Правителството ще получи зелена светлина да подпише финансовия пакт на ЕС

Договорът с финансовите правила на ЕС може да се промени и в последния момент

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че страната ни няма да допусне вдигане на данъците, подписвайки договора с новите фискални правила на ЕС.
Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че страната ни няма да допусне вдигане на данъците, подписвайки договора с новите фискални правила на ЕС.
Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че страната ни няма да допусне вдигане на данъците, подписвайки договора с новите фискални правила на ЕС.    ©  Анелия Николова
Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че страната ни няма да допусне вдигане на данъците, подписвайки договора с новите фискални правила на ЕС.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентът ще разреши на правителството да преговаря и да подпише договора за нови финансови правила в Европейския съюз. На общо заседание бюджетната комисия, комисията по външна политика и комисията по европейски въпроси позволиха на правителството да проведе заключителните преговори преди окончателният му вариант да стане готов.

Последната версия на документа с новите фискални правила в ЕС се очаква утре вечер. В петък на пленарно заседание българските депутати се очаква да упълномощат официално правителството да подпише договора.

Самото подписване най-вероятно ще стане в понеделник на срещата на Върха на европейските лидери, където ще участва и премиерът Бойко Борисов, като промени в съдържанието на договора са възможни до последния момент.

В такъв случай премиерът Бойко Борисов ще има право да подпише документ, чийто финален вариант не е бил съгласуван и само от бдителността на екипа му и неговата твърдост ще зависи дали България ще защити интересите си.

Първият проект на договора бе разпространен от Министерство на финансите в средата на декември, веднага, след като черновата му, пратена от Брюксел, бе преведена на български.

Днес финансовият министър Симеон Дянков и външният министър Николай Младенов говориха пред трите комисии. Те заявиха, че правителството е защитило напълно националния интерес и по наше настояване са отпаднали текстове, които по-късно може да наложат вдигане на данъците с цел хармонизация с европейските.

Новата чернова на договора е разделена на 4 части. Първите две части са почти аналогични с първоначалния вариант. Третата съдържа фискалните ограничения за бюджетен дефицит и дълг, който страните могат да си позволяват, а четвъртата се отнася до общата икономическа политика. Четвъртата част ще влезе в сила за България, след присъединяването й към еврозоната, обясни външният министър Николай Младенов. В същото време България иска статут на активен наблюдател по мерките, които ще се вземат.

Едно от притесненията на левицата бе, че се разглежда само проект на споразумение, а кабинетът ще получи разрешение да подпише договор, който не е бил предварително съгласуван с депутатите.

От Синята Коалиция пък подкрепиха идеите за въвеждане на фискални правила, но поискаха държавата да си запази възможността самостоятелно да провежда своите реформи и икономическа политика.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    gorbachov82 avatar :-|
    Горбачов
    • + 8

    стига ни пробутва тези глупости ве

    Нередност?
  • 3
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 6
    • + 4

    Стопанската ситуация е разбираема.

    Знае се - по света се осъществява замяна на „Златни” с „Незлатни пари”, в резултат на която в стопанския живот се ползват „Незлатни пари”.

    Нима този полезен стопански процес на промяна е приключен?

    Поради непълнота при преобразуване вида на парите в съответна страна се прилага наследен стар, от време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с „Незлатни пари”.

    В съответна страна, недовършената замяна на „Златни” с „Незлатни пари” ежедневно развива диспропорции и (при достатъчно време) криза.

    Тази кардинална държавна финансова грешка е налична по света и е особено важна причина за развитие на съвременна световна стопанска криза.

    Причината за сегашната стопанска криза може да се премахне чрез завършване замяната на „Златни” с „Незлатни пари”.

    До 24 часа след като в съответна страна се осъществи цялостна трансформация от „Златни” в „Незлатни пари” и има съответно държавно финансово управление, което е ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари” - сегашната тяхна стопанска криза ще е ликвидирана.

    При запазване на особено важната причина за стопанска криза, а именно незавършеност при подмяна на „Златни” с „Незлатни пари” - кризата при съответна държава ще се уголеми и мутира в хиперинфлация, която ще донесе болезнени щети за участници в стопански живот.

    Резултати от научни изследвания доказват - при ползване на „Незлатни пари” в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при усъвършенствувано нейно държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.

    Пример: Ако Гърция бе подобрила своето държавна управление и същото е ГОДНО за евро – сега щеше да е без финансови трудности и да е със завишени възможности да изплаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за милиарди евро.

    Нередност?
  • 4
    petar_333 avatar :-|
    petar_333
    • - 2
    • + 5

    Народът ,който интереси пазите,знаят ли, дали ще плащат, или не,ще им се увеличат ли пенсиите,или не,дали ще се пенсионират на 63 години,или пък на 70? Ясно е само едно ,че в България политиците и народът винаги са говорили на различни езици.

    Нередност?
  • 5
    keipax avatar :-|
    keipax
    • + 2

    [quote#1:"georgi1001"]As an employee of a Central Bank in Europe, part of European System of Central Banks I was implanted involuntary in my sinuses with something like hearing apparatus (visible on MRI), that transmits on a particular frequency wireless network (TETRA, commersial) and allows mind control. [/quote]


    ЛОЛ, сладур!

    Нередност?
  • 6
    keipax avatar :-|
    keipax
    • + 2

    Само това ме притеснява:

    ... В такъв случай премиерът Бойко Борисов ще има право да подпише документ, чийто финален вариант не е бил съгласуван и само от бдителността на екипа му и неговата твърдост ще зависи дали България ще защити интересите си...

    Но така или иначе от нас нищо не зависи, така че здраве да е и честит първи сняг от години!

    Нередност?
  • 7
    keipax avatar :-|
    keipax
    • + 2

    [quote#4:"petar_333"]Народът ,който интереси пазите,знаят ли, дали ще плащат, или не,ще им се увеличат ли пенсиите,или не,дали ще се пенсионират на 63 години,или пък на 70?[/quote]

    Не че се заяждам, ама филмът с пенсиите свършва. И то в целия свят. Ето на кратко синтезирано какво го чака средната класа:

    http://www.businessinsider.com/if-youre-an-average-worker-in-this-forever-recession-youre-going-straight-to-the-bottom-2012-1?utm_source=twbutton&utm_medium=social&utm_campaign=warroom

    Нередност?
  • 8
    bigman avatar :-|
    BGman1
    • - 1
    • + 1

    Дано да е за добро...щото като подпишат връщане няма...но по добре така от колкото като Гърция...

    Нередност?
  • 9
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Аз стоя твърдо зад идеята, че не бива да плащаме от нашите данъци чуждите грешки независимо кой е на власт

    Нередност?
Нов коментар