Коледен подкаст: Честита нова София... без улици

Колата е задължителна за жителите на новите столични квартали, но липсват улици. Получават се огромни тапи, а частните училища изострят проблема.

В кв. "Витоша" има стълбове, разположени по средата на полуасфалтирани улици и това често предизвиква задръствания
В кв. "Витоша" има стълбове, разположени по средата на полуасфалтирани улици и това често предизвиква задръствания
В кв. "Витоша" има стълбове, разположени по средата на полуасфалтирани улици и това често предизвиква задръствания    ©  Цветелина Белутова
В кв. "Витоша" има стълбове, разположени по средата на полуасфалтирани улици и това често предизвиква задръствания    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво става, когато всички си дойдат за празниците? Ако живеете в София, краткият отговор на този въпрос би бил: задръстване.

Но между задръствания заради спорадично висок трафик и такива заради лошо градоустройство има разлика.

Вторите са вече хроничният израз на заболяванията на общината: нехайство, некадърност и да - корупция.

За да ги видим отблизо, отиваме в т. нар. нови квартали, в които липсват улици, образуват се абсурдни тапи към ключови булеварди и просто няма мърдане. В същото време жилищата са нови и скъпи, частните училища и детски градини - много, но инфраструктурата отдолу издиша.

"Основният проблем е трафикът заради училищата - всеки ден всички родители оставят децата си в тях. Другият "плюс" са всички строежи и ремонти в квартала. А има само една улица", казва един от редовните шофьори, чакащи пред светофара към "Симеоновско шосе" в кв. "Витоша", където се вливат четири улици.

За да разберете как е възможно стълб да се озове по средата на улица, в този епизод на "Гласът на Капитал" ще ви разходим из градоустройствените абсурди и ще разкажем как се стигна дотук. А районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов-Комитата ще се включи, за да обясни как колите, уви, са бъдещето на големи части от София.

Аудиорепортажа слушайте тук:

и прочетете текста към "Коледния брой " на "Капитал" тук.

"Моето намерение и това на района е да прелдагаме всяка година все повече имоти за отчуждаване на Столичната община, така че да те да се придобият и там да започне проектиране и изграждане на улици. Същото важи и за зелените площи, общинските училища и детски градини"

Константин Павлов-Комитата
Константин Павлов-Комитата

Кмет на район "Лозенец"

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар