🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Краят на ниските лихви

Финансовият редактор Николай Стоянов за това как затягането на политиката на ЕЦБ ще се пренесе и на българския банков пазар и ще се отрази на кредитирането

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 21 юли Европейската централна банка повиши основната си лихва с половин процентен пункт и постави за приоритет борбата срещу инфлацията пред опасенията за икономическия растеж. Това е най-рязкото покачване от началото на века и цели да потисне скока на цените в еврозоната. България с валутния си борд към еврото внася директно паричната политика от ЕЦБ, така че е логично да се очаква аналогична промяна на лихвените нива в страната не само като посока, а и като мащаб.

В този епизод говорим с финансовия редактор Николай Стоянов за края на ерата на ниските лихви и как затягането на политиката на ЕЦБ ще се пренесе и на българския банков пазар и ще се отрази на кредитирането, като първо ще дадем глобалната картина и ще обсъдим и какви ще са механизмите за държавите. Цялата тема на броя четете тук.

И слушайте записа тук и във всички аудиоплатформи:

Ще обясним:

  • Защо се случи така, че средният българин да може да изтегли ипотечен заем по-евтино от средния американец?
  • Какви са рисковете за икономиката на еврозоната?
  • Къде ще се усети първо ефектът и с каква скорост се очаква да достигне България?
  • Как ще се отрази на жилищните кредити?
  • Какви са засега прогнозите - ще има ли спад на кредитирането при фирмите и домакинствата?
  • Дали е удачно сега да се бърза с "хващането на последните ниски лихви"?

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар