🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България подкрепя европейския фискален пакт с риск

Парламентът днес ще даде мандат на кабинета да подпише договора за европейския фискален пакт, който обаче може да бъде променен на срещата на лидерите на ЕС в понеделник

   ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Трябва да се създаде независим орган, който да следи за спазването на заложеното в договора за фискална дисциплина. Иначе и сега европейските държави не спазват това, което е заложено в маастрихтските критерии. България трябва да отстоява да има гъвкава политика.

Калин Христов,

подуправител на БНБ
Този договор е закъснял. А правилата, които сега ЕС приема, ще предпазят страните в бъдеще от свръхзадлъжнялост, те обаче не помагат по никакъв начин в сегашния момент. България трябва да провежда независима данъчна политика и да настоява за страните с голям дълг да бъдат наказвани.

Пламен Орешарски,

бивш министър на финансите
Правилата са необходими, но не са достатъчни, за да се спазват. Много е важно те къде ще бъдат записани - в Закона за устройството на държавния бюджет или в конституцията. Ние предлагаме да се запишат в конституцията.

Мартин Димитров,

председател на СДС
България трябва да отстоява и защитава ниското си данъчно бреме. Още като приемахме плоския данък, се сблъскахме с неодобрението на Брюксел и тогава имаше тежък и недипломатичен натиск от страна на ЕС. Тогава ни казаха, че България прави данъчен дъмпинг.

Йордан Цонев,

депутат ДПС

Очаква се в петък парламентът да даде зелена светлина на правителството да преговаря и да подпише Европейския фискален пакт, или т. нар. Договор за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз. България е "за" строга фискална дисциплина в ЕС, но е против хармонизирането на данъците. Подкрепата на договора не обвързва страната ни с финансови задължения до приемането ни в еврозоната. С този мандат премиерът Бойко Борисов ще отстоява позициите ни на срещата на европейските лидери в понеделник.

Икономисти и финансисти обаче предупредиха, че заради неясните формулировки в договора за фискална дисциплина (основно в глава 4) има риск точно преди подписването да се вмъкне текст, който цели уеднаквяването на данъчните ставки. Българското правителство трябва категорично да отстоява досега извоюваното конкурентно предимство, предупредиха те. На срещата в Брюксел страната ни ще настоява освен за прекомерен дефицит да се налагат санкции на страни - членки от ЕС, и за висок дълг.

Под въпрос

Въпреки че срещата на европейските лидери наближава, неяснотите около договора продължават да висят с пълна сила. Тепърва на срещата ще се обсъжда дали държавите извън еврозоната да могат да участват като наблюдатели на заседанията на еврогрупата (България настоява да участва в тези срещи).

Лидерите на ЕС ще уточняват още колко държави трябва да ратифицират фискалния пакт, за да влезе той в сила. Полша и Швеция вече дадоха знак, че може и да не ратифицират пакта. Полският премиер Доналд Туск, чиято страна не е в еврозоната, обяви, че няма да подпише договора за фискална дисциплина, ако Варшава не участва в дискусиите. В Швеция  управляващата дясна коалиция вероятно няма да получи парламентарна подкрепа. А Ирландия тепърва ще проведе референдум за новия фискален пакт. В Брюксел предстои да се обсъди и въпросът за санкциите, които Съдът на ЕС ще може да налага на държавите, които нарушават фискалния пакт.

Какво точно приемаме

България ще ратифицира договора за фискална дисциплина веднага, но спорната глава четвърта - "Координация и конвергенция на икономическата политика", ще влезе в сила чак когато България стане член на еврозоната. Така, от една страна, чисто политически българското правителство ще подкрепи новия договор, но уеднаквяването на данъчните ставки и финансовите задължения към "закъсали" държави ще влязат в сила с присъединяването ни към еврозоната. Това заяви Калин Христов, подуправител на БНБ, на кръгла маса, организирана от Института за пазарна икономика на тема "Фискални правила - варианти за България".  

Според Георги Ангелов, старши икономист от "Отворено общество", България не трябва да приема тази глава дори и да станем членове на еврозoната. В противен случай, ако решим да променяме данъците, ще трябва  да получим одобрението на всичките 20 страни от валутния съюз.

В глава трета от договора е записано, че структурният бюджетен дефицит не трябва да е по-голям от 0.5% от БВП (може да е по-голям само при извънредни обстоятелства), а дългът да не надвишава 60%.  България, тъй като приходите до голяма степен са зависими от цикъла на страната, трябва да се стреми към балансиран бюджет, категоричен е Петър Ганев от Института по пазарна икономика. Той каза, че от 2007 г. досега, ако се изключи ръстът на икономиката, през нито една година България не е постигнала 0.5% дефицит. Така на практика излиза, че реализираните бюджетни излишъци за 2007-2008 г. се дължат на икономическия цикъл. Според него, за да спазва българското правителство минимален дефицит, това трябва да се за пише в конституцията.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски обясни, че спазването на фискална дисциплина и ограничаването на дълга и дефицита не е нещо ново и България на практика го спазва от 1997 г., когато беше въведен валутният борд.

Рисковете

Правилата, заложени в пакта, са необходими, но те не са достатъчни, за да накарат европейските правителства да ги спазват - около тази теза се обединиха политици, икономисти, анализатори и финансисти. Председателят на СДС Мартин Димитров обясни, че и досега е имало ограничения за дълга и дефицита - т.нар. Маастрихтски критерии, но половината страни от ЕС не ги спазват.  Георги Ангелов от "Отворено общество" уточни, че трябва да се заложи и корекционен механизъм, т.е. ако дадена страна превиши дефицита още в средата на годината, да се задейства правило, което да задължи правителството да го намали.

"Европа иска да се промени, но не иска да въвежда по-строги правила", категоричен е бившият финансов министър Пламен Орешарски. Той допълни, че във фискалния пакт прави впечатление, че няма заложени мерки, в случай че не се спазва нивото на дълга. Според него причината е, че европейските лидери не искат да наказват себе си. Друг ключов момент, който обаче никъде в договора не се споменава, е да има санкции за страните, които не спазват заложените нива на дълга и дефицита. В противен случай ще сме свидетели на сегашния сценарий, при който повечето европейски страни за свръхзадлъжнели.

Дори и одобрен от парламента, договорът за фискална дисциплина не слага точка на неяснотата какво точно приема България, защото тепърва има да се уточняват още детайли. Затова българският премиер Бойко Борисов и екипът му трябва да са нащрек за подводни камъни, които, както видяхме, има дори и в сега формулирания документ, категорични са икономистите.

Открийте разликите

Фискални правила в България

- 40% е максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма (2011 г.)

- 2% дефицит по консолидираната фискална програма (2011 г.)

- държавният дълг да не е над 60% от БВР (2002 г.)

Фискални правила в ЕС (Fiscal Compact)

- 0.5% структурен дефицит

- дефицитът може да се увеличава само при извънредни ситуации

- в случай на установени значителни отклонения в дефицита ще бъде задействан автоматично корекционен механизъм
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 2
    • + 18

    В никакъв случай не следва да подписваме за глава 4-та , дори под условието България да стане член на Еврозоната. Федерация в ЕВРОПА си е чиста проба утопия докато има водещо ядро и тънеща в мизерия периферия.

    Нередност?
  • 2
    abazhle avatar :-|
    Brutale
    • + 4

    До коментар [#1] от "dol":

    +1

    Нередност?
  • 3
    442 avatar :-|
    442
    • - 1
    • + 6

    Спокойнооооо, бат. Бойко вече ни е вкарал с летящ старт, колкото до тази 4-та глава - прескочили сме я. Толкова неща подписани от Български политици сме изгладували, та тази 4-та глава ли ще ни се опре !!!

    Нередност?
  • 4
    milena_82 avatar :-|
    milena_82
    • - 2
    • + 4

    Българите,които са се надявали на по-добър живот след присъединяването към ЕС ,днес са разочаровани определено.

    Нередност?
  • 5
    maniask avatar :-|
    Asen Hristov
    • + 2

    До коментар [#4] от "milena_82":

    Според мен съвременните млади българи осъзнават също факта, че всъвременната икономика 2+2 не е равно на 4 и осъзнават също така защо някои държави са напреднали за сметка на други и т.н. Което от своя страна е обезкуражаващо.

    Нередност?
  • 6
    anagor avatar :-|
    ANAGOR

    До коментар [#5] от "maniask":

    Естествено.

    Както казва един приятел 2+2 винаги е било равно на две четвърти. Сетете се къде отива разликата до 4.

    Нередност?
  • 7
    yana.lilova avatar :-P
    Яна

    Чудесна снимчица!

    Нередност?
  • 8
    desipaw avatar :-|
    desipaw

    ние винаги сме в риск

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Той и Богдан Филов подписа Тристранният пакт на 01.03.1941 на ангро и юнашко доверие, на принципа да не ни среща мечка, без да мисли много много, ама после проблеми за 71 години с продължения..... :-)

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    [quote#4:"milena_82"]Българите,които са се надявали на по-добър живот след присъединяването към ЕС ,днес са разочаровани определено.[/quote]
    Присъединяването и "заиграването" с Германия ВИНАГИ ние носило проблеми и калпав живот, таман от 1878 година насам..... :-)
    Що сега трябва да е друго?

    Нередност?
Нов коментар