🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Някъде между Гърция и Турция

Масовият морски туризъм в България не е обречен, а просто объркан. Някои заблуди е време да изчезнат

Българското черноморие се разви не особено добре и без някаква концепция. Време е да приеме настоящето и да продължи напред.
Българското черноморие се разви не особено добре и без някаква концепция. Време е да приеме настоящето и да продължи напред.
Българското черноморие се разви не особено добре и без някаква концепция. Време е да приеме настоящето и да продължи напред.    ©  Мария Съботинова
Българското черноморие се разви не особено добре и без някаква концепция. Време е да приеме настоящето и да продължи напред.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато (и ако) пътувате за Черно море тази година, обърнете внимание на един билборд. Той се повтаря с настойчива увереност по целия път от София до Бургас и след това по цялото Южно Черноморие, но това не допринася ни най-малко за разбирането на посланието му. На него има яркочервен рак и долната част на женско тяло заедно с една ръка с ръкавица и малък камшик. Надписът насочва към хотел-ресторант в Несебър, а на въображението на пътуващия остава каква точно комбинация от морски и женски дарове предлагат на съответното място.

Макар и със сигурност неволна, това е брилянтна илюстрация на туристическия бранш в България днес. Случил се в последните 10-15 години без особена концепция или идея, той предлага много, разнообразни и понякога направо несъвместими комбинации. На малко място се съчетават световни тенденции и местни традиции, въображение и кич, лукс и масовост.

Миналата седмица проучване, поръчано от Министерството на икономиката и туризма, показа, че България има имидж на евтина дестинация с добра ценова политика и положителна оценка на качеството. В същото време няколко тъжни инцидента - с 13-годишно момиче в басейн в Златни пясъци и с десетки натровени деца в Китен, припомниха колко много мръсна вода (буквално и преносно) има под повърхността. Хотелиери скачат срещу онова, което не могат да променят - имиджа на дестинацията, но така и не се обединяват срещу нещо, което зависи от тях - например басейните, които не отговарят на изисквания за сигурност или контрола на храните. Знаят какво не искат - например младежи или по-бедни чужди туристи, но не знаят с какво да ги заменят. Преследвайки Турция и Гърция, българският морски туризъм попадна в ничия земя между двата модела, объркан от собствените си митове.

Може да не изглежда така сега, когато на бургаското летище кацат полет след полет, а опашката от автобуси стига чак до първите на къщи на близкия квартал Сарафово, но тази година е всъщност важен момент за равносметка. Данните от последните години показват, че курортите по Черноморието губят солидна част от българите към съседните дестинации (виж текста), а стари пазари от Западна Европа търпят спад, засега компенсиран от нови като румънския. По стечение на обстоятелствата България има шанса да приеме отблъснати от арабските пазари руски и украински туристи, както и отблъснати от турския израелски такива. Успешното справяне с това предизвикателство може да отвори нови пазари за години напред.

Окастряйки митовете от обраслия с тях български туризъм, можем да добием по-ясна представа къде се намираме.

Мит 1: имиджът може да се промени

Една от най-устойчивите легенди е идеята, че имиджът може да бъде променен и България - ребрандирана като дестинация от по-висок клас. Това нито е било факт някога, нито ще се случи в обозримо бъдеще. Изследването показва, че европейците нямат кой знае колко информация за България и със сигурност масирана кампания може да привлече вниманието им. Да я приемат като вариант за луксозна почивка обаче е невероятно.

"Този имидж е обективна даденост - не бих казала евтина, но поне масова", смята Людмила Ненкова, управител на комплекса "Свети Тома" в Аркутино и хотелиер с дълъг опит. Елена Иванова, която е собственик на няколко хотела в Слънчев бряг, обяснява, че отговорни за ситуацията са чуждите туроператори, които са позиционирали страната така, когато са навлизали тук. Туроператорите обаче продават онова, което могат да продадат. Българският туризъм, категоричен е представителят на най-големия туроператор в Европа TUI Богдан Христов, получава парите, които заслужава. "Драма със сигурност няма, щом сме пълни, значи работим", съгласява се Иванова.

Опитите да се развие културният, селският, СПА и всички други видове туризъм са добра ниша, но масовият туризъм ще остане движещата сила, а имиджът на страната ще определя и имиджа на конкретния курорт или хотел. 

Мит 2: По-евтин значи мизерен

Да си по-евтин от места като Италия, Гърция или Испания е плюс, не недостатък. В Европа и света има достатъчно хора, които искат да почиват на море, но не могат да си позволят топ дестинации. Презастрояването тук пък доведе до нуждата да се пълнят огромен брой легла (по една консервативна оценка в момента само на юг има около 800 хил.). "Вече имаме доста продукти, които са в средния сегмент, казва Ненкова. Нямаме висок, защото нямаме славата на френската или италианската Ривиера или скъпите гръцки дестинации, за да се борим с тях."

По-ниската цена обаче не значи хаос, безредие и мръсотия (виж текста) - ако може да задържи първото и да поправи второто, българският туризъм ще има две конкурентни предимства в свят на все по-жестока конкуренция. Всичко е въпрос на правила и контрол, не на пари. Мария Михалева от "Слънчев бряг" АД разказва как всъщност договарянето между хотелиери, туроператори и полиция на правила за т.нар. алкохолни турове в комплекса е подействало положително и е ограничило всички вредни последствия от тях, без да се налага да ги спира.

Мит 3: Можеш да си всичко за всички

Илюзия е, че можеш да предложиш всичко на територия колкото може би гръцкото крайбрежие на Халкидики. Турският модел изисква огромни площи с нови хотели, а гръцкият - контрол на високите сгради, разнообразие на ивицата и автентични селища. И двата работят при по-дълъг сезон от този в България. Парти туризмът привлича младите, но отблъсква семейства с деца. Луксозните гости, които биха дошли тук на голф, ще кацнат на летището, на което ще се наредят на една опашка с пътниците на all inclusive чартърите, което също не се връзва.

"Важно е браншът да разбере какво точно иска и какви са целите му, когато говорим за профил на туризма. Ние не искаме израелци, които играят в казината, не искаме пияни младежи, това не искаме, онова не искаме, а какво искаме? Дори и да го дефинираме, как ще ги докараме?", пита представителят на TUI. Слънчев бряг е христоматиен пример за това как работят митовете. Докато някои тъгуват по миналото му на улегнал курорт, той се превърна в истинска парти дестинация не заради, а въпреки хотелиерите там (виж текста). Това не е лошо, просто е различно. От настоящата марка "Слънчев бряг" могат да се правят много повече пари и имидж, ако тя бъде развивана целенасочено като това, което е, а не като онова, което вече не е (ако е нужно, можем да се поучим от IKEA, които вече имат идеи в тази посока).

Именно лутането роди странни гледки в Созопол, Несебър, Приморско и редица други градчета по крайбрежието, където старото е размито, а новото - недомислено и често непривлекателно. "Клиенти ми казват, когато си говорим по темата за българския туризъм - "вие нямате облик".  Нямате нещо, което да ви отличава, така че да изберем точно вас", разказва Людмила Ненкова.

Мит 4: Всички винаги печелят от морето

И накрая може би най-важното, което често остава недоизказано или напълно забравено в разговора за българския туризъм - то не е точно мит, а е припомняне на една истина. С думите на експерта по национална репутация Саймън Анхолт, който говори тази година в София, "населението е единственият инструмент, който е достатъчно мощен, че да рекламира нещо толкова голямо като цяла държава, на публика, толкова голяма колкото света." Или, с други думи, за да продаваш туризма си добре, трябва първо да го харесваш достатъчно самият ти. Всичко останало е следствие.

