🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Voila!

България показа на Европа и позитивното си лице

В сряда Кристалина Георгиева спечели не само одобрението, но и уважението на Европейския парламент
В сряда Кристалина Георгиева спечели не само одобрението, но и уважението на Европейския парламент
В сряда Кристалина Георгиева спечели не само одобрението, но и уважението на Европейския парламент    ©  Reuters
В сряда Кристалина Георгиева спечели не само одобрението, но и уважението на Европейския парламент    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дойде, потупа ме по рамото и каза: "Ако бях българин, много щеше да ме е срам." Две седмици по-късно на същото място в Европейския парламент същият човек вдигна палци и извика "Voila! Поздравления!". В погледа му имаше възхищение. Вероятно и други българи в Брюксел са били в същата ситуация в последния месец заради сагата с номинацията на еврокомисар от България. Провалът на първия кандидат, Румяна Желева, и успехът на втория, Кристалина Георгиева, бяха лични заслуги на всяка от тях. Навън обаче представянето им рефлектира и върху репутацията на България.

В сряда Кристалина Георгиева спечели не само одобрението, но и уважението на Европейския парламент. "Yes, she can!" възкликна Чарлз Гьоренс, евродепутат либерал след изслушването на Георгиева от евродепутатите. "За нас беше удоволствие", посочи пък строгата бивша съдийка Ева Жоли, председател на изслушващата комисия. "Разбрахме, че сте страхотна, няма какво друго да ви питаме", призна и социалистът Майкъл Кашман. Тези реплики звучаха почти неуместно в обстановката на Европейския парламент, особено на изпита на кандидат-комисар, където обикновено всеки недостатък се гледа под лупа и всяка погрешна стъпка води след себе си опозиционни заяждания. В тази процедурна скучна среда, където се обсъждат доклади, зелени книги и петгодишни планове, а страстите са само във войните за политическа територия, величини като национално и европейско самочувствие, талант и кауза рядко се споменават. От Георгиева се очакваше само да издържи изпита, за да приключи процедурното отлагане на новата еврокомисия и да сложи точка на неприятния казус с провала на първия български кандидат.

Тя обаче преобърна тази парадигма и

Надмина очакванията

на евродепутати и наблюдатели с привидна лекота и усмивка и без прекомерното фукане, характерно за политиците. "Знаехме, че ще е добра, но тя беше повече от добра," посочи холандският евродепутат Тайс Берман. "Аз имам философия, че винаги се готвя колкото се може по-добре - не според очакванията, а според това, че винаги трябва да покажем най-доброто от себе си", каза Георгиева след изслушването.

Втората българска номинация впечатли евродепутатите с три неща. Първо, тя показа задълбочени познания по ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". Второ, за краткото време, което имаше за подготовка, тя успя да проговори "на европейски жаргон", въпреки че идва от съвсем друга среда. И трето - Георгиева се аргументира по същество и вместо да обещава "работа на терен" и "структурирано сътрудничество", посочи ясно и с примери какви са проблемите, които ще решава и защо тези проблеми са важни за европейците. Формалната й крайна оценка беше "изключително добро представяне" - най-позитивното становище, дадено от този Европейски парламент за кандидат-комисар.

В политизираната бюрокрация като Европейския съюз професионалните качества и позитивната нагласа се ценят още по-високо, когато идват от място, където дълго си ги търсил, но рядко си ги намирал. А в България ЕС ги търси вече четвърта година.

Това, че Георгиева издържа комисарския изпит е по-малкото й постижение (все пак, летвата беше прескочена и от по-неубедителни кандидати). По-важното е, че след нейното категорично представяне днес за България се говори в по-различен контекст отколкото в последния месец, дори в последните години. Въпрос на политически подбор е това да се случва по-често, и с повече хора.

От присъединяването ни към Европейския съюз, репутацията на страната почти не е помръднала към по-добро. Бавните резултати от борбата с корупцията, престъпността и съдебната реформа са редовен повод за критики от Брюксел. Страните членки пък следят напрегнато проблемите с усвояването на еврофондовете, за които в последните седмици се оказа, че засягат не само предприсъединителните програми, но и стотици милиони от структурните и земеделските фондове. Заслужено или не, България влачи имиджа на "най-бедната и корумпирана страна в ЕС" като воденичен камък. Колкото и да е заслужен, успехът на Кристалина Георгиева трудно ще промени това, ако остане изключение. Затова в София критериите и принципите за назначения на важни позиции трябва да са от друг стандарт, а не като за домашна употреба.

