🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въглищата отново станаха търсени заради скъпия природен газ

Цените на въглеродните емисии стигнаха нови рекорди

Високите цени на природния газ карат производителите на енергия отново да се обърнат към въглищата, за да изпълнят целите си. Това от своя страна води до покачване на цените на въглеродните емисии в ЕС и Великобритания, защото замърсяването от въглищата е значително по-голямо от това от газа. Референтната цена на един тон въглерод на системата за търговия с емисии (ETS) достигна 65 евро в понеделник, което се случва за първи път, а в Обединеното кралство - 76 паунда. "Смятаме, че цените се движат нагоре главно заради увеличеното търсене на комунални услуги, в резултат на увеличеното производство на изкопаеми горива", казва пред Financial Times Том Лорд, ръководител на търговията в консултантската компания Redshaw Advisors. През септември във Великобритания 5% от произведената енергия е от използването на въглища, което е най-високият процент от март насам.

Според Себастиан Рилинг, анализатор на енергийните и въглеродни пазари в ЕС за компанията ICIS, търговците вече са се примирили, че въглищата ще бъдат по-търсени през следващите няколко месеца, а евентуално и след началото на 2022 г. На британския пазар обаче има и още един проблем, който може да окаже влияние върху бъдещите цени на енергията - липсата на кредити за въглеродни емисии. Британският пазар заработи през май, като до септември цените му бяха много близки до европейските. Липсата на кредити, с които да се търгува, вдигна цените над тези в ЕС. Търговете отвъд Ламанша се провеждат веднъж на две седмици, което също е значително по-рядко от тези в Европа. Индустриалните компании, търгуващи на борсата, също са малко, което оказва допълнително напрежение върху цените.

Въглищата спасяват производителите

Цените на въглищата се очаква да вървят заедно с тази на природния газ. При понижаване на котировката на изкопаемото гориво то е логично да видим и намаляване на цените на тон въглерод, но според Рилинг шансовете това да се случи са малки, още повече че идват зимните месеци, които традиционно са свързани с по-голямо потребление на горива. Това би означавало, че въглищата отново ще имат ключова роля в енергийната независимост на блока, а и на Обединеното кралство. Рилинг не очаква ръстът на цените на квотите в ЕС да продължи заради и също така очаква високите цени на природния газ да се запазят в близко бъдеще.

Кризата с енергийните цени ще бъде във фокуса на XV годишна среща на бизнеса с правителството, която "Капитал" организира от 17 ч. на 11 октомври 2021 г. Участници във форума ще бъдат президента Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев, както и министри от кабинета. Събитието ще даде възможност на мениджърите и собствениците на ключовите за икономиката предприятия да получат по-добра представа за държавната политика през следващите години, както и за стимулите, които планът за възстановяване ще осигури за стабилизация на икономиката. Годишната среща ще се излъчва на живо на capital.bg и dnevnik.bg, както и във Facebook сраниците на "Капитал" и "Дневник".
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    danitoledov avatar :-|
    danitoledov
    • - 2

    Алтернативата с въглищата е моментно решение на проблема. Ако това повишение на тока се задържи по-дълго време, ще се пови проблема с вредните емисии и замърсяване на въздуха, което не е добре за нито една от засегнатите страни.

    Нередност?
  • 2
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil
    • - 1
    • + 2

    Епохален триумф на Зелената сделка изкована от Брюкселския гений!

    Нередност?
Нов коментар