🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДДС остава без промяна

Премиерът Борисов заяви, че се мисли какви нови мерки могат да донесат приходи в бюджета

Днес премиерът не даде повече подробности какви антикризисни мерки подготвя
Днес премиерът не даде повече подробности какви антикризисни мерки подготвя
Днес премиерът не даде повече подробности какви антикризисни мерки подготвя    ©  Цветелина Ангелова
Днес премиерът не даде повече подробности какви антикризисни мерки подготвя    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С едно наум

Осигуровките могат да бъдат повишени с 1 процентен пункт до края на годината заради многото ползвани болнични. Това стана ясно от думите на социалния министър Тотю Младенов пред БНР. Решението ще бъде взето, ако ползвалите отпуск по болест продължават да се увеличават. За първото тримесечие на 2010 г. ползвалите отпуск по болест са се увеличили със 160 хил. спрямо същия период на миналата година. За същите месеци разходите на НОИ за болнични са нараснали със 17 млн. лв.

Sans changement*. Такова остава нивото на река Дунав и на ДДС.  

Няколко дни, след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че кабинетът ще вдигне косвения данък от 1 юли, изненадващо заяви пред "Труд": "Правителството ще направи всичко възможно данък добавена стойност да не се увеличава. Възложил съм да се потърсят всички варианти, за да се избегне увеличението на налога". Преди това се обсъждаха няколко варианта за по-висок ДДС - 22%, 23% и 24 %. Целта на непопулярната мярка бе да запълни очертаващата се около 2 млрд. лв. дупка в бюджета за тази година. (за да завърши на дефицит под 2% от БВП).

Вчера и министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че все още не е ясно дали ще има промяна в данъка. Източник от правителството потвърди пред "Капитал", че вече е измислена алтернатива на по-високия ДДС и засега данъкът няма да бъде увеличен.

"В сряда ще предложа нови антикризисни мерки, от които народът ще остане доволен", заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в манастира "Козма и Дамян" в Гигинци.

Решението ставката на косвения данък да остане непроменена, е добро. В момента има първи сигнали, че икономиката вече е достигнала дъното и започва леко да тръгва нагоре, а ударното вдигане на косвения данък ще свие потреблението, а оттам – ще забави и икономическият ръст. "В тази подобряваща се икономическа обстановка всяко действие в посока на увеличаване на данъците, в конкретния случай - на ДДС, ще гилотинира българския бизнес", се посочва в позиция на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Против по-високата ставка се изказаха и икономическият министър Трайчо Трайков и финансовият – Симеон Дянков. Окончателното решение на правителството ще стане ясно в сряда, на 5 май.

*Без изменение (от френски)

33 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hrist0 avatar :-|
    Hristo Hristov
    • - 6
    • + 32

    Чуждите инвестиции в нея са основен катализиращ фактор за нейното развитие и бързо излизане и възстановяване от кризата. Един от основните рискове, които разглежда всеки инвеститор решил да вложи средства в друга страна е политическата стабилност и предвидимостта на управляващите. Към конкретния момент обаче, нито едно от двете не е на лице. Примерът и президентът се карат от месеци, за каквото се сетят. А само преди броени дни народното събрание гласуваше за импийчмънт на Георги Първанов. Предвидимостта на управляващите всъщност ... ами липсва. Първо нямаше да строят АЕЦ Белене, после ще го строят, след това няма и т.н. Дебатът около ДДС е кулминацията към момента („към момента” е важно уточнение).

    Едно обаче е сигурно - ако правителството не започне в най-кратки срокове да бъде последователно в действията и изказванията си, спадът на преките чуждестранни инвестиции с цели 20 пъти на годишна база през февруари, ще ни се струва минимален в края на годината. Все пак, вие самите бихте ли инвестирали пари в страна, в която дори не можете и да предположите, утре колко скъпо може ви струва това.

