🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическата цена на втория локдаун

Ивайло Станчев и Вера Денизова за това защо мерките за подкрепа на бизнеса пак нямат ясен формат

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лошото управление на корона кризата до момента и нежеланието на властта да наложи по-рано по-меки мерки доведоха до втори локдаун. Така, когато някои европейски държави отново отварят икономиките си, нашата тепърва затваря.

Българското правителство показа досега, че е неспособно да наложи по-леки и друг тип мерки извън крайната. Често Борисов с поведението или изказванията си сам блокираше някои от предложенията на министри, експерти или лекари и основни правила за контролиране на епидемията не се спазваха. Така властта нито успя да разшири капацитета за тестване, нито да подготви болниците, нито да комуникира към хората адекватно мерките, нито да оцени ефекта от отделни ограничения и да компенсира адекватно засегнатите.

Как тази управленска криза и вторият локдаун ще се отразят на икономиката и кои ще бъдат най-тежко пострадалите е темата в новия епизод на подкаста "Гласът на Капитал". Гостуват икономическите редактори Ивайло Станчев и Вера Денизова.

В епизода ще чуете как се оценяват загубите от първото затваряне, каква подкрепа търси бизнесът от държавата, какво правят други европейски страни, за да компенсират затворените фирми, и какви са рисковете икономическите затруднения да се превърнат във финансова криза.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Защо Борисов блокира Северна Македония за ЕС

Как правителството изгуби единствения си коз на европейска сцена, слагайки спирачка в процеса на разширяване, чуйте зам.-директорa на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева

Все още няма коментари
Нов коментар