🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проблем номер 2: Търсят се 30 хиляди ликвидатора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно в полунощ на 31 декември 2010 г. ще изтече крайният срок, в който търговските дружества трябва да се пререгистрират в регистъра. Според актуална статистика в момента има 600-700 хил. фирми, които не са изпълнили законовата процедура. От тях около 400 хил. са еднолични търговци. Останалите дружества са ООД и АД и фактът, че още не са вписани в Търговския регистър, може да създаде сериозни проблеми както на държавата, така и на бизнеса.

По закон, ако тези дружества не изпълнят процедурата до края на годината, държавата ще трябва да започне процедура по служебната им ликвидация. Бившият председател на търговското отделение на Софийския градски съд Жаклин Комитова коментира ситуацията така: "Става дума за висш юридически пилотаж, който практически няма еквивалент до този момент."

Проблемът идва от това, че няма как въпросната ликвидация да стане механично. "При всички положения ще трябва да се назначи ликвидатор - ако дружеството няма вземания или кредитори, това е добре, но ако има, процедурата става сложна, защото трябва да бъдат защитен както акционерният капитал, така и кредиторите. Самият ликвидатор може да поиска производство по несъстоятелност. Проблемът обаче е откъде държавата ще намери 30 хил. ликвидатора, колкото ще са необходими при най-лошия възможен сценарий (един ликвидатор може да движи максимум 10 процедури едновременно). "При оптимален вариант това ще струва на държавата между 150 и 400 млн. лв. и ще отнеме между година и половина и две", коментира съдия Жаклин Комитова. Дори и обаче по-голямата част от все още непререгистриралите се дружества да кухи, да нямат задължения и вземания, публична тайна е, че фирми, които имат финансови затруднения, проблеми с данъчните служби и т.н., нямат пряк интерес да бързат с вписването си в Търговския регистър: "При тези случаи ще стане още по-сложно и разходите за държавата могат да достигнат половин милион лева, а самата процедура да продължи години и да натовари неимоверно съда", коментира още съдия Комитова. По думите й има и други проблеми, които засега нямат решение: "Кой ще архивира тези дела, кой ще ги сканира, кой ще ги съхранява..."

Търговски съдии коментираха пред "Капитал", че в Софийския градски съд (където са регистрирани по-голямата част от фирмите в страната) средната натовареност на съдия е изключително голяма (25 дела на месец) и допълнителното натоварване, което може да дойде от масовата ликвидация, със сигурност би блокирало напълно работата на съда.

От миналата седмица в рамките на Министерството на правосъдието е започнала работа експертна група, която би трябвало да измисли решение на проблема, заложен още през 2006 г. Такова решение към този момент обаче няма измислено. Или както казва директорът на Агенцията по вписванията Анастас Георгиев: "Ще се чудим какво да ги правим."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tzappa avatar :-|
    tzappa
    • + 8

    Гадните бюрократи и законотворци е добре да мислят преди да гласуват невъзможни срокове е непоносими глоби! Конкретните промени в Търговския закон по принцип са едно от малкото неща, които са смислени и бизнеса подкрепяше. Но сроковете, веднъж вече удължавани, пак няма да бъдат спазени, защото санкциите не са най-добрия мотив да се свърши нещо... Голяма част от фирмите, които не са се пререгистрирали са фактически мъртви, но не са закрити, защото в България това е изключително сложно, а понякога и почти невъзможно.
    Трябват улеснения за бизнеса, а не създаване на нови пречки, срокове и санкции!

    Нередност?
Нов коментар