Иначе задачата на новия български комисар не е лесна. "Българката отвъд океана" дебютира на европейската сцена в момент на хаотично преподреждане, особено във външната политика. "Външният министър" на ЕС Катрин Аштън воюва за влияние с испанското председателство, дипломатическите структури тепърва се изграждат, а страните членки се възползват от временния вакуум в общите позиции, за да играят собствени игри. Българският еврокомисар неизбежно ще се сблъска с това, и то в момент, когато от нея се очакват бързи действия заради хуманитарната криза след земетресението в Хаити и критиките към ЕС за слабата координация в помощта там. От Георгиева ще зависи не само да осигури по-полезно присъствие на ЕС в региона, залогът е дори по-висок - да даде начален тласък на новата глобална роля, която ЕС търси за себе си след приемането на Договора от Лисабон. Един от първите партньори на българката ще бъде бившият американски президент Бил Клинтън, който стана специален пратеник на ООН за Хаити и координира международната помощ там. Ако Георгиева съумее да работи успешно с него, това ще се отрази позитивно на отношенията между ЕС и САЩ, наскоро замръзнали след отказа на президента Барак Обама да участва в среща с лидерите на съюза през май.

Ресорът на Георгиева и занапред ще изисква светкавична реакция - а предвид често тромавата европейска машина тя ще трябва да се бори доста, за да я координира. Хаити е само първата криза в дневния ред на следващия български еврокомисар. Но както тя самата каза, наред с бедствията, които приковават погледите днес, в света тлеят и десетки забравени кризи, от които камерите са си отишли, но които утре могат да се разгорят, включително към територията на ЕС. Така че очакванията към енергичната българка са големи, а това, че идва от малка и за момента компроментирана страна членка, поне в началото ще й постави допълнително изпитание - да опровергава предразсъдъци и да печели доверие.

Ако Георгиева се справи с тези предизвикателства, ще се нареди сред най-успешните висши кадри на европейските институции. Това е добре и за България, защото думата на нейния комисар ще се чува и когато лобира за страната си независимо дали става дума за становище на еврокомисията по присъединяване към общия валутен механизъм или за свеж поглед към недостатъчното усвояване на еврофондовете у нас. Разбира се, новата роля на Георгиева ще е наднационална, тъй като от еврокомисарите се очаква да са независими от националния интерес. Същевременно обаче европейските институции работят за нуждите на всяка страна членка и от хора като нея занапред ще зависи посоката, в която ще се развиват европейските инициативи. България само ще спечели, ако за нея в Брюксел говори добре мотивиран, аргументиран и уважаван глас.

Добрият дебют на Георгиева на европейската сцена обаче е

Предизвикателство и за българското правителство

което трябва да осъзнае, че един международен успех няма да компенсира нито провала на Желева, нито хроничните проблеми в репутацията на страната навън. "Другото" лице на България няма да стане разпознаваемо, ако не го показваме по-често и чрез успехите на повече хора.

58 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-?
    :o)
    • - 2
    • + 132

    "Georgieva has peformed in GERB-style," said Borissov proudly.

    http://www.euractiv.com/en/future-eu/dazzling-bulgarian-eu-nominee-wows-parliament

    Май е по-добре ГЕРБ да се опитва to perform Kristalina's style...

    Нередност?
  • 3
    kk avatar :-|
    k
    • - 66
    • + 34

    Един бюрократ, приет добре от други бюрократи!

    Не разбирам какво толкова впечатляващо има?!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    klecho
    • - 38
    • + 40

    Кратка статия, но обилно "полята" със суперлативи. Щяхме да се опитаме да се отнесем със снизхождение по въпроса, ако не знаехме, че подобни красноречия са силно тенденциозни. За момент дори оставят погрешното впечатление у човек, че ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи" е, своего рода, възлов за ЕК.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    balkanski
    • - 7
    • + 52

    не е ли време да спрем с тъпите си хитринки, първо ще се опитаме да пробутаме
    боклука (като в плод-зелечук) апък ако не стане тогава ще изкараме качествената стока (ако има такава)

    Нередност?
  • 7
    vvelichkov avatar :-?
    Васил Величков
    • - 12
    • + 90

    №1 е много прав!

    Обаче се обзалагам, че №2, №3 и №4 никога не са виждали и слушали Кристалина Георгиева на живо, а вероятно и по телевизията...А и да я бяха виждали и слушали, едва ли щяха да оценят нивото и стила...Идолопоклонничествто ми е много чуждо, но когато тази жена застане на трибуна и започне да говори, излъчва такова присъствие и лекота, каквото няма никой от политическите субекти в България.
    Чудя се, защо в тази изстрадала България е пълно с толкова много лаещи, плюещи и мразещи всичко хора? Не можете ли поне веднъж да изпитате малко гордост, че България се представя от човек с ниво и класа, па макар и от втори опит? След една година всички ще са забравили Желева и цялата простотия около нейната кандидатура, но Кристалина ще продължава да бъде едно от лицата на България в ЕК!

    Дано имаме повече такива представители, че да не ни изобразяват като кенефа на Европа...

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    инфо
    • - 7
    • + 46

    Нека да повторя простичкия и очевиден факт - Кристалина Георгиева се представи много добре, докато Румяна Желева доста се поизложи. Това е - нито повече, нито по-малко. Мнозина виждат червената нишка в биографиите им, макар и толкова различни, и вижданията им може и да не са без основание...
    От тук нататък може да се афишират какви ли не суперлативи и оди на възхвала за първата и ругатни към втората или обратно, но истината е, че не бива нито да преекспонираме успехите и пораженията, нито да не ги признаваме (и отчитаме).
    Защо посочвам това ли? Ами защото и двете "групи" ме учудват с емоционалните си изказвания.
    Вие, тези, които сте толкова възторжени и учудено вдъхновени от доброто представяне на Кристалина Георгиева - не го ли очаквахте? Защото ако сте толкова изненадани апологети вероятно не съзнавате, че така демонстрирате и непознаване на нивото, атмосферата и изискванията за работа в институции като Световната банка, например. (При огромните ми резерви към тази институция и разминаването между официално афишираните й публични цели и крайните резултати) Това се отнася и за авторката на горната статия, при цялото ми уважение към нея,макар че не я познавам. Далеч не искам да подценявам успешното ПРИЯТНО прослушване на българската кандидатура, но тук изненада на практика няма. А и истинското доказване тепърва предстои, заедно с практичните резултати и ползи за България! (Не забравяйте, че въпреки общоевропейските характеристики на позицията, самата Кристалина Георгиева изтъкна пред Европейския парламент в отговор на въпрос защо напуска привлекателната си работа в СБ, че не е можела да не се отзове на "повикването, което е дошло" (от Родината й). Мисля, че е време за нас, българите, да се научиме да сме малко по-предпазливи, внимателни и критични, особено при (преди) избори, за да не сме толкова разочаровани и търсещи поредния "спасител" на следващите... И така всеки път, двадесет години подред та до сега...
    Не е добре и да се отрича много доброто представяне на госпожата, защото това е пък залитане към другата крайност...Макар че, откровено казано, са съвсем разбираеми и двете позиции. За едните "надеждата никога не умира!" (независимо че непрекъснато са лъгани от политици и депутати), а за другите девизът е "надежда всяка оставете!" (защото комунистите и ДС върхушката доминират тотално засега във всички области в България, вкл. и в бъдещето й (но нали все пак в нещо трябва да се вярва, за нещо трябва да се бори и живее човек!)
    С две думи - мисля, че е крайно време да поумнееме и да не забравяме здравия разум! (Да си спомним например какво са ни научили нашите предци - По какво се посреща и по какво - изпраща един човек). Имаме много добри народни поговорки и мъдрости - просто трябва да ги знаеме и прилагаме по-често:)

    Нередност?
Нов коментар