    Нередност?
  • 2
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • - 11
    • + 26

    Ще вдигаме осигуровки - няма да вдигаме осигуровки !
    Ще вдигаме ДДС - няма да вдигаме ДДС!
    Ще слагаме данъци на пенсионерите - няма да слагаме данаци!
    Ще правим реформи - няма да правим реформи !

    Защо ли ми мирише на п***и ?

    Нередност?
  • 3
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 25
    • + 3

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/04/2.html

    Според мен най-рационалната мярка си остава увеличението на ДДС. Когато производството на един производител се оскъпи по някаква причина - той, съвсем естествено, повишава цената на продукцията си. Иначе трябва да съкрати персонала си, това неизбежно пък води до стесняване на производствените и качествени способности на фирмата, занижава допълнително нейната конкурентоспособност... Както увеличаването на цената на дадена продукция е нещо естествено при необходимост, така и качването на ДДС е също толкова естествено при необходимост. Ако не беше така, би следвало да зададем въпроса - защо държавата да не може да увеличава ДДС, но пък търговците да могат да увеличават цените след увеличаването на данъка?

    Ако ДДС не се увеличава - един друг естествен източник на приходи представлява изтеглянето на държавен заем.

    Нередност?
  • 4
    bdavidkov avatar :-|
    Борислав
    • - 3
    • + 39

    До коментар [#1] от "Hristo Hristov":

    Предвидимост е понятие, което може да се употреби в системи, които работят, подчинени на някакъв ритъм и логика. У нас в момента всичко е докарано до тотален хаос, което плаши не само инвеститорите, но и живеещите в България. Аз не мога да планирам нищо: не мога да преценя цената на работната сила, защото не зная ще се вдигат ли или не, кога и с колко осигуровки, системата на заплащане на болничните, отпуски и т.н. Колко ще струва издръжата на бизнеса ми при това данъчно иди ми - доди ми?
    Защо тия хора не се научат, че чужди пари (бюджета) се харчат прозрачно и обосновано! Всичко, което не се подчинява на тия прости правила води до недоверие.

    Нередност?
  • 5
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 12
    • + 4

    До коментар [#2] от "Oserv":

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/04/2.html

    Впрочем, не за първи път забелязвам, не само у автори на "Капитал", желание за "командирски" тип на управление (типа управление на Костов) - управляващите първо са си взели някакво тяхно си решение (най-често небалансирано - в полза на работодателите и в ущърб на работещите у нас), след което "тропват" решението си пред всички останали, уж да се обсъжда, но не приемат никакви промени и правят само това което са си решили.

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/04/blog-post_23.html

    ...

    Прочитане на целия коментар /> http://polit-analizi.blogspot.com/2010/04/blog-post.html

    Ако всички са толкова привързани към командирския стил на управление - какво биха казали за следното: управляващите предварително решават, че ще борят кризата, като товарят с данъци само работодателите и освободят от всякакви данъци работниците. За да може да се стимулира потреблението, стимулите за производство и така да се излезе по-бързо от кризата... Май-май тогава командирския стил ще бъде яростно оплют точно от тези, които в момента толкова страстно го защитават! Защото, според поддръжниците на командирския тип управление това управление трябва да е "твърдо" и категорично, ама само, когато са специално защитени точно техните интереси, нали?
    До коментар [#2] от "Oserv":

    Нередност?
  • 6
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 24
    • + 19

    До коментар [#1] от "Hristo Hristov":

    Всъщност нищо от това не е вярно! Първо политиката на правителството е абсолютно последователна и е ясно заявена - дефицит в рамките на 1,8%, основен приоритет усвояването на еврофондове! Това какво пишат вестниците или някакви изявления не са основа за инвестиционно планиране! Хората гледат цифри, а не какво казал този или онзи! Колкото до политическата стабилност у нас, смятам че по голяма стабилност и то по време на криза едва ли има в някоя от членка на ЕС! До тук нищо общо с реалността и поста! Продължаваме с АЕЦ Белене - от първия ден беше заявено, че ще се търси европейско финансиране, което да оправдае проекта като икономически изгоден, а не като политически! Това, че българските медии спретнаха цирк по изявленията на руската преса няма никакво отношение по позицията на правителството - то никога не я променяло!
    Дебатът по ДДС пък е рожба на истерията, която отново медиите наложиха, че правителството не правило нищо и обстановката се влошавала! Това разбира се, идва чудесно на Борисов, който отново ще излезе като спасител, който за пореден път ще смекчи последствията от управленията на тройната коалиция! Най-смешното е че точно същата подхранва същите тенденции способстващи за повишението на рейтнга на Борисов!
    Добре е също така да се отбележи, че до момента данъци ЕДНСТВЕНО е свалена осигурителната вноска с 2%! Сдруги думи тенденциите са към подобряване на бизнес средата у нас, а не обратното! И правителството абсолютно последователно в посоката! Това, че през медиите остава различно впечатление ни най-малко не влияе на нивото на инвестициите, защото както вече споменах хората гледат цифри, а те се подобряват и също така политичска стабилност, която управлението в момента абсолютно осигурява!

    Нередност?
  • 7
    smileislife avatar :-|
    SML
    • - 7
    • + 16

    Първо, голяма роля за промяна на позицията имат положителните данни, които излязоха в последните няколко дни. Ако има някаква възможност да не се пипа ДДС нито един политик не би го вдигнал. Второ, честата промяната на решенията идва до известна степен от разбирането на правителството, че трябва да има диалог с всички засегнати страни. Това също е прецедент за България, където по традиция решенията се взимат на тъмно и по възможност без никой да разбира. Аз лично не бих водил диалог със синдикатите например, но такова е виждането на правителството така правят. Въпреки това тенденцията е в крайна сметка да се взимат правилните решения, което е положително развитие.

    Все пак ако трябва да увеличат постъпленията в хазната от данъци е най-добре да стане наистина чрез ДДС като най-неутрален данък, но само в много краен случай.

    Нередност?
  • 8
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • - 1
    • + 22

    До коментар [#3] от "Станислав Янков":

    Всяка фирма която направи описаното в пост-а ти 100% ще фалира.

    Иначе по темата - новината добра, но пак за вдигане на приходи се говори. Разходите са тези, които трябва да намалят. И то не "на калпак", а таргетирано най-безмислените дейности. Толкова излишни разходи има тая държава, че направо свят да ти се завие.

    Нередност?
  • 9
    z_delcheva avatar :-|
    z_delcheva
    • - 13
    • + 15

    От 5 години уча в Испания и чета бг новините и не мога да си представя как българите се справят с кризата и с некомпетентните антикризисни мерки и обещания на българското правителство. Ако вземем за пример Испания, която до влизането на България и Румъния в ЕС, поради слабата си икономика, се нареждаше на последно място сред членките на съюза, ще видим, че там има 3 вида ДДС според вида на продукта или услугата които трябва да се обложат с данъка: 16%, 7% и 4%. Не ви ли се струва високо българското ДДС от 20%, за да се предлага вдигането му...
    Е кажете ми, така ли българското правителство стимулира хората като мен да се върнат в родината и да практикуват там?

    Нередност?
  • 10
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • - 12
    • + 13

    МУТРОИКОНОМИКАТА на Бойко Борисов е пред провал. Не може с методите на ВИС, СИК, ИПОН, с похвати на охранители и чалгаджии, с трикове от подземния свят, да се управлява държава. Става все по-зле и това се вижда от всички. Хаос и всеобщ недостиг на средства и компетентност. Които ни мъчат всеки божи ден - с по-високи данъци, цени, лишения, безработица, липса на предсказуемост и перспектива. Или : Бойко Борисов като Ейяфятлайокутл - само дим и поразии !!!
    Извод : повече БОЙ и данъци , Бойко -о-о-о-о.....

    Нередност?
Нов коментар