🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес под охрана

Нови икономически и политически лобита проявяват интерес към бизнеса с паркирането

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бивша силова групировка стои зад скандала с паркинга пред „Шератон“, гласи една от версиите на разследването за побоя на изпълнителния директор на хотела Харидимос Сиганос преди десетина дни. Полицията работи по още няколко версии, една от които не изключва и вероятността побоят да е извършен от уволнени наскоро служители.

Версията за паркинга като причина за побоя беше лансирана за първи път от общинския съветник на НДСВ Владимир Каролев. Той поиска шефът на общинската фирма „Паркинги и гаражи“ Антон Маринов да подаде оставка. Каролев беше подкрепен безапелационно от лидера на „Гергьовден“ Любен Дилов-син, за който се смята, че защитава интересите на бившия шеф на Столичния общински съвет (СОС) Антоан Николов. В четвъртък СОС гласува уволнението на Антон Маринов заедно с целия досегашен борд на фирмата. Два дни преди това Маринов отхвърли обвиненията на Каролев на пресконференция и заяви, че ако не получи извинения от общинския съветник, ще заведе дело за клевета. Маринов твърди още, че Каролев е лобирал за интересите на гръцката компания. Като доказателство той съобщи за среща заради паркинга между Маринов и Сиганис, на която е присъствал и Каролев.

Шефът на „Паркинги и гаражи“ заяви, че през февруари е прекратил договорите за даване под наем на четири общински паркинга, сключени преди години с три частни фирми. Става дума за малкия паркинг зад пилоните на НДК, пред „Шератон“, до Лъвов мост (на ъгъла на булевардите „Сливница“ и „Мария Луиза“) и зад Министерския съвет (на ул. „Триадица“). Проверка на „Капитал“ установи, че две от фирмите са свързани с бившата силова групировка ВИС-2.

Навлизането на борците

в бизнеса с паркирането става още през 1993 г. По това време са сключени първите договори за охрана на няколко от общинските паркинги в центъра на София с фирми на борци. Подписът под договорите е на тогавашния шеф на общинската фирма „Паркинги и гаражи“ Георги Василев. По неговите думи наемането на охранители е имало за цел да спре извършването на кражби на автомобили от паркингите на фирмата. „Три-четири автомобила бяха откраднати по най-брутален начин от паркинга на Шератон. В единия от случаите това стана посред бял ден, докато на спирката имаше спрял трамвай“, спомня си Василев. Той твърди, че уговорката с охранителните фирми е била да плащат за своя сметка обезщетения на собствениците в случай, че кражбите продължат.

Едната от наетите фирми е „Ликристиа“ ООД, в чийто предмет на дейност влиза охраната на физически лица и обекти. Седалището на дружеството е в столичния хотел „Хемус“, стая 211. Близостта на фирмата с борците личи от извършените през годините пререгистрации на капитала. След едно от неговите увеличения съдружник във фирмата се оказва „Андромеда 96“ ООД, собственост на Методи Методиев, известен като Мето Илиянски. Управител на фирмата по това време е също известна фигура от криминалните сводки - Красимир Каменов-Къро, който е бивш гард на убития бос на ВИС-2 Васил Илиев. Къро беше смятан за дясната ръка на Мето Илиянски заедно с гърка Христофорос Аманатидис по прякор Таки. Тримата бяха цитирани в последния доклад на МВР за организираната престъпност пред парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред миналата пролет като организатори на контрабандни канали и като занимаващи се с наркотрафик. В края на миналата година Мето Илиянски изчезна безследно и досега няма никаква вест за него. Според фирмените регистри в момента съдружник в „Ликристиа“ е Светлана Каменова, съпруга на Красимир Каменов-Къро. Втората наета фирма е „Булрат“ ООД, която също се занимава с охрана на лица и обекти. Справка в системата ДАКСИ показва, че съдружник в нея отново е съпругата на Красимир Каменов-Къро.
„Дали са били мутри или не - не мога да кажа. За мен е важното, че имаха лиценз от МВР за извършване на охранителна дейност“, заяви бившият шеф на „Паркинги и гаражи“. Василев допълни, че докато той е бил начело на общинското дружество, не са били сключвани договори за преотдаване на паркинги на частни фирми.

Неговият наследник на поста Антон Маринов обаче дава друга версия за навлизането на силовите групировки в бизнеса с паркирането. Шефът на „Паркинги и гаражи“ заяви, че договорите за преотдаване под наем на паркинги са съществували „под различна форма“ още от 1993 г. Антон Маринов твърди, че договорите, подписани от Василев, са за съвместна дейност, а не за охрана на паркингите. Те са били подписани, без да са регистрирани съвместни дружества, както е изисквал тогава законът. Впоследствие три от охраняваните паркинги са били дадени под наем на същите фирми. Това е станало през 2001 г., когато шеф на СОС е Антоан Николов.

Далаверата с паркирането

Интересът на силовите групировки към паркирането е лесно обясним. Той е като силовото застраховане - крадат ти колата, за да те принудят да си я оставяш в нарочно направен паркинг и да си плащаш наем. Така в междублоковите пространства на крайните квартали се появиха множество заградени паркинги с нулева инвестиция.

Съвсем друга е схемата в централната част на София, където значение има оборотът, тъй като места за паркиране просто липсват. Далаверата е в почасовото паркиране, тъй като собственикът на автомобила плаща твърда сума за престой. Доста по-малко приходи носи т.нар. абонамент за паркиране, където таксата за месец не надхвърля в най-добрия случай 100 лева.

Най-много апетити предизвиква големият открит паркинг на гърба на НДК, който има места за 150 автомобила. Дълги години той беше под контрола на небезизвестните братя Джанкови. След падането на кабинета „Костов“ фирмата им „Джани Ко“ беше обявена в ликвидация, а паркингът зад НДК беше даден за стопанисване на „Паркинги и гаражи“.

Конкуренция в монопола

Съвсем различна беше съдбата на няколкото покрити гаража, които бяха извадени навремето от капитала на общинската фирма и включени в новосъздадената „Паркиране и гаражи“ ЕООД, която впоследствие беше приватизирана. По този начин беше сменена собствеността върху подземните гаражи до Централна гара, НДК и кварталите „Младост“ и „Зона Б-5“, а също и паркингите до „Новотел Европа“, на булевардите „Арсеналски“ и „Евлоги Георгиев“. Купувач на мажоритарния пакет от акции на „Паркиране и гаражи“ стана работническо-мениджърско дружество „Паркиране и гаражи мениджмънт“ начело с тогавашния шеф на общинската фирма Георги Василев, който беше много приближен до Антоан Николов. Любопитното е, че преди да се впуснат в политиката, Георги Василев и Антоан Николов са били дълги години съдружници в дружеството „Гала интербилд“, където техен партньор е бил именно висаджията Мето Илиянски. Посредник при приватизацията на „Паркиране и гаражи“ пък беше друга емблематична фирма - „Софийски имоти“, чийто шеф по това време Тошко Добрев беше смятан за дясната ръка на Антоан Николов.

РМД-то спечели търга с оферта за 5.075 млн. лева, голямата част от които бяха изплатени впоследствие чрез компенсаторни инструменти, чиято цена по онова време беше около една десета от номинала. Впоследствие са извършени няколко увеличения на капитала на „Паркиране и гаражи мениджмънт“, след които мажоритарен собственик вече е Георги Василев. Междувременно във фирмата се появява нов съдружник - дружеството „Абоба 2000“ ООД. Съдружници в него отново се явяват Красимир Каменов-Къро и неговата съпруга Светлана Каменова, което е явно доказателство за интереса на бившата ВИС-2 и върху тази част от бизнеса с паркирането.

Но очевидно времената се менят. Мутрите, заели позиции преди години, сега са на път да бъдат изтласкани от нови икономически и политически лобита, които също проявяват интерес към бизнеса с паркирането.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-@
    неизвестен

    Не се чудете за убийството на понтона на яз.Въча.Само се учудвам защо още не се предприемат санкции спрямо истинските бандити.Властта знае кои са,знае и къде са избягали,знае какви са им материалните активи,каква прогимназия притежават,борса в Слатина,паркинги и не знам какво си.Всичко се знае-нищо не се прави.Каква комисия Кушлев,какви пет лева?

    Нередност?
Нов коментар