🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доклад: Европа не е готова за климатичните рискове, а някои от тях достигат критични нива

Без решителни мерки можем да станем свидетели на катастрофални събития, предупреди Европейската агенция по околна среда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Европейската агенция по опазване на околната среда публикува първата по рода си оценка на климатичния риск.
  • Европа е най-бързо затоплящият се континент, нейната енергийна и продоволствен сигурност са най-застрашени.
  • Климатичните рискове вече са достигнали критични нива и могат да станат катастрофални без спешни и решителни действия.

Европа е най-бързо затоплящият се континент в света и климатичните рискове застрашават нейната енергийна и продоволствена сигурност, екосистеми, инфраструктура, водни ресурси, финансова стабилност и здравето на хората. Това показва оценката на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), която публикува първата по рода си Европейска оценка на климатичния риск (EUCRA). Целта й е да помогне за идентифицирането на политическите приоритети за адаптиране към изменението на климата и за чувствителните към климата сектори.

Оценката показва, че много от тези рискове вече са достигнали критични нива и могат да станат катастрофални без спешни и решителни действия.

Екстремните горещини, суша, горски пожари и наводнения, както се случи през последните години, ще се влошат в Европа дори при оптимистични сценарии за глобално затопляне и ще засегнат условията на живот в целия континент. Според оценката политиките и действията за адаптиране на Европа не са в крак с бързо нарастващите рискове. В много случаи постепенната адаптация няма да е достатъчна и тъй като много мерки за подобряване на устойчивостта на климата изискват дълго време, може да са необходими спешни действия дори при рискове, които все още не са критични, посочват специалистите.

Някои региони в Европа са горещи точки за множество климатични рискове. Южна Европа е особено изложена на риск от горски пожари, недостиг на вода за селскостопанското производство, вреди за човешкото здраве - особено при работата на открито и т.н. Наводненията, ерозията и проникването на солена вода застрашават ниско разположените крайбрежни региони на Европа, включително много гъсто населени градове.

"Европа е изправена пред спешни климатични рискове, които нарастват по-бързо от готовността на обществото. За да се гарантира устойчивостта на нашите общества, европейските и националните политици трябва да действат сега, за да намалят климатичните рискове както чрез бързо намаляване на емисиите, така и чрез силни политики и действия за адаптиране", споделя Леена Юля-Мононен, изпълнителен директор на Европейската агенция по околна среда.

Много климатични рискове в Европа изискват спешни действия сега. Оценката идентифицира 36 основни климатични риска за Европа в рамките на пет широки групи: екосистеми, храна, здравеопазване, инфраструктура и икономика и финанси. Повече от половината тях изискват действия сега, а осем са особено спешни - главно за опазване на екосистемите, за защита на хората от жегата, за защита на хората и инфраструктурата от наводнения и горски пожари и за осигуряване на жизнеспособността на европейските механизми за солидарност като фонд "Солидарност" на ЕС.

Най-големите рискове по сектори

  • Екосистеми

Почти всички рискове за морските и крайбрежните екосистеми се оценяват като особено сериозни. Тези екосистеми предоставят множество услуги на хората и затова тези рискове имат голям потенциал да се разпространят в други области, включително храна, здравеопазване, инфраструктура и икономика.

  • Храни

Рисковете от горещи вълни и суша при производството на култури вече са на критично ниво в Южна Европа, но страните в Централна Европа също са изложени на риск. По-специално продължителните суши, които засягат големи площи, представляват значителна заплаха за производството на култури и доставките на питейна вода. Като едно от решенията се посочва частично преминаване от животински към устойчиво отглеждани растителни протеини. Това би намалило потреблението на вода в селското стопанство и зависимостта от вносни фуражи.

  • Здраве

Топлинните вълни са най-сериозният и неотложен климатичен рисков фактор за човешкото здраве. Изложени на най-голям риск са специфични групи от населението, като работници на открито, възрастни хора и хора, живеещи в лошо построени жилища, в райони със силен ефект на градски топлинен остров или с недостатъчен достъп до охлаждане. Много лостове за намаляване на климатичните рискове за здравето са извън традиционните здравни политики, като градско планиране, строителни стандарти и трудово законодателство.

  • Инфраструктура

По-честите и екстремни метеорологични явления увеличават рисковете за застроената среда в Европа и за критични услуги, включително енергия, вода и транспорт. Въпреки че рисковете от крайбрежни наводнения са управлявани сравнително добре в Европа, покачващите се морски нива и промените в моделите на бурите могат да причинят опустошителни въздействия върху хората, инфраструктурата и икономическите дейности. В Южна Европа горещините и сушите създават значителни рискове за производството, преноса и търсенето на енергия. Жилищните сгради също трябва да бъдат адаптирани към нарастващата топлина.

  • Икономика и финанси

Икономиката и финансовата система на Европа са изправени пред много климатични рискове. Например екстремните климатични условия могат да увеличат застрахователните премии, да застрашат активи и ипотеки и да увеличат държавните разходи и разходите за заеми. Жизнеспособността на Фонда за солидарност на ЕС вече е критично застрашена поради скъпоструващите наводнения и горски пожари през последните години. Влошаването на климатичните въздействия може също така да разшири пропуските в частното осигуряване и да направи домакинствата с ниски доходи по-уязвими.

Обществото не е подготвено

Подготвеността на обществото обаче е недостатъчна, тъй като прилагането на политиките изостава от бързото нарастване на нивата на риск, показват изводите на доклада. ЕС и държавите членки трябва да работят заедно и също така да включват регионални и местни нива, когато са необходими спешни и координирани действия. Все още има много пропуски в знанията с основните климатични рискове, посочват специалистите.

Докладът EUCRA на Европейската агенция по опазване на околната среда се основава на съществуващата база от знания относно въздействията върху климата и рисковете за Европа. Тя взема предвид и последните доклади на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), Службата за изменение на климата "Коперник" (C3S) и Съвместния изследователски център на Европа (JRC), както и резултати от различни научноизследователски проекти.

Старият континент се затопля два пъти по-бързо от останалия свят

Ръстът на глобалната температура през 12-месечния период между февруари 2023 г. и януари 2024 г. вече надхвърли границата от 1.5°C над прединдустриалното ниво. Миналата година беше най-топлата в историята - повече от 100 000 години назад, и официално бе отчетен ръст 1.48°C над прединдустриалните нива. Температурата на световния океан също достига нови висоти. Европа е най-бързо затоплящият се континент. От 80-те години на миналия век досега затоплянето на континента е около два пъти по-високо от глобалното ниво.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар