🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Курорти на ужасите

Нелепите инциденти, не цената, правят от България евтина дестинация

Независимо къде са и какъв продукт предпочитат, туристите искат да са защитени
Независимо къде са и какъв продукт предпочитат, туристите искат да са защитени
Независимо къде са и какъв продукт предпочитат, туристите искат да са защитени    ©  Анелия Николова
Независимо къде са и какъв продукт предпочитат, туристите искат да са защитени    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 50% спад изведнъж. Срив сред шведските туристи. С другите скандинавски страни се случи същото. Финландия – с над 35%, Дания – с повече от 30 на сто, Норвегия с близо 40. Следващата година - отново двуцифрени минуси. Защо всички тези русоляви гости загърбиха демонстративно България? Какво се случи, че тези пазари, станали така важни за българските курорти, бележещи постоянен и устойчив ръст, изведнъж се обърнаха като отлив?

Едно убийство

През 2007 г. охраната на дискотека Help в Несебър преби двама шведски граждани от иракски произход. Единият от тях до смърт. Насилието беше заснето с любителска камера и пуснато в интернет. На него се вижда как единият бодигард скача с двата крака върху тялото. Вижда се също, че сред свидетелите на побоя е имало и полицаи. Зловеща история.

И докато разследващите действаха мудно, с далеч по-голяма скорост клипчето обиколи туристическите форуми. Новината за убийството беше водеща тема из новинарски сайтове и вестници, които предупреждаваха в стил "Не ходете там, опасно е и убиват".

Резултатът беше светкавичен. Скандинавските туристи започнаха да отменят резервациите си, а само година по-късно дойдоха двойно по-малко. Лято 2008, 2009 и 2010 бяха пълна дупка на северния пазар. Наложи се политическа намеса, правеха се срещи с посланици, пращаха се писма. Но беше късно. Интернет може да е убийствено ефективен срещу неподготвените.

Петната в имиджа

Евтина дестинация звучи като клише. Реално да се почива на Черно море не е кой знае колко по-евтино от други места. В Турция могат да се намерят доста по-изгодни оферти. Това, което прави страната евтина, са петната, които трудно се чистят. А те се появяват заради пропуските в елементарните задължителни услуги за всяка една туристическа дестинация: сигурност, работеща полиция, безопасна храна, адекватно здравно обслужване, ефективен контрол. Нелепата смърт на 13-годишната Сара от Германия за пореден път демонстрира, че морските курорти не са дорасли да пазят туристите си.

Детето беше засмукано от помпата за пречистване на водата на басейна на хотел "Берлин" в Златни пясъци, пред която липсвала предпазната решетка. Оказа се, че басейнът бил без разрешение за ползване, каквито били и три четвърти от всички 240 басейна в региона. А статистиката беше съобщена като нещо нормално. "13-годишната Сара не е имала шанса да се освободи от помпата в басейна. Трябва да е била ужасяваща борба. В своето село Ритцел при Магдебург ученичката беше любимка", са встъпителните реплики в репортажа на N-TV от 19 юли. В сайта на новинарската телевизия пише още: Смъртоносен нещастен случай в незаконен басейн в хотел, храни с изтекъл срок на годност при All-Inclusive пакетите. В момента има много негативни заглавия по адрес на българския туризъм. Причините са "хаосът в управлението", строителният бум, липсата на персонал и сигурно и опитът да се предложат ниски цени".

Вестник Bild разказва, че в същия хотел преди две години е имало подобен инцидент, при който момиче успяло да се освободи в последната секунда. Тогава нямало обозначителни табели и забрана за влизане в басейна в момент, в който водата се изпомпвала. Има още коментари на Stern.de, че евтиното често излиза скъпо, информация на Focus.de, че в хотел "Тинтява" имало много оплаквания от мръсотия и лоша храна, както и коментар на сайт групата WAZ, че случаят със смъртта на Сара е скандален. Кампанията трудно може да се нарече маловажна.

"Германските медии пишат за случая. Краткосрочният ефект е, че туроператорите ще затегнат критериите за безопасност при хотелите. Не вярвам да има дългосрочен негативен ефект и чувствителен отлив на туристи, които са няколкостотин хиляди", коментира Богдан Христов от TUI.

"Това, което се случи с басейните, ще остави много негативен отпечатък. Собственикът определено има вина, защото е нарушил закона. Но не може в разгара на сезона при пълни хотели държавата да отиде и демонстративно да руши с машини пред туристите. Това няма да се случи в друга държава. И после защо ни е лош имиджът? Защото ние го правим такъв", твърди пък председателят на съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

Контрасти

Само че случаят със Сара не е изолиран. Макар другите да не завършват със смърт, те са проява на крайна безотговорност както от собствениците в туризма, така и от държавата в лицето на липсващия й контрол. Едно от най-честите оплаквания в анкетите, които чуждите туристи попълват като обратна връзка за почивката си, е недоволството от храната. Проблемът става още по-голям, когато тя е с изтекъл срок на годност или вредна.

Точно 39 деца от Русия и Украйна бяха натровени в хотел в Китен и закарани в инфекциозната болница в Бургас. Оказа се, че хотелът нелегално се захранвал с вода от кладенец, в който били измерени повече от допустимото амоняк и манган. От хотела били иззети и храни с изтекъл срок на годност. Щрих в случката е разказът на източник на "Капитал": местен лекар отказал да се качи при децата в стаите им, защото му било много по-изгодно да си седи в кабинета и да преглежда пациентите, дошли му на крака.

Горе-долу по това време шведът Йепе отишъл да си прегледа зачервеното гърло и бил таксуван от лекаря с близо 300 евро. Датската компания, в която гостът имал застраховка, е открила над 1100 случая на "свръхлечение" на умишлено завишени цени в България.

Ето ви за сравнение случай от Турция, разказан от български турист: "Наложи ни се през нощта да дойде лекар от съседното село. След 25 минути почука на вратата. Пътят от рецепцията до стаята ни е само 15 минути. Прегледа малката, предписа лекарствата, закара ни до аптеката до селото, върна ни и каза: Не ми дължите нищо допълнително. Тук туристите трябва да са доволни."

Корай Чавдир от TUI припомня азбучната истина, че "за туристите е изключително важно да са на сигурно и безопасно място. Това е едно от нещата, заради които турските курорти се харесват. В тях престъпността е сведена до минимум, а здравното обслужване е качествено и сигурно".

Иначе през юни, точно четири години след убийството на шведа, районният съд в Бургас оправда бодигарда от дискотека Help. "Според тройната медицинска експертиза травмите, причинили фаталния изход, са от дясната страната на тялото, а следи от обувката на клиента ми са открити само отляво, където са констатирани единствено леки телесни наранявания", коментирал пред местните медии адвокатът на подсъдимия Благой Потеров. Коментарите са излишни.

44 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • - 2
    • + 128

    Вярвам на коментара за обслужването в Турция - там наистина успяха да ме накарат да се почувствам желан клиент, за който се полагат максимални грижи. Нещо, което не мога да кажа за българското черноморие.
    Пример: All inclusive в България: пристигаш сутринта. Казват ти да дойдеш в 14:00 защото от тогава ти е настаняването и по-рано няма да ти дадат гривната, с която имаш право на храна. В деня на напускането имаш право само на обяд.
    All inclusive в Турция: пристигаш в 10 часа, на рецепцията моментално те упътват към ресторанта. Можеш да ползваш всичко освен стаята (тя е до обяд) през целия ден на напускането си.

    За качеството на храната - няма какво да коментираме.

    Нередност?
  • 2
    manager avatar :-P
    Зам. Директор
    • - 15
    • + 103

    Де да бяха само курортите место на ужаса.

    Какво ли би си помисли един чужденец, владеещ английски език за следното?!

    http://menteta.com/wp-content/themes/eGallery/timthumb.php?src=http://menteta.com/wp-content/uploads/2009/10/hostage-house.png&h=330&w=330&;zc=1

    Нередност?
  • 3
    manager avatar :-P
    Зам. Директор
    • - 15
    • + 76

    И още нещо за курортните ужаси, където знаенето на английски се е развихряло с пълен размах. :):):)

    http://1.bp.blogspot.com/-FlcAQUkqA2Q/TimaP8_ikBI/AAAAAAAAAWo/OIiPnHTdl8A/s400/BG_English.bmp


    Нередност?
  • 4
    psgan avatar :-|
    psgan
    • + 114

    Още нещо което ми прави впечатление е, че на повечето къщи пише "free rooms" и на много чужденци им става смешно , защото това означава "безплатни стаи" . Английската дума за свободни стаи е "vacancy" , която очевидно е непозната за нашенските хазяи

    Нередност?
  • 5
    manager avatar :-?
    Зам. Директор
    • - 12
    • + 42

    До коментар [#4] от "psgan":
    Май ще се наложи уважаемият вестник КАПИТАЛ да отвори дебат на тази тема, защото ще се появят невероятни изтрещявания, снимани от нашенци - и не само - които шашват чужденците много повече, отколкото инфото за криминални инциденти по време на почивка.

    http://3.bp.blogspot.com/-vl1_MrOzvis/TimrX1mol6I/AAAAAAAAAWw/UM7NOPowocg/s1600/Are_You_Here.bmp

    Нередност?
  • 6
    woodshed avatar :-(
    woodshed
    • - 2
    • + 101

    Няма такава държава.
    Щом цялата държавна машина толкова се е снишила, че не може да осъди един низов мутренски бодигард, при толкова нагло и демонстративно убийство, пред сума ти свидетели (вкл. полиция) и при наличие дори и на видеозапис. А Брюксел очаква от нас да осъдим едрите риби?!
    Туризма по Черноморието пък хич и не искам да го коментирам. С тези бизнесмени дето го движат тоя бизнес, за да почиваш там значи, че или:
    - си чалга фен и търсиш съответните емоции денонощно и навсякъде;
    - си падаш по екстремни изживявания или пък практикуваш алкохолен туризъм;
    - идваш за първи път;
    - си късметлия и познаваш някакви останали оазисчета, където си прекарваш добре.

    Нередност?
  • 7
    kkk_20 avatar :-(
    kkk_20
    • + 63

    Да, за съжаление това е родната "курортна" действителност. Никакво уважение към човека, липса на елементарна сигурност. Тотално безразличие и морален упадък. Жалко за хубавата природа или това, което е останало от нея...

    Нередност?
  • 8
    wds23355772 avatar :-|
    wds23355772
    • - 1
    • + 66

    За Гърция не зная но сТурция няма да можем да се сравним никога! Там си Цар! Няма мутри (то къде ли има), няма измамници на едро, няма престъпност. Пълно спокойствие.

    Нередност?
  • 9
    npeev avatar :-|
    npeev
    • + 33

    Хубавото е , че все още е останала незасегната от мутренските комлекси "Златни пясъци", "Слънчев бряг", "Русалка"......., природа. Вярно , тя е в края, на север и на юг, но все още съществува за радост на очите и душата. А туристите? Основно са само "алкохолни","хазарти" и румънци за по 3-4 часа,от типа дойдох да видя и си отивам веднага.Както и почти постоянно живеещите тук руснаци. Но и те вече бягат."Няма условия за бизнес в България." Това е основния им мотив. И не лъжат. Тук ,в нашата държава , основния принцип по който се действува е шопското правило:"Не е важно я да сам(сум) добре, важно е на Вуте да му е зле".

    Нередност?
  • 10
    evstati avatar :-P
    evstati
    • + 20

    До коментар [#2] от "Зам. Директор":

    Тези табели направо не мога да повярвам че са истинси.....Особено Заложната Къща.......:-)...:-)

    Нередност?
Нов коментар