Тоталната власт на прокурорите

Росен Босев разказва как и защо от Татарчев до Гешев прокуратурата е запазила тоталитарния си образ отпреди промените и как може да се реформира

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това, с което протестите срещу властта се отличават този път, е, че наред с оставката на правителството протестиращите настояват и за оставка на главния прокурор Иван Гешев. Искането е колкото заради спорната му личност и действията му като главен прокурор, толкова и заради това, в което се е превърнала прокуратурата през последните години - мощен политически и икономически играч, който участва в преразпределението на ресурси и е инструмент за репресии.

Това е темата на новия епизод на седмичния подкаст "Гласът на Капитал". Гостува разследващият журналист Росен Босев, който разказва как практически прокуратурата е единствената държавна институция, която не се е реформирала по никакъв начин по време на прехода на България към демократична държава. Той обяснява как се е стигнало до това, какви проблеми произтичат от йерархичната структура на прокуратурата и недосегаемостта на фигурата на главния прокурор и какви са възможните пътища това да се промени.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Дилемата на Борисов

Аудиокоментар на Алексей Лазаров за новия политически сезон и какво следва, ако премиерът направи експертно правителство с ДПС

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 2

    А тоталната власт на съда? Или и там няма статии щото нашият човек Лозан е там. Колко лесно проамериканският кръг у нас може да измъкне всеки от затвора с присъда. Примерът с Джок Полфрийман е показателен. С баща известен адвокат в Австралия за който е достатъчно да се свърже с австралийското посолство от там с американското и ето съдия Калпакчиев от кръга Капитал изкарава предсрочно Джок видите ли за добро поведение. Сега капиталци ще свалят правителство и ще спират Балкански поток. Кои национални предатели са по-лошо - тези които работят за руски или тези които работят за американския интерес. Това е въпросът! В момента всички са се обединили срещу единственото възможно проевропейско правителство!

    Нередност?
Нов коментар