Подкаст | Режисьорът Димитър Коцев-Шошо за филма си "Следеният човек" по книгата на Веселин Бранев

Разговор за "Следеният човек", методите на Държавна сигурност, неслучилата се лустрация

Димитър Коцев-Шошо, режисьор
Димитър Коцев-Шошо, режисьор
Димитър Коцев-Шошо, режисьор    ©  Цветелина Белутова
Димитър Коцев-Шошо, режисьор    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За Димитър Коцев-Шошо се превръща в лична кауза и мисия да разкаже историята на преподавателя си Веселин Бранев. Нещо повече - превръща се в емоционален опит миналото да послужи като предупреждение за бъдещето. Петнадесет години по-късно филмът "Следеният човек", по едноименната книга, е готов и има своята премиера. На въпроса ми сега ли е най-точният момент - когато Русия, начело с Путин е впрегнала отново всичките си сили в пропаганда и експанзия, отговаря, че всъщност е закъснял с филма.

"Както закъсняхме толкова много с темата за досиетата и Държавна сигурност, така и с филма закъсняхме, закъснели сме всички и това е съдбата на България - изоставаме, защото ни липсва катарзисът", казва Димитър Коцев. Режисьорът обяснява, че именно защото в България така и никога не се случи лустрацията като в Чехия, Полша и Унгария, си оставаме най-бедни.

Преди пет години Шошо получава достъп до автентични архивни кадри от комисията по досиетата. Видеоинструктажи, които Държавна сигурност са записвали, за да обучават новобранци агенти - записите са толкова комични, че са чак нереални и звучат като пародия, но същевременно изцяло съвпадат с методите и похватите, използвани при следенето на Бранев, затова са идеалната визуализация към неговия собствен разказ.

Чуйте целия разговор с него тук:

Текста можете да прочетете тук.

Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар