🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст | Как войната на Русия може да ускори прехода към Net Zero

Кои ще бъдат основните теми в тазгодишната конференция Net Zero Economy Forum

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен    ©  Надежда Чипева
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен    ©  Надежда Чипева

Когато на 24 февруари 2022 г. избухна войната в Украйна, едва ли някой си е представял, че това събитие ще послужи като катализатор на редица енергийни реформи в Европа. Първото нещо, което изниква в съзнанието на човек, е скъсването на връзката с "Газпром" и руския газ, но всъщност само за няколко месеца настъпи коренна промяна в мисленето на политиците и хората. Изведнъж всеки започна да говори за енергийна независимост и за диверсификация - мантри, които бяха познати и преди, но някак си никой не им отдаваше значение.

Една от най-важните "реформи", които предстои да бъдат извършени не само в Европа и Европейския съюз, а като цяло в световен план, е постигането на нулеви нетни емисии (т.нар. net zero). По тази тема си говорим в тазседмичния подкаст на "Капитал" "Гласът на Капитал", в който гост е управляващият редактор Ивайло Станчев. Той влиза в дълбочина за пътя на Европа към Net Zero, пречките и ролята на войната в зелената енигма.

Тези теми ще бъдат фокус и на тазгодишната конференция Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition, която "Капитал" организира на 18 октомври и ще събере на едно място редица експерти от енергийния сектор в Европа и България, които да обсъждат пътя напред към нулеви нетни емисии.

Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hanavithol avatar :-@
    Хан Авитохол
    • + 1

    "1 от мобилните оператори подготвял собствен соларен и вятърен парк и щял да стане НАПЪЛНО независим от пазара". Не мога да разбера колегата популист ли иска да е или си няма представа от консумацията на мобилната мрежа?! Със соларен парк, как точно ще захранва стотици хиляди обекти из цялата ни китна родина, които консумират 24/7? И дали въпросната компания няма да продава (ако цените са високи) ел. от вятър и слънце и да си купува евтин микс от въглища, АЕЦ и т.н. (ако са по-евтини). Така нито ще са напълно независими, нито ще си ползват собствения ток из цяла българия...

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    На теория "нулеви нетни емисии" са постижими, но това не може да стане (поне не без огромен спад на жизнения стандарт), ако се откажем от изкопаемите горива. Изпълнението т.нар. "Зелена сделка" за ЕС е възможно само при огромен технологичен пробив или при системите за съхранение или при технологиите за добиване на чиста енергия. Да не говорим, че при покачващи се цени на фосилните горива дори и сегашните "постижения" на ЕК, като търговията с въглеродни квоти в съюза са под въпрос. Въглеводородите са основата на съвременната цивилизация - това е реалността.

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    И още нещо - ядрената енергия никъде няма да ходи и тя си е нет зеро по дефолт.
    1. В България има 16 ДОКАЗАНИ находища на уранова руда. Урановите мини в южна България ги затвориха през 1992 г. И досега неясно защо.
    2. В момента движението при новите ядрени реактори е към замяна на урана с торий. Ториевите реактори са по-безопасни, торият е много по-широко разпространен и не е възможно да се използва за ядрено оръжие.

    Нередност?
Нов коментар