Бюджетът и пенсиите: Всичко вече е само избори

Безотговорно и популистки политиците използват ситуацията да наддават за гласовете на пенсионерите. За сметка на всички данъкоплатци

Мария Капон и Мика Зайкова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Колко време отнема да се фалира финансово стабилна държава? Краткият отговор е - един ден. Просто трябва да оставите предизборен парламент, в който не е ясно кой срещу кого залага и в момента не носи никаква отговорност за финансовото здраве на страната, да гласува бюджетни закони.

Кутията на Пандора беше отворена от служебния кабинет, който настоя за актуализация на бюджета в момент, в който вече беше ясно, че се върви към нови избори. И така - заради политическа неопитност, с мисъл за предстоящия президентски вот или защото вярваше, че има реална нужда от това, правителството предостави арена за популистко надцакване на партиите в парламента. A те не разочароваха - привидният експертен консенсус в ресорната бюджетна комисия как да се увеличат пенсиите, беше взривен от ДПС, ГЕРБ и БСП в пленарна зала. Където обединени гласуваха хаотично всички предложения, които обещават невъзможна щедрост на пенсионерите. Както призна депутат от БСП - ако някой предложи 1000 лв. минимална пенсия, ще гласуваме и нея.

Извън дивия популизъм политическата игра беше друга - да се покаже на т. нар. "партии на промяната", че нищо не зависи от тях. И че ако президентът си мисли, че може да ги цака с високи пенсии, а служебните министри - с нов политически проект, не са познали!

Проблемът на предизборната игра е, че се залага финансовата стабилност на държавата. Само за няколко часа депутатите обещаха почти милиард повече спрямо това, което може да си позволи бюджетът за тази година. А за догодина това значеше нови разходи за поне 4 млрд. лв. Грешката засега изглежда частично поправена от бюджетна комисия. Предстои гласуване в зала. Но пък е показателно колко лесно политиците са готови да обещаят повече, особено ако не е ясно кой ще носи отговорност след това. Сметката обаче винаги се плаща от данъкоплатците - с цената на повече дълг, по-високи данъци или по-малко пари за други нуждаещи се сектори.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 6

    Последните месеци имам чувството, че в Народното събрание се е събрала "Улица Сезам". Някои парламентарни групи, всъщност повече от тях, се държат като мъпети.

    Умът ми не го побира кой отговорен човек може да захвърли с лека ръка единственото положително нещо от 12 години на ГЕРБ - финансовата стабилност. В същото време никой не говори за огромните дефицити скрити в различни държавни дружества - енергетика, здравеопазване, ВИК, и как ще се изплащат.

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1
    • + 2

    Без необходима защита срещу щети, правителството и централната банка реализират обществено ползване на левове. Поради грешния паричен метод е с нарастващи щети. Правителството е с подсигуряван политическия провал.
    С паричната грешка – 2020 г. бе по-трудна от 2019 г.
    2021 г. ще е по-мъчителна от 2020 г. и със запазена насока.
    Кардиналният проблем на Република България е лошото начално предоставяне на левове.
    Сега пенсиите се плащат и с пари от държавни заеми. За увеличението на пенсиите са необходими нови държавни дългове.
    При запазване на злокобната парична процедура е невъзможна устойчива пенсионна система.

    Няма да е все така.
    За устойчива пенсионна система на Република България е потребен (с необходима защита срещу щети) подобрен метод за реализиране на обществено ползване на левове.

    Нередност?
  • 3
    043 avatar :-|
    043
    • - 2
    • + 2

    Моделът Радев: Да махнем Боку и всичко ще цъфне и върже. Цъфна и върза!

    Нередност?
Нов коментар