🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финално за пенсиите: по 120 лв. за три месеца, след това увеличение с 12.5%

Общо новият разход до края на годината ще е 700 млн. лв., а догодина - над 2 млрд. лв. Ако беше минала идеята на ГЕРБ, БСП и ДПС, сметката щеше да е двойна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След тридневни абсолютно безсмислени, но крайно популистки и на моменти унизителни дебати в парламента, депутатите най-накрая приеха промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Те засягат основно увеличението на пенсиите и лесно се превърнаха в предизборно поле, върху което се упражняваха всички политически сили в продължение на над два работни дни. А начинът, по който започна гласуването на текстовете в зала, първоначално заплашваше да взриви финансовата стабилност на страната, защото изискваше огромен ресурс за изплащане на нелогично високи пенсии още от октомври.

Първият финансово невъзможен вариант мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Докато по-умереният разход на финала бе прокаран от ИТН, ДБ и ДПС, а от "Изправи се" гласуваха шарено.

Какво се променя

След първоначално създадения хаос, в крайна сметка се прие следното:

  • Пенсионерите ще вземат по 120 лв. добавка месечно през октомври, ноември и декември тази година, която се отпуска с изричното уточнение, че е антикризисна мярка и след 1 януари изплащането й ще спре.
  • Обезщетението за втората година майчинство се увеличава от 380 на 650 лв. още от 1 октомври тази година.

  • От 25 декември всички пенсии за стаж и възраст ще започнат да се преизчисляват с коефициент 1.35, което на практика означава 12.5% увеличение.

  • От началото на следващата година минималната пенсия става 370 лв. при 300 лв. сега, което е увеличение от над 23%.
  • Максималната пенсия става 1500 лв. от същата дата. В момента е 1440 лв.

Промените минаха с гласовете на ИТН, които и намериха консенусния подход след първоначалния хаос, ДБ, ДПС и част от "Изправи се!".

Какво влиза в сила от следващата година

Реално увеличението на пенсиите ще е от началото на следващата година и пенсията за януари ще е по-виско с 12.5%, като от обяснения на депутати излиза, че даваната досега добавка от 50 лв. влиза вътре в основната пенсия и в увеличението. Промяната ще засегне и всички новоотпуснати пенсии в бъдеще.

Хората на минимална пенсия за стаж и възраст ще получат по-голям процент увеличение - 23.3% до 370 лв., като всички хора с пенсии под 415 лв. ще имат право и на социална добавка за бедност до достигане на този праг. Т.е. те няма да усетят премахването на добавката от 120 лв., която ще се дава на всички през последните 3 месеца на тази година.

Колко ще струва

Това, което приеха депутатите за бюджета на ДОО, се различава от предложението на служебното правителство. То искаше още от първи октомври пенсиите да се увеличат с 12.5%, като така разходите до края на годината да се увеличат с 353 млн. лв.

Като краен резултат разходите по консолидирания бюджет на ДОО ще са по-високи с над 700 млн. лв. спрямо сега действащия закон, но бяха завишени и очакванията за постъпления от осигуровки, като финално нужното допълнително доплащане от централния бюджет ще е 115 млн. лв. По думите на финансовия министър Асен Василев, тези допълнителни приходи и разходи няма да са проблемни, защото изпълнението на бюджета през август е било по-добро от първоначалните очаквания.

Сметката за следващата година обаче е доста по-висока - над 2 млрд. лв. (за преизчисляване на пенсиите + социалната добавка). Ако следващият парламент обаче реши, че трябва да компенсира пенсионерите за разликата между 120 лв. добавка, която ще взимат през последните три месеца на годината и 50-те лева, които ще получат след това като част от основната си пенсия, то на държавата ще са й нужни още над 1.5 млрд. лв.

Ефектът за бюджета

Всъщност, ако бяха гласувани по-големи разходи за пенсии, това щеше да се отрази на средствата, с които ще разполага държавата за други сектори или мерки до края на годината. Причината е, че според Закона за публичните финанси при гласуване на промените в държавния бюджет депутатите нямат право да променят числото на дефицита. На консолидирана основа той трябва да е 4.6 млрд. лв. в края на годината, или 4.6% от очаквания БВП. Това може да направи само Министерският съвет, като внесе проекта отново, а за подобна процедура няма време. Така, ако държавата през централния бюджет трябва да направи по-голям трансфер към НОИ (за да покрие по-големите разходи), бюджетът ще разполага с по-малко пари за някои от другите мерки.

Проблемът беше друг - че ако депутатите бяха приели - както настояваше БСП - от 1 октомври пенсионерите хем да получат преизчисление, хем по 120 лв., след това спирането на тази уж временна добавка, нямаше как да се случи. Сега преизчислението с по-високия коефициент ще влезе в сила от началото на 2022 г. и де факто ще замести дохода от временните добавки. При вариант цялата щедрост на едно, догодина за бюджета на ДОО трябваше да се предвидят допълнителни над 4 млрд. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Ами, браво на ИТН. Проявиха разум - това се очаква от партия, спечелила изборите. Ако го бяха направили по-рано, можеше и да имаме редовно правителство вече.

    Нередност?
Нов коментар