Виж Киркоров и скрий всичко

Публичността на Търговския регистър няма отношение към кражбата на фирми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тиха истерия се случи тази седмица в централния печат. Заглавия като "Вече крадели цели компании", "На мода е кражбата на фирми", "Спираме кражбите на фирми със закон", "Кражбата на цели фирми измести измамите с имоти". Инициатор на този шум в системата е варненският адвокат, депутат от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по правни въпроси Емил Радев. Преди седмица той лансира тезата си, че пълната публичност на данните в Търговския регистър е улеснила т.нар. кражба на фирми, тъй като в интернет били достъпни множество документи, в това число и лични данни.

"Капитал" попита Емил Радев дали предложението му е резултат от анализ на практиката по кражбата на фирми и дали има конкретни данни с колко точно са се увеличили тези случаи след стартирането на регистъра. Радев не може да даде подобна информация, а препрати към публикации в медиите, където преди няколко дни пишело как е била източена фирмата на певеца Филип Киркоров (Търговският регистър и неговата публичност там няма никаква роля, тъй като става дума за обикновена измама).

Според идеите на Емил Радев свободният достъп ще остане само за базовата информация - собственост, адресна регистрация, предмет на дейност. До самите документи ще има контролиран достъп (през електронен подпис например) или от привилегировани категории - нотариуси, адвокати и т.н.

Т.нар. кражба на фирми естествено съществува още от средата на 90-те години - механизмите са няколко (виж схемата), като най-често организаторът използва бушон - лице с нисък социален статус, което се "назначава" за управител след подаване на подправени документи.

Истината е, че е трудно да се въведе работещ механизъм, по който да се пресече тази практика. Служителите в регистъра не са графолози, за да могат да сравняват подписите на подадените при тях заявления. Възможно решение би било изискването за задължителна нотариална заверка на подписите при всички видове заявления (не само за прехвърляне на дружествени дялове). Подобна промяна вероятно ще бъде приветствана от нотариусите (които ще имат много работа), но ще засили силно бюрокрацията и ще затрудни по-големите, и особено чуждите компании. В същото време подобно решение едва ли ще е панацея, тъй като регулацията не е особено ефективна - публична тайна е, че заверките при подобни схеми минават през няколко нотариуса.

Ето защо единственото възможно решение е в засилването на ресурса на разследващите. Към настоящия момент най-често делата се водят срещу "бушона", въпреки че схемите, по които става "кражбата" на фирми, са няколко, имат общи белези и често водят към едни и същи хора.

Друга идея, която беше лансирана тази седмица, е Агенцията по вписванията да предложи услуга - известяване чрез sms или мейл на търговците, ако по тяхната партида настъпи промяна или е подадено заявление за промяна. По този начин те ще могат своевременно да предприемат действия и да се защитят.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    varna_moreto81 avatar :-|
    varna_moreto81
    • + 17

    В момента освен информация за откраднати фирми има и обилна информация за свързани фирми и за общ бизнес на публични фигури, които претендират да не се познават по между си. Най-вероятно това е болката на Емил Радев, а не кахърите на Филип Киркоров

    Нередност?
  • 2
    vmm avatar :-|
    vmm
    • + 8

    Както добре се вижда от схемите, кражбите практически се извършват чрез нотариусите, а не чрез Търговският Регистър. Явлението просто се експлоатира в нечии интереси и не се противодейства на същността му.

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    И все пак да не забравяме за защитата на личните данни. Кражбите няма да спрат само с тази промяна, но ще се ограничат силно. Данни, извадени от регистъра, могат да служат за много далавери, дори без да се открадне самата фирма. За това Радев е прав да предложи ограничение. Остава да бъдат спрени и нотариусите...

    Нередност?
  • 4
    minimala avatar :-|
    minimala

    Мислите ли, че с чуждо име с ЕГН, та дори и с чужда лична карта може да се направи каквото и да било? Ако нотариусите, държавната администрация и другите отговорни лица и институции си вършат работата, отговорът е само един - НЕ! Имам предвид, че Търговският Регистър е създаден неслучайно, и единствената му цел е ГРАЖДАНИТЕ, фирмите и други заинтересовани лица да могат да проверят всичко, което желаят, за определена фирма. Наистина, причината да има желания да се затвори по-голямата част от инфото в ТР, е че така лъсват икономическите връзки между определени хора. А проблемът с кражбата на лични данни е в НК. Трябва да има десетки години затвор за такива нотариални престъпления. Защото нотариусът следва да е гаранция за легитимност, а не вратичката, която позволява такива фалшификации. И пак казвам, ако знаех, че нотариусите са читави, ей сега щях да си публикувам тук личните данни, пък да видим как някой ще изтегли кредит с тях!

    Нередност?
Нов коментар