, Пеевските актьори - примите, второстепенните и миманса - облякоха театралните костюми и влязоха в ролите си на спасители на държавата срещу "изстъпленията" на народа...
    Много шизофренна постановка, ама я играят като за последно!
    И верно ще им е за последно!

    Социалната енергия на протестите неминуемо ще се разтвори - това и чакат Пеевските муцуни, - ако скоро не се превърне в политическа енергия. Едно от малкото начини за това е да се подкрепи единствената описана в Конституцията форма за падане на правителство: вотът на недоверие в НС.

    Единението на уличния и парламентарния натиск е колосална сила, от която, обаче, антиПеевските политически играчи се пазят, защото нейната енергия може да ги изгори завинаги. Всеки от тях наивно смята, че владее някаква част от площада и може с красив жест да прати "армията си" да щурмува вражеските окопи.

    Смешно, наивно и катастрофално глупаво!

    На улицата са предимно млади, необременени от партийни пристрастия хора, чиито искания са пределно ясни: канселиране на досегашната система и рестарт на държавата.
    Разделението на антиправителствените действия на улични и "официални" в НС разбива единството на усилието им и обрича и двете на неуспех. Пък и втвърдява още повече неотстъпчивостта на властниците, които по всички личи, вече престанаха да виждат реална заплаха в софийските протести, още повече в останалите по-големи градове по улиците ходят и викат по 30-40 луди глави.

    Приключи ли политическото усилие да си отвоюваме обратно България, скоро след това ще угасне и общественото усилие.

    Разделяй и владей...
    Вманиачените политици-разделители реално работят за векуването на модела Доган-Пеевски-Борисов.

    Ако улицата утре не подкрепи вота на недоверие в НС и парламентарното усилие пропадне, единственият начин да падне Пеевското котило ще остане да се пролее кръв!

    Просто безкръвна революция в историята няма.
    А това, което трябва да направим, смъквайки от власт клоуна-тиранин, си е истинска револююция!

    Нередност?
  • 4
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 1

    Редакцията, да не вземате наем от рекламите за проститутки, които заливат форума?

    Нередност?
Нов коментар