🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво промени Търговският регистър

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Анализ на адвокатското дружество "Пенков, Марков и партньори" от миналата година маркира основните постижения след въвеждането на регистъра:

- За да започнат дейност преди, търговците трябваше да направят няколко на брой вписвания, а процедурата нямаше как да стане по електронен път, беше тромава и непредвидима. Днес регистрацията е една.

- Съществуващите 29 (28 окръжни съдилища + Софийски градски съд) фирмени регистри бяха интегрирани в един общ и национален, което унифицира практиката и улесни достъпа до информация.

- Онлайн достъпът до всички вписани данни и документи повиши многократно нивото на прозрачност.

- След като регистърът започна да работи нормално, процедурата по регистрация се ускори многократно, а търговците получиха възможност да се информират по електронен път за статуса на техните заявки.

- Пак в духа на информационните технологии многократно се улесни изваждането на т.нар. легитимираща информация за фирмите – дистанционно искане и получаване на удостоверения за актуално състояние. Още повече – при контактите си с администрацията пререгистрираните фирми (с единен идентификационен код – ЕИК) няма нужда да предоставят въпросни удостоверения, защото законът приема, че те са известни на чиновниците служебно.

- Беше въведено изискване за уникалност на имената на фирмите на национално ниво. Така беше ограничена възможността да съществуват едновременно фирмата "Хоремаг" ООД (регистрирана в София) и "Хоремаг" ООД (регистрирана в Пловдив), което създаваше несигурност и възможност за злоупотреби.

Отделно от това въвеждането на регистъра практически направи невъзможна корупцията, тъй като, когато едно заявление за регистрация или вписване на промяна бъде внесено в Агенцията по вписванията, то се разпределя на онзи служител, който има най-малко работа (из цялата страна). Тази практика гарантира равно третиране на всички търговци.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tonis avatar :-|
    Antoniya Rasheva
    • - 6
    • + 6

    Тър. регистър, инсекцията по труда, комисия за защита на личните данни са едни от последните бастиони на опашките в България. На кого е нужно да се подават годишни отчети от фирмите и в тър. регистър
    след, като веднъж вече са подадени в друг орган на администрацията или е по интересна таксата, която всеки може да умножи по броя на фирмите.

    Нередност?
  • 2
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • - 1
    • + 13

    Естествено, че всичко е заради таксите и комисионните на банките. Ето един пример с новите документи. Таксите за тях са разбити възможно на най-много парчета, за да се плащат и комисионни. Веднага пример - за талон, който струва един лев, комисионната за банката е 2.50 - 3.00 лв. Най-елементарното нещо, което може да се направи е на всички места, където се плаща нещо на държавата да има ПОС терминали (какво пречеше да има ПОС терминали направо на гишетата, където приемат заявленията - вкарваш картата, ПИНа и готово) и да се плаща с карта и то наведнъж всички суми, а не раздробени на 100 части. Но защо да го правят, като от това ще загубят пари, пък и никой не съм забелязал да протестира, навежда глава, псува и си плаща - това ни е "гражданското общество". С много лека ръка и доверие приемаме всичко казано и направено от държавата, а всъщност държавата е най-големият нарушител на правата ни и всичко, което произлиза от нея като документи, изисквания и др. трябва да се оспорва и обжалва до дупка.

    Нередност?
  • 3
    1con avatar :-|
    1con
    • + 2

    "- Беше въведено изискване за уникалност на имената на фирмите на национално ниво. Така беше ограничена възможността да съществуват едновременно фирмата "Хоремаг" ООД (регистрирана в София) и "Хоремаг" ООД (регистрирана в Пловдив), което създаваше несигурност и възможност за злоупотреби."

    То хубаво беше въведено, но как беше изпълнено... всеки може да провери :)

    Ето пример от моментното състояние:

    "ТЕРАКОМ" ООД, ЕИК 827104860
    "ТЕРАКОМ" ООД, ЕИК 111559077
    "ТЕРАКОМ" ООД, ЕИК 040685416
    "ТЕРАКОМ" ООД, ЕИК 106056277

    "ТЕРАКОМ" ЕООД, ЕИК 104014870
    "ТЕРАКОМ" ЕООД, ЕИК 126043328
    "ТЕРАКОМ" ЕООД, ЕИК 128587476

    Нередност?
Нов коментар