🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст с Христо Иванов: Има шанс дори за конституционно мнозинство, но не с мандат на ГЕРБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Първа точка" е видеоподкаст на "Капитал" с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми. Разговорите можете да следите всеки четвъртък на живо от 16 часа на сайта на "Капитал" и във фейсбук страницата на "Капитал". Съдържанието е достъпно и на подкаст страницата ни, както и във всички аудиоплатформи: SoundCloud, Spotify, iTunes и Google Podcasts.

Депутатите от "Демократична България" няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ, като тази позиция предстои да бъде потвърдена с официално решение на формацията, което ще бъде взето във вторник. Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов в подкаста "Първа точка".

"ГЕРБ не иска да води съдържателен разговор и като заместител пуска Росен Плевнелиев и Соломон Паси. На това нещо няма как да се хванем, оставяйки с най-добро чувство към тях двамата", коментира още той.

Наред с това обаче Иванов смята, че "е добре да си даваме сметка, че вариантът да отидем на още едни избори е зареден с много повече рискове, отколкото някакви решения, които да се очертават".

Според неговите обяснения дори и партиите на промяната да достигнат до по-високи нива (на подкрепа) това не означава, че фундаментално ще се промени ситуацията, в която е "невъзможно да се формира управление, което да има ясна геополитическа ориентация и ясна ориентация по оста корупция-антикорупция".

"По-никакъв начин не е сигурно, че ще се промени нещо към по-добре, може само да дадем възможност на "Възраждане" да нараства още повече", каза още той.

От думите на Иванов стана ясно, че той разглежда вариант, в който допуска, че е възможно "заедно и с ГЕРБ, и с БСП" да се стигне до конституционно мнозинство, което да поеме ясни ангажименти с внасянето на конституционен проект. Процедурите за приемане в основния закон отнемат минимум половин година - време, което съпредседателят на ДБ намира за приемливо.

Всичко това обаче трябва да се случи не през мандата на ГЕРБ, а през втория - т.е. този на "Продължаваме промяната", стана ясно от думите на Иванов. Той допусна възможността подобни действия да се правят и през третия мандат ако президентът го връчи на ДБ.

Сред идеите за промяна на конституцията е промяна в начина на конструиране на Висшия съдебен съвет (което ще доведе до анулиране на направения избор от съдийската колегия) и отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

На въпрос дали тези надежди не приличат на прословутия "исторически компромис", в който ГЕРБ и ДПС бламираха съдебната реформа през 2016 година, Иванов обясни, че "да, това е така и вземаме предвид и тази вероятност". Съпредседателят на ДБ обаче няколко пъти каза, че ГЕРБ бягат от разговор за корупционния модел в страната, което не го прави оптимист.

И още за:

  • Липсващата позиция на БСП по войната в Украйна;
  • Начините за формиране на правителство;
  • Трябва да ли компрометираните политици да се скриват.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал