🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София търси виновник за провалените си проекти

Управляващите в столицата прехвърлят повече отговорности на общинското "Софияплан", което беше сред малкото критични към начина на управление на града

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има едно предприятие към Столичната община, в което общо 30 архитекти и урбанисти анализират столицата по сектори, изготвят стратегии и визии с решения на проблемите, както и работят по следващия Общ устройствен план на София. Същото това дружество сега ще има нов, допълнителен зам.-директор и ще бъде натоварено с ангажимента да отговаря за изпълнението на всичко написано в плановете, без да има хора и бюджет за това.

Общинското дружество е "Софияплан" - единственото, което в анализите си показваше провалената политика по управление на града през последните години и предлагаше стратегии за промени. На 22 юли обаче му беше възложено да координира прилагането на стратегиите си. Тази "реформа" беше приета през седмицата от Столичния общински съвет по предложение на главния архитект, като зад нея прозира повече желание за прехвърляне на отговорност, отколкото за постигане на определени резултати.

Това се вижда от няколко странни хода на главния архитект на София Здравко Здравков. Неговото предложение за новия правилник на "Софияплан" е внесено внезапно, без да са взети предвид мененията и аргументите на служителите и без да има оценка какво ще се случи, ако те напуснат. Предвижда се и назначаването на нов зам.-директор, каквато позиция в момента няма, като най-вероятно постът е за конкретен човек, който е близък до управляващите в София. Но най-вече Здравков включва и това дружеството да започне да прилага устройствените планове - задължение, което досега е било негово.

Защо тази идея не е добра

Промяната беше приета с гласовете на съветниците от ГЕРБ и ВМРО, но по думите на директора на "Софияплан" Любо Георгиев то няма как да бъде изпълнено. "Абсолютно съм несъгласен с този подход. Смятам, че няма да проработи, и то не от инат - всички служители сме на мнение, че има нужда от координационно звено, но то трябва да е към кмета, а не към специализирано дружество, отделено от администрацията, което разработва планове и прави анализи. В момента "Софияплан" е пред задънена улица", коментира той за "Капитал".

Ето и няколко причини, които показват защо тези промени не са добра идея:

  • Кметът и администрацията отговарят пряко за реализирането на планове, стратегии, концепции, визии, програми.

Точно заради това изглежда, че промените се правят, за да може да бъде намерен "виновник" за допуснати грешки.

"Координацията между планирането и изпълнението е в ръцете на общинската изпълнителна власт - при кмета, заместник кметовете, цялата администрация. Не може просто така да бъде възложена на "външно тяло". "Софияплан" не е част от администрацията, а е специализирано звено, която трябва да предлага политики, да е в помощ на общински съветници", казва арх. Георгиев.

Примерите от различни градове по света като Антверпен, Тел Авив, Титана пък показват, че когато такава структура е директно подчинена на кмета, то тогава има по-голяма връзка, авторитет и мотивация, за да работи.

Затова и в своя позиция от Съюза на урбанистите в България пишат, че целта на предлаганата промяна е "повече изнесени от кмета и администрацията отговорности към безопасно буферно пространство, което да поеме роли, присъщи на ръководния орган, общинския съвет, главния архитект и администрацията взети заедно".

  • Липса на капацитет и намеса на "наш човек".

В момента в дружеството работят 30 души, които са заети с приготвянето на стратегически планове чрез обществени консултации за това къде е добре да се инвестира в следващия програмен период, работят по заданието за нов Общ устройствен план, както и по различни анализи за столицата. "И в момента сме изключително натоварени, работим и през уикендите. Не разбирам логиката специфично да се назначава и нов зам.-директор, при положение че аз нямам нужда от такъв, а от повече колеги, от екип, който да може да приеме повече работа", коментира Георгиев.

  • Неясна мотивация и цели

Главният архитект обясни предложението си с това, че сега процесът по запознаване и изпълнение на процесите е сложен, а дружеството има нужда от реорганизация. "Подобна намеса и звено, което ще подобри системите за мониторинг, чрез борда на дружеството ще подобри работата", заяви той. Доста е странно, че Здравков бързо е внесъл доклада, дори след като служителите на "Софияплан" са обяснили, че виждат проблемни точки в него. "Това беше неформално. За мен беше приключено това действие, но след това разбрах, че е внесен докладът, въпреки това и писахме становище. Целяхме да има диалог, но нашето мнение се възприе като "история" и "подписка", коментира арх. Георгиев за "Капитал".

"Предложението на арх. Здравков за всеки външен наблюдател има неясна мотивация и цели и - което е по-лошо - изглежда прибързано и в противоречие със създадените с много труд и мотивация структура и екип на "Софияплан", казва в своя позиция Мартин Заимов, който е бивш подуправител на БНБ.

Показателна е и реакцията на Здравков, след като общинският съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев го попита дали ще подаде оставка, ако служителите на "Софияплан" подадат оставка. "Не... нека всички да си сядат на задниците и да се хващат за работа! Ако някой реши да напуска - вратата е отворена", е бил отговорът на Здравков, става ясно от фейсбук публикация на Симеон Ставрев.

Абсолютно всички групи от опозицията разкритикуваха решението. "Вие искате да унищожите "Софияплан", защото изводите им не са удобни за вас, в своите анализи те показват пълна некомпетентност, с която се управлява София, а вие просто не искате това да продължава да излиза наяве, и то от вътрешна вам структура. Много по-удобно е, когато някой външно критикува, защото тогава ще кажете, че е от някое НПО, че е соросоид, но такива изводи излизат от вътрешна структура и е много трудно да бъдат прикрити", коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 1

    Така е, когато чужди на столицата хора заради едни пари унищожават историческия център на София.

    Нередност?
  • 2
    gosko22 avatar :-|
    gosko22

    А верно ли е че ако кмет на район иска проект или дори улица да се изпълни трябва да работи с фирмите 'офобрени' от главния архитект на София или проекта му няма да мине?

    Корупцията е прояла управлението на София не по малко от управлението на държавата

    Нередност?
  • 3
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean

    Тоя главен архитект е един смотлю, един гумен печат , докаран тук от Червен бряг, да одобрява безобразията в София.

    Нередност?
Нов коментар