Лошото ченге

Ще постави ли разследването срещу Алексей Петров и компания разделителна линия между държава и престъпност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Девет. Толкова са текстовете от Наказателния кодекс, по които Софийската градска прокуратура разследва Алексей Петров. От ръководене на престъпна група, през рекет до търговия с влияние, става дума все за тежки умишлени престъпления, извършвани през последните десет години.

Сещаме се и за поне девет роли, в които сме виждали Алексей Петров през последните 20 години - от барета, през представител на бизнеса и университетски преподавател до агент на прикритие и съветник на председателя на най-елитната структура за борба с престъпността в държавата.

Това са видимостите. Шизофренният контраст би трябвало да стряска - има ли въобще и откъде точно минава линията между държавността и престъпността?

До вчера Алексей Петров беше легитимен представител на куп демократични институции. За капак на всичко, съвсем явно подкрепяше един седмичник - "Галерия", и една парламентарно представена партия - "Ред, законност и справедливост". Дори само половината от обвиненията срещу същия този човек да бъдат доказани, шокът от взаимно изключващите му се роли е голям.

Анонсът за полицейската операция дойде ден по-рано. В интервю за "Дневник" вътрешният министър Цветан Цветанов каза: "Това е операцията, която може да даде реалната картина за състоянието на държавата. И за това, което се е наслагвало в годините на прехода, през които октоподът е укрепвал и се е впивал във всички етажи на изпълнителната, законодателната и всяка друга власт, която има компетенциите да осъществява контролни функции."

Ден по-късно цяла България видя как мъж с черна фланелка и дънки слиза на заден ход по вътрешните стълби на жилището си. Всяко негово движение се следи внимателно от маскирани и тежко въоръжени полицаи от ГДБОП, които не се впечатляват от думите му "спокойно" и го карат да легне по очи - така както е правел самият той преди. Ролите са сменени. Човекът, за когото се говореше тихо и вместо Трактор след името му медиите слагаха доцент отпред, беше делегитимиран.

Само за една нощ,същата тази държава, която позволи и дори създаде среда за "укрепването на октопода" (по Цветанов), унизително го декороняса. Как се стигна дотук.

Имиджовият проблем на ДАНС

"Моят мотив да го назнача в ДАНС беше, че след осветяването му като служител на прикритие беше редно да му се намери някаква подходяща работа. Той е изключително полезен в работата ни по противодействие на организираната престъпност." Обяснението е на директора на агенцията Петко Сертов и е дадено пред Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред в предишния парламент.

По времето на предишното правителство бившата барета беше ключова фигура в създадената от премиера Станишев агенция. Участва наравно с висши полицаи и прокурори в планирането на акциите на ДАНС. Този факт е притеснявал силно партньорските служби, които се дистанцирали от съвместни операции с агенцията, както сега потвърди и премиерът Борисов.

Тази седмица, вече след ареста на Алексей Петров, главният прокурор Борис Велчев даде интересна оценка за съвместната им работа: "Там, където сме работили с Алексей Петров, нямаме основания да бъдем недоволни от него и трябва да бъдем справедливи, но едното няма нищо общо с другото." Борис Велчев поясни, че бившата барета е помогнал по две конкретни дела.

По информация на "Капитал" става дума за разследванията срещу дупнишките братя Галеви и Златомир Иванов-Баретата.

Първите не крият симпатията си към Алексей Петров: "Бивш колега, преподавател в УНСС и с годините му имаме доверие." Със Златко Баретата пък Алексей Петров основава застрахователната компания "Аполо и Болкан" (за историята на Петров от ранните 90 години до днешни дни четете в свързаните статии).

Попадането на Алексей Петров в ДАНС показва и друг проблем - за да бъде назначен на този пост, той би трябвало да премине през проверка за допуск до класифицирана информация. Или проверката е била фиктивна, или той е успял много добре да прикрие дейностите, за които сега е разследван, но пред него пада последната бариера за официален допуск до тайните на държавата.

Друг стряскащ факт е индиректната (до този момент) връзка между бившата барета и "Наглите", групата, която според МВР стои зад отвличанията. Антон Петров-Хамстера, който беше задържан с първите "нагли", е сред най-приближените на Алексей Петров. В ролята си на съветник той е имал пряк допир до разследването на отвличането на Ангел Бончев. Може би Алексей и Тони Хамстера не са обменяли информация по случая. Може би Хамстера въобще няма отношение към отвличането. Дори и мисълта за възможна обратна хипотеза обаче ни кара да настръхнем.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че провалът на ДАНС - нарочена за българското ФБР, до голяма степен се дължи именно на присъствието на Алексей Петров там.

Настрани от тези факти едно е сигурно - бившата барета работи за агенцията поне в продължение на година и половина. Период, в който ДАНС скачаше от скандал в скандал и де факто не произведе нищо смислено. Какво точно е правел Петров в агенцията тогава? Според прокуратурата - занимавал се е с търговия с влияние. В превод - използвал е поста си, за да притиска един или друг опонент. Но не само.

Политреинженер Петров

"В този екип има няколко интересни лица, които могат да поставят началото на добро ядро за постигане на по-дългосрочни цели. И може би този екип ще получи повече симпатии от хора, които ще видят в него един нов субект с намерения за нова визия. Спокойно може да смятате, че такъв симпатизант от днес съм и аз." С тези думи Алексей Петров коментира разпадането на парламентарната група на "Ред, законност и справедливост" преди няколко месеца. Признанието за симпатии не беше нищо повече от официализирането на една публична тайна - че партията на Яне Янев е имала недопустимата подкрепа на щатен съветник в службите за сигурност. Звездата на "разследващия политик" Янев изгря именно когато Алексей Петров беше съветник в ДАНС. Именно благодарение на агенцията лидерът на РЗС успя да си изгради имидж "спирам корупцията". Схемата беше проста - Янев правеше изказване за "скандални разкрития", показно внасяше сигнал в агенцията и практически веднага следваше шумна операция.

Ето защо РЗС беше един от най-острите критици както на смяната на Петко Сертов, така и на задържането на Алексей Петров. Последният от своя страна пък нарече политическо предателство напускането на Марио Тагарински на парламентарната група на РЗС (довело до разпадането й). Взаимни симпатии един вид.

Зам.-председателят на партията Атанас Семов практически призна за топлата връзка между бившата барета и РЗС. Тази седмица той каза: "Арестуването на Алексей Петров е опит за омаскаряване на РЗС." Друга връзка е братът на бившия съветник в ДАНС - Огнян, който беше в листите на партията на последните избори, но не успя да влезе в парламента.

Името на задържания беше замесено и в друг политически проект. В края на миналата година станаха публични плановете да се създаде нова формация с идеята тя да бъде алтернатива на "Атака" - партията, която в момента плътно допълва мнозинството на управляващата ГЕРБ в парламента. В този проект активно участва собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов, който влезе в конфликт с лидера на "Атака" Волен Сидеров и напусна националистическата партия. Предвиждаше се в новата формация да участват също РЗС и други, по-малки организации.

Оперативно дело "Вестник "Галерия"

Един друг неуспял депутат на РЗС - Давид Леви, затваря връзката между Алексей Петров, РЗС и седмичника "Галерия". Леви влезе в ръководството на фирмата - издател на вестника, "Кроз" АД, през септември 2009, когато изкупи дяловете на Зоя Димитрова, бивша колежка на Алексей Петров в ДАНС. Зоя Димитрова напусна вестника заради разногласия с другата съдружничка Кристина Патрашкова малко след излизането на първия брой. Давид Леон Леви е член на политическия съвет на "Ред, законност и справедливост". Той беше мажоритарен кандидат за депутат от партията на Яне Янев на последните парламентарни избори. А преди това и кандидат за евродепутат от РЗС.

Самият Алексей Петров отрича връзката със седмичника, но преди няколко месеца уточни, че "Галерия" се ползва с неговата идейна и емоционална подкрепа. Пред "Капитал" герои на вестника са разказвали, че са отправяли претенциите си за редакционната му политика именно към Алексей Петров. И това е работило.

Точно седмичникът "Галерия" публикува титулната страница на уж секретния доклад на ДАНС за корупция по висшите етажи на властта, който арестуваният тази седмица бивш съветник в агенцията предостави на премиера Борисов като демонстрация, че спасява държавата от изтичане на класифицирана информация. Постъпка, която накара министър-председателя да определи бившата барета с ирония или не като "лоялен гражданин".

Фирмата - издател на "Галерия", е член и на Съюза за стопанска инициатива - работодателската организация, зад която стои бившата барета. А Теодор Дечев, зам.-председател на организацията, участва в последните частични кметски избори в София, представен като "кандидата на блогърите".

Ще завършим с друг факт, който внася трагикомични нотки в операция "Октопод" - именно "Галерия" предизвести ареста на Алексей Петров седмица преди това наистина да се случи. От страниците на вестника главната редакторка Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков попитаха в "открито писмо" до министър Цветан Цветанов "Готвите ли ареста на Алексей Петров?". От два дни Патрашкова обикаля из медиите, за да критикува операция "Октопод", а Дачков разнася любимата теза на самия арестант - че те двамата с Бойко Борисов са си лика-прилика. Откакто съществува, "Галерия" публикува целенасочено текстове за личния живот и на вътрешния министър. През седмицата Цветанов беше принуден да обяснява, че зад ареста на Петров няма лични мотиви.

Говори науката: Бойко, свали лихвите

"Когато чух в сутрешните блокове, че е арестуван Трактора, престанах да гледам - реших, че е арестуват обикновен бандит. До вчера Алексей Петров беше почтен човек в държавата. Той идва, чете лекция и си отива – не участва в академичния живот на университета. Децата са доволни, материята им е интересна, не е имало оплаквания от него." С тези думи ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов коментира задържането на Петров. Опитът му да се дистанцира от "колегата" си звучи най-малкото странно, защото връзките между двамата са повече от активни - проф. Борисов е председател на работодателската организация на Алексей Петров, а пък дъщеря му Владя е съдружник във фирмата "Лев истейт" заедно с фирмите "Екотур" и "Пела", собственост на приятелката на Алексей - Ива Павлова.

В качеството си на "доцент по фирмена сигурност" бившият съветник в ДАНС получи най-силна легитимация в месеците, след като напусна агенцията. В медийните си изяви доцент д-р Петров даваше икономически съвети на премиера. Например миналата есен в интервю за в. "Труд" той се обърна свойски към министър-председателя така: "Бойко, ако аз съм на твое място, най-напред бих свалил до европейските нива лихвите по кредитите... Има време да се правиш на полицай, да хващаш крадците от старата власт..."

Алексей Петров е преподавател по фирмена сигурност. Можем единствено да се питаме за каква точно фирма и за каква точно сигурност става дума - особено ако тезата на прокуратурата, че групата на доц. д-р Петров се е занимавала със сводничество, пране на пари, укриване на данъци и източване на ДДС, бъде потвърдена и с доказателства.

Накъде?

Утвърждаването на Алексей Петров като фактор в националната сигурност, работодателските организации, образованието, медиите, политиката повдига много въпроси, основният от които е риторичен - възможно ли е било това да стане без подкрепата (морална и идеологична, ако щете) на силните на деня.

Бившата барета става служител на прикритие в контраразузнаването по времето на Иван Костов. Започна да печели влияние, когато главен прокурор е Никола Филчев. Ако съдим от видимостите, сделката между двамата е била сигурност (от страна на баретите) срещу закрила (от страна на прокуратурата). Филчев си отиде, но Алексей Петров не спря да израства. При тройната коалиция също се ползваше с доверие, а тогавашният вътрешен министър Румен Петков му се довери да посредничи в срещата с братя Галеви.

С подкрепата на Сергей Станишев и Петко Сертов Алексей Петров стана съветник в ДАНС...

Колкото и да е бил страховита фигура през годините, все пак е имало пострадали от сблъсъка си с Петров, готови да се оплачат до легитимните институции. Такъв беше Едвин Сугарев - единственият, който се осмеляваше и да говори. Вместо предоставената от него информация да бъде разследвана обаче, самият той влезе в ролята на подсъдим, защото Алексей Петров заведе дело срещу него за клевета. Едвин Сугарев беше оправдан. Съдът прие, че Алексей Петров внушава основателен страх за здравето и живота на хората.

В обобщение - феноменът Алексей Петров, така както ни го представиха МВР и прокуратурата тази седмица, съществува заради пасивната или активната подкрепа на поколения управляващи. Ако октоподът не доплува и до тях, въпрос на време е следващото лошо ченге да се появи на хоризонта. И тогава нищо чудно тези, които днес слагат по очи, да се намерят в същата позиция. Защото границата в легитимацията от времето на Алексей Петров и досега се поставя "на доверие" от ченгетата. Днес ченгета - утре арестанти. Борбата за нормалност налага това да се промени.

149 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    u2h2 avatar :-|
    u2h2
    • - 13
    • + 50

    Сещате ли се кой финансира ДАНС, МВР, съдебната власт? - ВСЕКИ ЧЕСТЕН ДАНЪКОПЛАТЕЦ.

    Евтино театро с нашите пари...




    Нередност?
  • 2
    u2h2 avatar :-|
    u2h2
    • - 12
    • + 31

    Сещате ли се кой финансира ДАНС, МВР, съдебната власт? - ВСЕКИ ЧЕСТЕН ДАНЪКОПЛАТЕЦ.

    Евтино театро с нашите пари...




    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    asdf
    • - 8
    • + 58

    Дано има справедливост и изгние в затвора !

    Нередност?
  • 4
    nba avatar :-|
    HA
    • - 6
    • + 78

    Аман от комунисти, социалисти, ченгелари и други подобни.
    Тия крадльовци немат свършване.

    Нередност?
  • 5
    liliakostova avatar :-|
    Лилия Костова
    • - 4
    • + 63

    Олеле, господи... Ми то от държавата нищо не е останало. Цялата се превърнала в един голям ОКТОПОД.

    Нередност?
  • 6
    johny avatar :-|
    Johny
    • - 16
    • + 95

    Може всичко да се пише и говори, но факт е, че това е първият вътрешен министър, който има куража да бръкне в раната дълбоко. Много мижитурки от "политическия елит" сега припикават против уроки. Факт е, че американския посланик се "произнесе" по въпроса, а това не е случайно. Може да се каже и пише много за Б.Борисов, но за сега той е N-1 от всички, които са били на неговото място.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Москов
    • - 2
    • + 116

    Ако Алексейчо проговори изведнъж ще олекнат много "псевдо" бизнесмени комунисти с големи гуши и дебели гъзове, возещи се в последни модели черни мерцедеси за по 200 000 евра, купени с крадени от държавата и от народа пари.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Павел
    • - 10
    • + 66

    РЗС в която участва алексей е КОМУНИСТИЧЕСКИ проект, който се провали! Идеята на комунягите беше да оберат възможно най много гласове от гласуващите за Герб и атака и така с премерен сценарий да си запазят властта и Лапачката. Но взеха единствено от "твърдият" вече вдървен електорат на комунистите и сега ги е срам да си кажат че са червени до мозъка на костите си!

    Нередност?
  • 9
    rome avatar :-|
    Rome
    • - 23
    • + 84

    Бойко може да не е изтънчен политик, да говори просташки. Но за сега е единствения управляващ в последните 20 години ( може спокойно и 60 ), който поне за сега оправдава очакванията на обществото и на партньорите ни от ЕС. Браво на правителството. А тоя А.П. наистина не е нормално да е и професор, и бизнесмен, и ченге, и вестникар, и спортист, и кво ли още не. Не знам за вас, но според мен понамирисва около него на гнило.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-?
    безпртиен
    • - 1
    • + 69

    Колко ли треперят дали Алексей Петров ще проговори? Но има и друга възможност - да лъже като проговори.

    Нередност?
Нов коментар