Да си отгледаш октопод

Най-големият параван за Алексей Петров е била самата държава

Бойко Великов    ©  юлия лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Операция "Октопод" извади наяве много неудобни въпроси. Да им отговорим би било равносилно на това да знаем кой, кога и как създаде явлението "Алексей Петров".

Една от големите загадки е как за по-малко от година от изряден данъкоплатец той се оказа данъчен нарушител. Малко след началото на операцията вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че бившият съветник в ДАНС дължи 1.5 млн. лева данъци. Това показала течащата в момента пълна данъчна ревизия на доходите на Алексей Петров. Неофициално се разбра, че става дума за невнесен ДДС за доходите от консултантски договори с различни фирми (повечето от тях част от структурата на "Лев корпорация"), които бившата барета е получавал в периода 2007-2008 г.

Ако това е вярно, възниква въпросът защо държавата не е търсила данъците си от агента под прикритие досега? Още повече че Алексей Петров е бил проверен от данъчните служители два пъти в рамките на половин година. Първият път това е станало след анонимен сигнал в Комисията за борба с корупцията, получен през октомври 2008 г. В него се твърди, че имотните декларации на Алексей Петров за 2006 и 2007 г. са документи с невярно съдържание. Депутатите от комисията "Антимафия" решават да сезират за това НАП, която да извърши проверка. Малко след това лично председателят й Бойко Великов обявява пред медиите, че сигналите срещу Алексей Петров са се оказали "неоснователни" и работата по тях е прекратена. След което добавя, че за комисията случаят е приключен.

Иронията е, че само месец по-късно НАП отново е сезирана да провери Алексей Петров - този път от Сметната палата. Агентът под прикритие се оказва един от десетките висши държавни служители, за които са установени разминавания между декларираните имоти и данните на данъчните. Тази проверка е приключила през април 2009 г. Резултатът от нея е писмо, изпратено от сегашния шеф на НАП Красимир Стефанов до шефа на Сметната палата.

В него пише: "... от извършените проверки въз основа на всички установени факти и обстоятелства, имащи отношение към данъчните и осигурителните задължения на задължените лица, и извършената съпоставка между притежаваното имущество от лицата и придобитите от тях доходи, не са установени несъответствия и не се налага предприемането на по-нататъшни действия" за Алексей Петров и съпругата му Мариана Петрова (виж прикачения файл вляво).

Тези два официални акта на държавни институции (комисията "Антимафия" и НАП) служат като данъчна индулгенция на Алексей Петров. Веднъж оправдан по обвиненията в укриване на доходи и данъци, той има пълното основание да преследва всеки, който твърди обратното.

Точно това се случва един месец след писмото на данъчен №1 до Сметната палата. Алексей Петров завежда дело за клевета срещу в. "Дума" на стойност 30 000 лева. Той е за публикация, свързваща осветената ексбарета с партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост". "Посочените твърдения, както и употребеното за мен определение "неясен" бизнесмен са неверни, накърняват професионалното и личното ми достойноства, уронват престижа ми, злепоставят името ми и така причиняват сериозни неимуществени вреди. Изживявам болезнено и факта, че в посочената статия се злепоставя името ми на изряден данъкоплатец", пише в исковата си молба до съда Алексей Петров.

Прикачен файл

Любопитен детайл е фактът, че между първата и втората проверка на съветника в ДАНС беше сменена Мария Мургина като шеф на НАП. Това стана в средата на февруари 2009 г. (вижте хронологията вляво) след като ДАНС й отне допуска до класифицирана информация. Медийната атака срещу нея, която водеше Яне Янев, поразително съвпада по време с проверките, започнати от  данъчните срещу тогавашния съветник в агенцията по сигурността - Алексей Петров.

Източници на "Капитал" от данъчната администрация твърдят, че още след първия сигнал срещу него по повод писмото от парламентарната комисия "Антимафия" Мургина е наредила да се възложи пълна данъчна ревизия на бившата барета. Във връзка с това се е наложило Петров да бъде пуснат в неплатен отпуск от ДАНС, за да не пречи на ревизорите с положението си в агенцията. Според нашите източници в този период по повод проверките на доходите му Алексей Петров е искал лична среща с шефката на данъчните. Мургина отказа коментар, но фактите са следните: скоро след това ДАНС отне допуска й, което даде основание на премиера Станишев да й приеме оставката. А след отстраняването на Мургина материалите за ревизията изчезват от НАП. Сегашният шеф на агенцията Красимир Стефанов твърди, че такава въобще не е правена.  

Дали е имало ревизия или не, не отменя въпроса как при две последователни проверки Алексей Петров се е оказвал "изряден данъкоплатец", а година по-късно - длъжник на хазната с близо 1.5 млн. лева (по думите на Цветан Цветанов). И тогава, и сега проверките се правят от едни и същи държавни институции. И тогава, и сега се проверява един и същ човек. Резултатите обаче са различни. Защо?

Отговорът е - няма го политическият чадър

"Капитал" тръгна по следите на двете проверки. Открихме съществени разминавания между официалните действия на институциите и задкулисните действия на отделните играчи.

Поред. Първият сигнал за укрити данъци срещу Алексей Петров е анонимен. В него се обръща внимание на депутатите, че съветникът в ДАНС е декларирал налични средства от 3.350 млн. лева в края на 2007 г. Това прави 3.5 пъти нарастване на доходите му само за година (за 2006 г. Петров е посочил, че притежава 930 000 лева). Сигналът е подаден от Петър Иванов Петров. Авторът изрично е посочил, че това е псевдоним: "С ясното съзнание, че ако личността ми стане известна, може да ме сполети участта на пребития журналист Огнян Стефанов, очаквам някой, някъде, нещо да свърши и някой да вземе отношение."

Членът на тогавашната комисия "Антимафия" Елеонора Николова си спомни, че е имало дебат между членовете дали сигналът изобщо да бъде разглеждан. Но тъй като имало вече прецедент с друг анонимен сигнал (срещу тогавашния лидер на СДС Пламен Юруков), депутатите решили да поискат проверка от НАП.

"Нищо конкретно нямаше в сигнала, но независимо от това комисията прецени, че трябва да се провери. И тъй като единственият начин за проверка е през НАП, ние пуснахме искане до НАП, не помня за какъв период от време. НАП ни отговориха, че на базата на извършената проверка той си е плащал редовно данъците", заяви председателят на комисията Бойко Великов (от БСП). Той не можа да си спомни какво точно е гласял отговорът от приходната агенция, нито кога точно е пристигнал. По думите му отговорът е класифицирана информация, защото съдържа данъчна и осигурителна тайна.

"Първо имаше отговор от регионална структура на НАП, на някой от софийските райони, не помня кой, а след това получихме отговор от Мургина. Всъщност ние два отговора имахме", каза Великов.

Вместо от НАП отговорът е получен от Алексей Петров  

Проверката на "Капитал" установи друго. Комисията "Антимафия" действително е получила удостоверение, издадено от ТДД - София, район "Красна поляна". В него били посочени декларирани доходи от трудови договори на Алексей Петров, обща годишна данъчна основа, годишно данъчно задължение, внесен данък и остатък за внасяне. (Най-вероятно става дума за резултат от данъчна ревизия въз основа на искане №215/24.06.06 от ТДД гр. София, ДП "Красна поляна" за периода 2000-2004 г. Този акт е споменат в жалбата на Алексей Петров срещу в. "Дума". Там е споменат и друг стар ревизионен акт за периода 2002-2006 - бел. ред.)

Към него имало прикрепена и справка за доходите на Алексей Петров за 2007 г. Двата документа постъпили в комисията точно преди заседанието й на 27 ноември 2008 г. От стенограмата на заседанието обаче става съвсем ясно, че тези документи не са били изпратени от НАП, а са били занесени от самия Алексей Петров.

"Получили сме удостоверение за декларирани данни лично от господин Алексей Петров, който ми ги предостави лично в комисията като председател", заявява Бойко Великов, след което добавя: "Колеги, в този случай имаме два варианта: или да приключим сега, имайки предвид данните, които сме получили от Сметната палата, или да изискаме от госпожа Мургина допълнително потвърждение на това удостоверение, което ни е предоставено от ТДД - град София, район "Красна поляна". След това той казва: "Моето предложение, колеги, е да поискаме от госпожа Мургина окончателно становище по данните и следваща седмица да ви докладвам по материалите."

Развръзката по казуса е засекретена

Заседанието на 11 декември 2008, когато се решава окончателно казусът "Алексей Петров", е закрито за журналисти. Обяснението е, че ще се обсъждат данни, които представляват "данъчна тайна". Стенограмата от него също е засекретена - няма я в архива на 40-то Народно събрание. Депутатите, участвали в заседанието, не можаха да си спомнят в детайли какво точно е станало. Атанас Атанасов (от ДСБ) обаче си спомни, че часове преди заседанието видял Алексей Петров да излиза от кабинета на Бойко Великов. По-късно самият председател съобщил на заседанието, че е получил от агента копия от договорите му за консултантски услуги.  

"Той на добра воля ми ги показа. А иначе НАП са си правили проверката и дадоха отговора. Той е класифицирана информация, защото съдържа данъчна тайна. Отговорът беше пратен в сектора за класифицирана информация. Тогава на заседание на комисията членовете се запознаха с отговора на НАП и тогава решихме, че приключваме с преписката", твърди Бойко Великов.

Поискахме да разберем повече за въпросните консултантски договори и получихме този отговор: "Три-четири бяха, но аз не пожелах тогава да ги оставя в комисията, защото става въпрос за търговска тайна и ще трябва да се носи отговорност. В момента, в който останат в комисията, информацията може да изтече. За мен е достатъчно това, което съм видял като консултантски договори. А какво по-нататък е плащал и какво не е плащал - така не мога да кажа", обясни Великов. Той оставил договорите на масата по време на заседанието, за да може всеки от депутатите да ги разгледа, след което ги прибрал.

По информация на "Капитал" въпросните консултантски договори на Алексей Петров са главно с фирми от структурата на "Лев корпорация" (виж карето). Бойко Великов обаче отрече това. "Не е вярно. Става въпрос за световни корпорации", каза той.

Имало ли е изобщо отговор от НАП?

Това е централният въпрос в случая. От неговия отговор зависи кой е виновен за прикриването на Алексей Петров като длъжник на хазната - НАП или комисията "Антимафия". Източници на "Капитал" от НАП твърдят, че агенцията изобщо не е отговаряла на искането на комисията. Месец след като е била "сезирана" да проверява Алексей Петров, на тогавашния директор на приходната администрация Мария Мургина е изпратено второ писмо. То гласяло:

"Уважаема г-жа Мургина, уведомяваме ви, че на редовно заседание на Комисията за борба с корупцията, проведено на 11.12. 2008 г., е прието Решение №105 от народните представители, с което проучването по образуваната в КБК преписка с горния номер е прекратено. За горното ви уведомяваме с оглед на искането на КБК до НАП за извършването на проверки по преписката.

Председател

Бойко Великов."

Писмото е с дата 12 декември 2008 - само ден след като комисията "Антимафия" е решила, че сигналите срещу Алексей Петров са "неоснователни", а председателят й Бойко Великов съобщава на медиите, че "случаят е приключен".

Сегашният председател на НАП Красимир Стефанов нито потвърди, нито отрече за наличието на такова писмо. По времето, когато са се развивали тези събития, той беше заместник на Мургина.

Стефанов пожела да коментира единствено втората проверка, възложена от Сметната палата, когато шеф на НАП е бил той. "Мога да кажа, че наистина проверката е правена по облекчения режим, който се прави по принцип на всички, подали на Сметната палата висши държавни служители, когато има някакви разминавания с данъчните декларации. Тогава и към днешна дата, що се отнася по отношение на съответствие между доходи и имущество, нещата са си нормални и съвпадат. Сега е възложена пълна данъчна ревизия, която има съвсем друга цел - да се изследват договори, предмет на договори, място на изпълнение на сделката по тези договори, плащане, периодичност на плащанията и т.н., което след себе си може да доведе до някакви данъчни задължения", заяви Стефанов.

По информация на "Капитал" цитираните от Цветан Цветанов открити нарушения на Алексей Петров са по Закона за ДДС. Агентът под прикритие се е регистрирал по ДДС през август 2009, а е трябвало да го направи две години по-рано, когато е надхвърли прага за регистрация от 50 000 лева. За този период, в който не е бил регистриран, изобщо не е бил начисляван и плащан ДДС. Разследващите смятат, че ще излязат и още нарушения, когато приключи пълната данъчна ревизия на Петров и неговата приятелка Ива Павлова, на чието име се водят огромен брой имоти.

Всичко това обаче нямаше как да убегне на данъчните, ако НАП си беше свършила работата преди две години. Или ако не й бяха попречили.

Агент Петров като консултант

Повечето консултантски договори на агента под прикритие са с фирми, свързани с "Лев инс". Той е съветвал по корпоративна сигурност и бизнес развитие фирмите "ЛКС" ООД, "Лева груп" ЕООД, "Спартак секюрити" АД, "Спарта 2000" АД (която е собственик на фитнес комплекса в басейна "Спартак"), "Такси-С-Експрес", "Лев корпорация" и др. Отделно е получавал пари и от странични фирми като "Токушокай - София" ЕООД, която е акционер в "Токуда банк" (където Алексей Петров беше член на надзорния съвет). Най-големият му комисионен договор е за продажбата на 1 298 700 акции от ЗПК "Лев инс", собственост на "Пела" ЕООД. Алексей е трябвало да продаде книжата за не по-малко от 15 млн. евро, срещу което е трябвало да получи комисиона от 9%.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    simo avatar :-|
    simo
    • + 4

    Изглежда, това ще остане накрая - данъчни прегрешения. Само че в капана "задължителна регистрация по ДДС" паднаха няколко хиляди български граждани с високи доходи, става дума за ДОПК, а не за НПК и тази материя въобще не е в ресора на Цветанов, а на Дянков.
    По аналогичен начин Цветанов уверяваше публиката, че нямало нищо лично, и че Алексей Петров е бивш "агент от шесто управление на ДС", на чийто думи не трябва да се вярва. По този въпрос Цветанов, Костов и Атанасов говорят в един глас.
    В-к "Капитал" първи съобщи в публикацията си от 12.02.2010 г.: "Спекулация е, че е бил агент на Държавна сигурност"
    http://capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/02/12/857288_grajdaninut_petrov/?sp=0#storystart
    Сега и сайтът "Блиц" го потвърждава с интервю на човек, който очевидно не симпатизира на Алексей Петров: http://www.blitz.bg/news/article/72817
    Интересно, от цялата дандания ще излезе, че богатите трябва да си плащат данъците, а Търговските банки - да намалят лихвите. Е, и това е нещо.

    Нередност?
  • 2
    dage avatar :-?
    dage
    • - 1
    • + 12

    Тази статия е много интереса, определено. Всеки да си носи отговорността. Любопитно ми е, дали премиерът някога е проверяван от НАП, както и неговата приятелка. Не е лошо да бъдат проврени два пъти - сега и когато ББ е извън властта. Иначе оставам с усещането, че се прилага принипът, че това, което е позволено на бога, не е позволено на роба.

    Нередност?
  • 3
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 3
    • + 4

    Ха застраховайте се в Лев Инс сега - та с парите ви да плащат милиони хонорари на консултанта А. Петров-Трактора. И аз, да си призная, се бях подлъгал че там е по-евтино, и направих ГО, но като изтече - повече никога там. Нито пък ще се возя на такси 1280.

    Нередност?
  • 4
    milamberian avatar :-|
    Петър Бояджиев
    • - 2
    • + 4

    Сламка в купища сено. Да ги ревизират всички малки дребни еснафски мишики. Браво Капитал!

    Нередност?
Нов коментар