Залезът на домата

Подкаст | Възход и падение на българския домат

Или как България се превърна от топ износител на домати по време на социализма до нетен вносител сега

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гласът на Капитал

Още подкасти Гласът на Капитал

„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.

  • SoundCloud на Гласът на Капитал
  • Spotify на Гласът на Капитал
  • iTunes на Гласът на Капитал
  • Storytel Podcasts на Гласът на Капитал
  • YouTube на Гласът на Капитал
  • RSS Feed на Гласът на Капитал

По времето на социализма и по-специално през 60-те и 70-те години България е сред топ износителите на домати, а в отделни периоди дори се е нареждала на първо място в света по реализирана продукция в чужбина. След промените обаче започва дългият залез на българския домат. Производството от около 120 - 150 хил. тона сега дори не успява да покрие вътрешното търсене и се внасят още 80 - 90 хил. тона годишно.

За това има различни причини, които обясняваме в тазседмичния епизод на подкаста "Гласът на Капитал" с гости журналистът Васил Минков и редакторът Ани Коджаиванова.

Ще чуете още:

  • Защо България изостава в производството на домати спрямо съседни държави?
  • Какви фактори влияят и защо е важно да има сдружения на производители на домати?
  • Как се отразяват климатичните промени и все по-честите жеги?
  • Какви са решенията - може ли страната да инвестира в бъдещето на домата и какви трябва да са инвестициите?

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 1

    Повече от ясно е къде изчезна : там където се депортират европейските видове широколистни растения, които се унищожават след това в Европа. В щата Монтана, в си лозите под земята, надеждно складирани и чакащи пълното изчезване на местния вид в Европа. С дупликат в подземията на Гренландия, за всеки случай. Може и да забранят семейната в Европа ако им се наложи. На мястото на българския домат има високоородуктивен мъртъв домат, супер устойчив на всичко, особено на непистроени язовири. Не е вид или сорт домат, защото за да е вид, трябва като се засее семето му да проникне и даже и семето на поникналото да проникне. А този супер устойчив домат се оказва заразен с бактериална ДНК, която го прави устойчив на сушата и неустойчив при възпроизвеждане. Всъщност не само неустойчив, а и заразен за доматите наоколо, като и тях ги прави неспособни да се възпроизвеждат. Биологическо оръжие с забавено действие. Но "фермерите" ги интересува само печалбата за реколтата, както и политиците субсидиите за мандата. По-далече не виждат. Та в момента когато изчезне семето на българския домат, може би ще се появи отново, само че патентован от пазачите на депортираното семе, надлежно патентовано, пронумеровано и прошнуровано, без възможност да се пипне от някой в Европа, камо ли в България. И така с домата, с полиолеовия български слънчоглед и шафран, още по-ценни от домата генетически, с което и да е българско семе. Който не си пази богатството, други му го пазят. И му го взимат.

    Нередност?
Нов коментар