🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Носителите на наградата "Еврика" за 2023 г.: пилот, химик, инженер и земеделец

Едноименната фондация награди за 34-та поредна година млад мениджър, учен, изобретател и фермер

Най-добър "Млад мениджър" на 2023 г. е Костадин Недев
Най-добър "Млад мениджър" на 2023 г. е Костадин Недев
Най-добър "Млад мениджър" на 2023 г. е Костадин Недев
Най-добър "Млад мениджър" на 2023 г. е Костадин Недев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Военен летец-пилот, инженер-химик, електроинженер, земеделец са новите носители на наградите на фондация "Еврика", която връчи традиционните си отличия за най-добър млад мениджър, учен, изобретател и фермер за 2023 г. Кандидатите се излъчват всяка година от обществени и бизнес организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област. Ограничителното условие е номинираните да не са по-възрастни от 35 години.

Най-добър "Млад мениджър" на 2023 г. е Костадин Недев - военен летец-пилот, социален предприемач с дългогодишен опит в компютърните науки и програмирането, докторант в Института по роботика към БАН. Костадин Недев е завършил ВВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия и е магистър по "Хардуерни и софтуерни системи" от ПУ "Паисий Хилендарски". Обучавал се е в полската Военновъздушна академия, както и по програмата за лидери в авиацията "Сребърни криле" на ВВС на САЩ в Кълъмбъс, Мисисипи. Носител е на множество награди, свързани с образованието и технологиите, сред които Международна награда за лидерство на фондация "Стробъл"; награда "Джон Атанасов" на президента през 2022 г.; награда "30 под 30" на списание "Форбс".

Костадин Недев е основател на образователен стартъп и платформа за технологично обучение "Млад изобретател", която има за цел да подготви децата за професиите на бъдещето, като стъпва на собствен софтуер и образователна методика, базирана на обучение на пилоти изтребители.

"Млад изобретател" иска да превърне децата от консуматори на технологии в генератори, като им помогне да получат знания в областта на инженерните науки и устойчивото развитие и да изградят умения да намират техническо решение на лични, социални и глобални проблеми. В "Млад изобретател" се изучават инженерни технологии под формата на реални проекти. В процеса на обучение се създават най-различни изобретения - от коледни светлини до напълно функционални роботи. Образователната платформа е изградила успешни партньорства както с държавни и местни организации (общини, университети и центрове по зависимости), така и с бизнес гиганти като Insight Group - част от Forture 500. През уроците на "Млад изобретател" са преминали 556 ученици, дипломирани са 163 изобретатели, раздадени са 67 стипендии и са обучени 28 учители и стажанти. През 2023 г. платформата отчита 380% ръст на записаните изобретатели.

Наградата "Еврика" 2023 за постижения в науката е присъдена на д-р Десислава Гергинова - инженер-химик по "Неорганични химични технологии" от ХМТУ в София и магистър по "Съвременни спектрални и хроматографски методи за анализ" от Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Кл. Охридски". Десислава Гергинова е докторант и главен асистент в Центъра по ЯМР спектроскопия към Института по органична химия с център по фитохимия - БАН. Участник в 22 и ръководител на 3 научни проекта, съавтор в 14 публикации и една глава от книга. Взела е участие в 75 научни мероприятия с 28 доклада и 47 постерни представяния. Член е на Българското фитохимично дружество, била е делегат за България в Международната мрежа на младите химици на Международния съюз по чиста и приложна химия, както и експерт към Национална агенция за оценка и акредитация.

Гл. ас. д-р инж. Десислава Гергинова получи съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационен труд на тема "ЯМР метаболомика на пчелен мед и вино". Целта на дисертацията е да се създадат нови методи за откриване и доказване на фалшифицирането на различни видове храни чрез ЯМР метаболомика. Резултатите от научния труд на Десислава Гергинова дават познания за сложния състав на хранителните продукти и предоставят надеждни инструменти и методи за индустрията и регулаторните органи, позволяващи да се следи качеството и автентичността на редица видове мед, вино, медовина и сладко.

Млад изобретател на 2023 е Мартин Ралчев от Института по роботика при БАН. Той е електроинженер от Техническия университет - София. По време на следването си придобива допълнително сертификати за правоспособност и умения след курсове на обучение към: Siemens; АСАП; Института по системно инженерство и роботика" на БАН и GK Norge. Има 30 научни публикации, носител е на редица награди, сред които "Предприемачи на науката 2021" и "Иван Евстатиев Гешов" през 2023 г. за най-млади учени до 30 години.

Наградата "Еврика" се присъжда на Мартин Ралчев като съавтор в три защитени патента за изобретения: "Двуосен магниточувствителен сензор, съдържащ елементи на Хол", "Робот за почистване на подови повърхности", "Робот за UV дезинфекция". Мартин Ралчев е съавтор на още две изобретения, които са в процес на регистрация: "Устройство за определяне на физико-механичното състояние на деформирани скали и строителни материали"; "Устройство за определяне на подвижността на токоносителите в полупроводници". Дяловото участие на Мартин Ралчев в петте изобретения е 75%. Изобретенията, в които участва, са резултат от неговата изследователска дейност по дисертационната му тема "Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска".

Отличието "Млад фермер" на 2023 г. получи Даяна Димитрова, която започва своята история като фермер през 2012 г., след като се регистрира като земеделски производител и изпълнява проект по програма "Млад фермер" за трайни насаждения и пчелни семейства. Даяна Димитрова се обучава задочно в Аграрен университет - Пловдив, по специалността "Растителна защита", има завършени курсове по "Общо животновъдство", "Екология и опазване на околната среда" и "Агроекология", притежава и сертификат за работа с препарати за растителна защита.

Печели и финализира няколко проекта по пчеларската програма за оборудване. Заедно с родителите си успява да отглежда 150 пчелни семейства и 40 дка трайни насаждения в стопанството в село Бряст, община Димитровград.

От 2018 г. Даяна Димитрова заедно със съпруга си започва нов етап в своя фермерски бизнес. В началото отглеждат 20 овце и около 50 крави и обработват земя под наем. Днес в своето стопанство в с. Ябълково, община Димитровград, отглеждат около 140 крави, юници и телета, 85 овце и обработват 800 дка земя, от които около 40 дка - собствена. Семейството разполага със собствен сграден фонд, земеделска техника, изградило е доилна зала. От миналата година Даяна Димитрова е управител и един от съдружниците в "СДМ Агро". Фирмата е насочена изцяло в зърнопроизводството и обработва земи също на територията на село Ябълково. Освен земеделски производител Даяна Димитрова е и председател на читалището в село Бряст.

За отлично представяне в конкурса с почетен диплом бе наградена Симона Стилиянова - съосновател и управляващ партньор на компанията "Основа" и създател на Zero Waste Sofia - за постигнати резултати и отдаденост на кауза с голямо обществено значение - решаването на проблемите, свързани с прекомерната употреба на пластмаси.