🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само в България дългосрочните лихви падат за четвърти пореден месец

Международните пазари няма да са толкова благосклонни, колкото българските инвеститори

Министерство на финансите
Министерство на финансите
Министерство на финансите    ©  Георги Кожухаров
Министерство на финансите    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е единствената държава в ЕС, чиято дългосрочна лихва спада за четвърти пореден месец. Това съобщи Министерство на финансите, цитирайки справка на Европейската централна банка, публикувана на 11 ноември.

База за измерване е доходността по 10-годишните Държавни ценни книжа (ДЦК). За България тя се понижава от 5,39% до 5,27% в периода юни-октомври. По данни на ЕЦБ девет държави-членки на Европейския съюз имат по-висока стойност на показателя в сравнение с нашия, а две страни са с лихвен процент, много близък до българския. В същото време само при още три държави от ЕС (Ирландия, Литва и Полша) се наблюдава намаление на лихвения процент, но за тях октомври е първи месец на понижение.

От ведомството на Симеон Дянков припомниха и че резултатите от преоткрития на 21 ноември аукцион за седемгодишни ДЦК, емитирани през 2010 година, потвърждават понижаващата се доходност на вторичен пазар.

За одобрения обем от 50 млн. лв. беше регистрирана доходност от 4,23% при 4,40% при предходното преотваряне на емисията през септември т.г. По тази емисия от министерството изтъкват, че доходността е по-ниска от постигнатата по унгарските еврооблигации със сходен матуритет (7,96%) и турските (4,86%).

Представители на пазара обаче заявиха, че добрите лихвени нива (за хазната) се дължат главно на факта, че дългосрочните ДЦК са в ръцете на български институционални инвеститори. От една страна те по-бързо могат да излязат от инвестицията, а от друга виждат и фактори, които понижават рисковия профил, които не се отчитат от чуждестранните инвестиционни фондове.

Според анализатор, пожелал анонимност, ниската доходност се дължи и на непазарни прийоми, които финансовото министерство прилага. Така например търсенето на ДЦК многократно надвишава предлагането и за това емисиите се презаписват, като само офертите с най-ниска доходност биват удовлетворени. В същото време обаче банките търсят ДЦК, защото те се използват като обезпечение в разчетите им с бюджета, а пенсионните фондове също имат ликвидност, която трябва да инвестират в ДЦК.

При голяма емисия на международните пазари, каквато се очаква догодина, обаче правителството ще се конкурира с други държави и доходността може да не е толкова изгодна.

Според експерти, с които Capital.bg разговаря, при евентуална емисия на български правителствени книжа на международните пазари инвеститорите ще потърсят по-висока доходност, сходна с тази по суповете срещу фалит (CDS).

Дериватите, които се приемат като застраховка срещу фалит на правителството, в момента се котират на ниво 350-360 базисни точки. Това означава 3.5-3.6% рискова премия, с която се увеличава доходността на книжата ни. "Зависи дали тази премия се добавя към 1% доходност по германските облигации, считани за безрискови, или към лихвеният суап от 2% - така ще се формира доходността, която можем да получим, емитирайки 5 облигации в чужбина", коментира анализатор, пожелал анонимност.

Това означава, че ако правителството реши да емитира 5-годишни държавни облигации днес, ще постигне доходност между 4.6 и 5.6%.

Привличането на средносрочен, или дългосрочен външен дълг вече бе изтъкнато от Министерство на финансите като евентуална стъпка за рефинансиране на глобалните облигации, които падежират през 2013 година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bono_vox avatar :-|
    bono_vox
    • + 3

    "пенсионните фондове също имат ликвидност, която трябва да инвестират в ДЦК."
    Ако обича моя фонд да не инвестира в ДЦК, че после социалната пенсия ще ми се вижда като тото печалба.
    Мина времето, когато покупките на ДЦК се приемаха като сигурна инвестиция.

    Нередност?
Нов коментар