Да нахраним избирателя

Земеделският министър и спекулата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако в учебниците по история някога се определят периодите в управлението на кабинета "Борисов", началото ще е "Акции срещу престъпниците". Следващият период съвсем основателно може да е с кодовото име "Акции срещу спекулантите", илюстриран с хиперактивния (поне на думи) земеделски министър Мирослав Найденов.

От месеци той громи картелни споразумения и контролира качеството на храните. Още през декември, загрижен за празничната трапеза на българина, разпореди проверки как се формират цените при търговците, като повери задачата на подопечените си ветеринари. Сега Найденов категорично, но без особени детайли, обяви пакет от мерки за мониторинг на цените. Този път дори даде обяснение - социологическо проучване показвало, че 80% от българите сочат поскъпването на храните като най-лошото събитие в живота им напоследък. И съвсем популистки се зае да им реши проблема.

Няма как да не знае, че това е невъзможно, но пък защо да не се пробва да се хареса на публиката.

Има една кратка причина защо намеса на държавата е абсурдна и тя се казва пазарна икономика. Цените се диктуват от търсенето и предлагането и обикновено се определят не на Женския, а на международния пазар. Ако този механизъм не работи, специален регулатор (в България това е Комисията за защита на конкуренцията) трябва да докаже злоупотреба с монопол или картел. Точка. Друг начин за контрол няма. Какъвто и мониторинг да направи министърът, резултат няма да има. А и либералната ГЕРБ вероятно не гори от желание следващата глава от нейното управление да се нарича "Акции срещу пазарната икономика".

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 3
    • + 18

    "Ако този механизъм не работи, специален регулатор (в България това е Комисията за защита на конкуренцията) трябва да докаже злоупотреба с монопол или картел."
    Точно това е проблемът, че КЗК не си върши работата... Явно реформата там няма да я дочакаме...

    Нередност?
  • 2
    molesan2 avatar :-|
    Васил Дакев
    • - 5
    • + 21

    Не е ли време ние,българите да разбреме,че в капиталистическото общество цените се определят от основния закон на капитализма-търсене на по-голяма печалба,фактор за която е търсенето и предлагането.Щом една стока се търси,няма как производителя,търговеца да намаляват цената й,а напротив.Нашият най-абсурден аргумент против това твърдение е,че нашите доходи не били като тези в Западна Европа и следователно тук цените трябва да са по-ниски.Правилно в статията на "Капитал" се казва,че тези цени не се определят на Женския пазар.Щом като моите доходи не позволяват аз да си купя от автосалона нова кола,ще си купя такава втора употреба.Ако доходите ми и това не позволяват,няма въобще да имам кола.Щом като не съм в състояние да заплащам сегашната цена на ел.енергията,ЧЕЗ не е длжен да намали тази цена.Ще намаля консумацията на електричество като отвъртя 4-те крушки от полюлея в хола и ще оставя да свети само една,ще се къпя един път на две седмици и само тогава ще включвям бойлера.Щом като доходите ми не позволяват,ще прекъсна интернета,ще прекъсна кабелната телевизия.А ако съм сам и живея в голям апартамент,ще го продам и ще си купя гарсониера.В нашите села,особено по-малките и полупланински средномесечното потебление на ток в стойностно изражение е за около 4-5 лв.Дори и лятото в моето родно село хората за опържването на две яйца палят огън със съчки от двора.Щели сме да се върнеме към пещерите.Възможно е.В метрото на Лондон всяка нощ преспиват между 4-6 хиляди бедзомници-според филм на ББС.Тъжно е,но такава е картината и такава е действителността.Ужасяващто неравенство в обществото на капитала е най-характерната негова черта.Ще трябва да свикваме.

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 5
    • + 9

    До коментар [#2] от "molesan2":

    Откровено казано - сътворил си пълни глупости. Или си пълен лицемер.
    Човек с разсъждения като твоите се характеризира като "пазарен фундаменталист". Това е крайна позиция и нито е модерна, нито е популярна в модерната държава. В "нормалните държави", които са в ЕС, но без Обединеното кралство, политиката на доходите и пазара върви в малко по-друга посока. Поогледай се, прочети туй-онуй, и ще видиш колко грешиш...

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 18

    До коментар [#2] от "molesan2":

    Много е неприятно, но това е истината.
    И аз помня соца, когато от Тутракан до Петрич сиренето струваше 3,60 (овчето, защото кравето баба ми купуваше само за баница), а когато през зимата станеше топло - отваряхме прозорците, но не намалявахме крановете на радиаторите, защото парното стуваше стотинки. Това време свърши.
    Държавата (нашата, не Беларус, например) няма място в регулирането на цените. Има социални програми (които сега са изпомпвани предимно от цигани), с които да се тушира - доколкото може - беднотта. Сега те не работят.
    КЗК хич не се нарпряга да ДОКАЗВА картел и при горивата (ОМВ внася от Австрия, а Петрол от Лукойл, а цената на дребно е същата), и при хляба, и при колбасите, и при млечните продукти.
    Аз мога да искам да ви продам сирене по 400 лв и държавата не може нищо да ми направи, дори да съм го купил за 1,25, стига някой да ми плати 400-те лева и аз да издам касова бележка и да си платя ДДС-то на разликата между 1,25 и 400.00.
    А министъра Найденов да продължава с тия глупости, за да радва тъща ми!

    Нередност?
  • 5
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • - 1
    • + 9

    Мирко е цар на празните приказки и фоерверките. Не може да му се отрече таланта да се вкарва в тъпи филми, комичното е как се вживява и с какъв ентусиазъм встъпва в роля.
    На Мирко не му е работа нито да следи, нито да контролира, а най-малко пък да определя цени. Липсата на правомощия се пресича с амбицията за публична активност и неизчерпаема енергия да демонстрира нещо-правене. Така се появи онази история с проверките на ветеринарите отпреди Нова година, така сега възниква и новата му активност. Междувременно създадоха прословутата БАБХ, която всички натовариха със свръхочаквания, а тя резонно стартира с фалстарт...
    Сега какво се случва? Появи се дефицит на хлебния пазар, но тръгнаха да търсят как да ударят зърнопроизводителите, вместо мелничарите. Междувременно хлебарите създаоха картел, което е несанкционирано непазарно поведение. Повтаря се кризата с олиото, но не се удря на правилното място, и то не е в рафинериите. Заражда се жестока ценова криза с бялата захар, но заради близки отношения министъра с единия от играчите в олигопола - Гриша Ганчев, реакция няма да има. По подобен начин се проспива надуването на цените на плодовете и зеленчуците, а там просто трябва да се наложат митата за внос от страни извън ЕС. А междувременно се борим с миниращ молец по доматите и с остатъците от пестициди. Ще дойде и криза с нещо друго и пак реакцията ще е неадекватна...
    Има простичко решение - Мирко да слезе от екрана, ако ще и с изрично разпореждане на Бат' Бам-Бам. Да се оставят служителите на МЗХ да работят по темите си без излишен натиск отгоре и откъм медиите. Да се помисли за някакъв механизъм държавата да се намесва на пазара - дори и в ЕС има такива механизми, напр. чрез интервенции. И най-сетне да се наритат компетентните органи да заработят - прословутата с безхаберието си КЗК, НАП, митници и т.н.

    Нередност?
  • 6
    antropos avatar :-(
    antropos
    • - 6
    • + 6

    До коментар [#2] от "molesan2":Човече, говорим за храна, не за вещи!Чудно ми е как ще си купиш хляб втора употреба/може би леко наяден,а/ или въобще няма да ядеш - фотосинтезата е свойство на растенията, но като ви чета кой знае.....

    Нередност?
  • 7
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 12

    До коментар #2 от тимирут
    Истината е много ясна: зърното е изнесено. В момента тези, които го държат, го продават по лев за кг. При тази цена хлябът си аргументира цената. Същото ще стане с месото, млякото, яйцата, защото животните се хранят с фураж, с олиото, захарта и пр.
    Държавините механизми за влияние на пазара са два: контрол на вноса и качеството на храните и интервенции от държавния резерв за сваляне на цените на основните храни - зърно, захар, олио и т.н.
    Що се отнася до М.Найденов - той се натяга на вожда с избавителна от скандалите активност. Мин.съвет е този, който трябва да провежда политики, а не всеки министър да тича да трупа точки. Паническият индивидуализъм в правителството е гибелен.

    Нередност?
  • 8
    a.nice avatar :-|
    Надежда
    • + 2

    До коментар [#2] от "molesan2":

    "Тъжно е,но такава е картината и такава е действителността.Ужасяващо неравенство в обществото на капитала е най-характерната негова черта.Ще трябва да свикваме." Това му е хубавото, че този който учи по цял ден и този който живее в дискотеките няма да имат един и същи стандарт. "на всекиго според потребностите" също не донесе равенство. Трябва да се изучава "основи на икономиката" още в средните училища. Заглавието на статията изчерпва моя коментар!!!

    Нередност?
  • 9
    asystolette avatar :-|
    Теодора
    • - 1
    • + 5

    Нужда от мерки има именно защото у нас не търсенето, а предлагането определя цените, и то именно на Женския пазар. Дали пакетът мерки на Найденов ще има е чисто популистки, ще проличи вбъдеще от това какъв ефект има. От друга страна, налице е въпросът дали не се съмнява самият той в придобивката си, наречена "Агенция по храните", и се чуди как да подсили ефекта.

    Нередност?
  • 10
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 2

    До коментар [#7] от "davidkovb":

    Не разбрах кое репликираш, може би не е лошо да поясниш. Имаш избор - 3 или 5, първото е реплика на преден постинг, второто е личното ми мнение.
    Не съм съгласен с няколко неща в написаното от теб. Ще поясня - работя в сферата на земеделието и може би имам по-верния поглед върху нещата.
    По темата зърно и зърнен пазар. Зърното не е изнесено, което трябва да се знае, и да се спрат спекулациите. Последната реколта беше най-добра от 2007-ма насам - и като качество, и като количество. Износът минава през пристанищата и е лесен за следене, много добре се знае колко е капацитета на корабите и на самите пристанищни терминали, има и документална следа. Качеството е съпоставимо с обичайното и не е повод за притеснение, противно на приказките на хлебопекарите. Хляб има и ще има, но на каква цена?

    Нередност?
Нов коментар