🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Елате, хиляди източноевропейци

Германия и Австрия изгубиха от това, че едва сега отварят трудовите си пазари

Колеги или конкуренти?    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази година за хората от осем източноевропейски страни 1 май беше ден на труда в още един смисъл. Това бе датата, когато паднаха и последните ограничения за работниците от новите държави, влезли в ЕС през 2004 г. Седем години по-късно за тях един от основните принципи на ЕС - свободно движение на хора - вече не е само куха фраза, а основанията да се чувстват като европейци втора класа са с едно по-малко. България и Румъния обаче ще трябва да почакат до 2014 г., преди да могат да се похвалят със същото.

Австрия и Германия бяха последните две държави, които отвориха трудовите си пазари. Само те се възползваха от максимално възможния седемгодишен мораториум за достъп на желаещи да работят от Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония. И с днешна дата по-скоро трябва да съжаляват за това си решение.

Твърде малко, твърде късно

Голямото източно разширяване на ЕС беше съпроводено със страхове за прииждащи орди полски водопроводчици, чешки медицински сестри, латвийски строители и "социални туристи", които ще крадат работни места и ще източват щедрите социалноосигурителни системи в 15-те стари, членки на ЕС. Тогава само Великобритания, Ирландия и Швеция се осмелиха да отворят врати за източноевропейските работници още от първия ден. Останалите 12 държави направиха това на етапи (преходният период беше по формулата 2+3+2 години), като още от самото начало Берлин и Виена обявиха, че ще се възползват докрай от пълните седем години, в които могат да затворят трудовия си пазар.

Сега вече е ясно, че притесненията от масов наплив са били силно преувеличени, а ограниченията - вредни. Според две оповестени наскоро големи проучвания на Европейската комисия (първото, правено през 2006 г. и покриващо първите две години от преходните мерки, а второто - през 2008 г.) свободното движение на работници има предимно положителни ефекти върху икономиката и помага да се ограничи нелегалната заетост, като същевременно не води до намаляване на заплатите в приемните страни. Във Великобритания например National Institute for Economic and Social Research изчисли миналата седмица, че близо 700 000 имигранти от Изтока (предимно от Полша), дошли и останали в страната, са увеличили британския БВП с 0.38% между 2004 и 2009 г. (което е равностойно на капиталова инжекция от близо 5 млрд. лири). В Ирландия допълнителният поток от работници е допринесъл с 1.4-1.7% към икономическия растеж. За разлика от двете островни държави Германия ще страда от "дълготрайна рана" върху икономическия си растеж заради трудовите бариери, които са отрязали между 0.1% и 0.5% от БВП, смятат от National Institute for Economic and Social Research. Закъснялото премахване на ограниченията в началото на май трудно ще поправи тези щети.

"Германия и Австрия можеха да спечелят повече, ако бяха вдигнали мораториума по-рано. Според наши изчисления приливът на работна ръка води до увеличаване на БВП на глава от населението. Това се отразява положително на социално-осигурителната система и най-вече на пенсионната. От друга страна, ефектът върху нивата на заплатите и безработицата е съвсем незначителен", коментира пред "Капитал" проф. д-р Херберт Брюкер от базирания в Нюрнберг Институт за изследване на пазара на труда и заетостта (IAB). Всъщност преобладаващото мнение сред експертите е, че Берлин е пропуснал златен шанс, тъй като най-динамичните, млади и образовани имигранти вече отдавна са във Великобритания или някъде другаде вместо в Германия.

Германия? Не, благодаря

Нито в Германия, нито в Австрия се очаква масов наплив на източноевропейци след 1 май. "Прогнозираме, че допълнителни 20-25 хил. души ще опитат да влязат на нашия пазар на труда. Това няма да бъде никаква драма. Защо ли? Защото Изтокът вече е тук", каза тези дни пред Reuters австрийският министър на труда и социалните грижи Рудолф Хундсторфер. И цитира данни, че в страната вече работят близо 29 000 унгарци, 16 000 поляци, 17 000 румънци. Всъщност един от ефектите на падането на забраните ще бъде излизането на светло и узаконяването на статута на много от източноевропейците, които работят на черно в двете немскоезични държави.

"Германия няма какво толкова да предложи, тъй като квалифицираните хора вече изкарват добри пари и тук. Ако германските данни покажат скок в броя на поляците там, това ще бъде от нелегални работници, които сега вече могат да работят легално", отбеляза самоуверено влиятелният полски в. Gazeta Wyborcza в редакционен коментар, озаглавен "Берлин? Не, благодаря!" Действително прогнозите съвсем не рисуват милионни орди поляци, втурнали се през границата към федералната република. Европейската комисия, водещи германски анализатори и правителството в Берлин прогнозират прилив от 100-140 хил. източноевропейци годишно. Най-високи са очакванията на Кьолнския институт за икономически изследвания, който предвижда по-голям бум през първите две години, когато близо 800 хил. пришълци може да пристигнат в Германия. А доклад по темата на Института по обществени въпроси във Варшава носи красноречивото заглавие "Поляците идват. Наистина ли?"

За скромните очаквания има логични причини. Много от желаещите да опитат късмета си на Запад вече са го направили и или са в други държави или са заобиколили ограниченията и работят нелегално или като самонаети в Австрия и Германия. Иронията е, че ограниченията, които трябваше да предотвратят наплива на нискоквалифицирана, евтина работна ръка, попречиха на професионалистите, а не спряха по-необразованите, които намираха вратички в закона, коментира Deutsche Welle. Според Улф Рине, икономист от намиращия се в Бон частен Институт за изследване на зетостта, решението на Берлин цели седем години да се крие зад ограничения е допринесло за недостига на хора с нужните умения в много сектори, вариращи от инженерство до здравеопазване. "Има глобална конкуренция за тези квалифицирани хора. Германия определено изпусна шанса си да привлече необходимите специалисти на нейния трудов пазар", казва Рине пред Deutsche Welle. Всъщност и сега най-голяма вълна от пришълци се очаква в сектори като ресторантьорство, хотелиерство, строителство, търговия.

В същото време Германия от години страда от недостиг на хора с нужните умения, а работната й сила застарява и се свива. "В Германия имаме едновременно безработица и дефицит на квалифицирани хора. Въпреки че има 3 млн. безработни, около 1 млн. работни места стоят незапълнени", казва проф. д-р Херберт Брюкер от IAB. Според него търсенето и предлагането на работа се разминават в много региони, браншове и видове квалификации. И това разминаване ще продължава да се задълбочава. "Въпреки това допитванията показват, че притесненията на германците от прииждащите нови работници са високи и това ще продължава, докато изобщо има безработица", смята Брюкнер. Което е и причината Германия да е сред държавите, които продължават да не допускат българи и румънци до трудовия си пазар въпреки всички доказателства, че това е не само безполезно, но и вредно.

По темата работи и Зорница Маркова

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shristov avatar :-|
    shristov
    • + 33

    Трудно е да угодиш и на работниците - гласоподаватели, и на икономиката.

    Хубава статия.

    Нередност?
  • 2
    mgmst avatar :-|
    mgmst
    • - 2
    • + 16

    Напатили са се от нашите мургави сънародници.

    Нередност?
  • 3
    rael avatar :-|
    Rael
    • - 1
    • + 22

    Още помня как една българска циганка акаше в средата на будапещенската гара. Няма да ни искат, я.

    Нередност?
  • 4
    zogorsone avatar :-|
    zogorsone
    • + 11

    То ние не се искаме вече, та те ще ни искат...и на това му казват икономически напредък...

    Нередност?
  • 5
    primus avatar :-P
    primus
    • - 3
    • + 14

    Ами не е така да ви кажа, от лицен опит.
    Работил съм на доста места в Германия като инжинер и хората са много доволни и ни ценят като специалисти. Даже на последното работно място е имало един бзлгарин и си търсеха конкретно българин познайте засто, на това работно място което го освободих веце реклама за българите мисля це няма да трябва.
    Така це не се надъхвайте толкова по тия форуми ами говорете от лицен опит най добре!












    Нередност?
  • 6
    quaristice avatar :-|
    xflood
    • + 3

    От сума ти време им обяснявам на чужденците, че като не ни допускат официално всъщност се обогатяват на наши климинални или в най-добри

    Нередност?
  • 7
    quaristice avatar :-|
    xflood
    • + 3

    (извинявам се) в най-добрият случай ниско образовани граждани, но на тях майтап им се струва...

    Нередност?
  • 8
    ajsajder avatar :-|
    ajsajder
    • - 4
    • + 1

    ..."като инжинер".. не е ли инжЕнер? Или в Германия е по-другояче.. как ти признаха дипломата в Ханделскамарата?(ако не си с немска диплома????) как си взе работно разрешително? Как имаше право да подписваш Абнамепротоколи без да си лицензиран?? И въобще какъв инжИнер си.. електротехника,машинен?

    Нередност?
  • 9
    r0ksi avatar :-|
    Рокси
    • + 1

    Странна работа. Защо германци и австрийци се страхуват баш от поляци, словаци и прочие, като медицинските сестри на пръв поглед са 30% сръбкини. При това Сърбия дори не е в ЕС.

    Нередност?
  • 10
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • + 3

    До коментар [#9] от "Рокси":

    Защото повечето сръбски/югославски територии са бивша територия на Австрийската империя. Свикнали са с тях.

    Нередност?
Нов коментар