85 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Consumer avatar :-|
    Consumer
    • - 29
    • + 23

    А като затворят Летище Варна за ремонт мин. за 2 години къде ще кацат - в Бургас и оттам по завоите два часа, да ама друг път. Системата трябва да се рестартира.

    Нередност?
  • 2
    dimi_z avatar :-|
    dimi_z
    • - 11
    • + 122

    Трябва да си избием всички комлекси за "най" от главите и да се специализираме по райони. Никога няма да сме най-големият производител на мотокари, вино, апъл-клонинги или какво и да било.
    Но може да имаме един парти-туризъм в Слънчев бряг, един семеен туризъм в Албена, един голф и кулинарен туризъм в Каварна /сред по-заможните в Букурещ ходене до Каварна за ядене на миди се е превърнало в хит/ - само давам произволни примери.
    Какво не може и не върви обаче е да пуснеш 30 секунден рекламен клип по Евронюз за България съдържащ: препичащи се на плажа, църкви, алкохол в дискотека и що годе голи мацки, планини, ски, голф ирач, розоберачки, пещери и парапланер.
    Трябва таргетирано позициониране и специализиране - по интереси, целеви групи и региони.

    Нередност?
  • 3
    masticka avatar :-|
    masticka
    • - 19
    • + 64

    българскити черноморие отдавна ме е отвратило от почивката на море. До такава степен, че предпочитам да ходя на планина пред морето.

    Нередност?
  • 4
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 4
    • + 32

    До коментар [#1] от "Consumer":

    Ти гледай да не затворят бургаското, че тогава ще видиш какво ще стане...

    Нередност?
  • 5
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 4
    • + 55

    Какво според мен е нужно да се свърши на централно ниво за развитието на устойчив и печеливш бизнес и туризъм:

    - Инфраструктура - пътна мрежа, енергийна мрежа, ВиК мрежа, пречиствателни станиции

    - "Умна" , прецизно таргетирана реклама която остава в съзнанието

    - Засилен контрол от конктретните органи що се касае качество на храната, алкохола, строителството

    Тези три точки мога да бъдат изпълнени за около 5 години и то с не някакво кой знае какво темпо - в крайна сметка имаме 300км ивица не 3000.

    Тези три точки биха били напълно достатъчни туризмът в България да процъфтява.

    Нередност?
  • 6
    mastikata avatar :-|
    mastikata
    • - 2
    • + 42

    Има много по-нови и модерни начини за реклама на една услуга/дестинация - тези недоклатени клипове са предимно загуба на пари, а и няма да можем да се отличим на фона на турските/гръцките/мароканските/карибските и каквито още ви хрумне рекламни кампании.

    Основния проблем на имиджа е че един доволен клиент споделя с други 10 - разочарования клент /какъвто е на нашия български случай/ ще разкаже на други 30. Това е механизма който уби вътрешния имидж на черноморския туризъм - буквално за 1-2 сезона, а ще а нужни 6-7 за да се възстанови - ако има доволни местни клиенти естествено.

    Нередност?
  • 7
    ceco avatar :-|
    Цецо
    • - 4
    • + 49

    Или, с други думи, за да продаваш туризма си добре, трябва първо да го харесваш достатъчно самият ти. Всичко останало е следствие.

    Това и аз казвам. А първо да се замислят тия по морето що ние ходим другаде. пък после да се оправят.

    Нередност?
  • 8
    salvadordalivaki avatar :-(
    Салвадор Дали Вали
    • - 8
    • + 11

    Огромни напъни на "анализатори" са края на това или онова. Каквото се търси, това се предлага. Утре може всичко да се промени. Не се ли замисляте, че досегашното положение е заложено още от соца.

    Нередност?
  • 9
    wds23355772 avatar :-|
    wds23355772
    • + 27

    До коментар [#1] от "Consumer":

    Никой няма да затваря варненското летище за две години бе, ти да не се побърка?! Зимата ще разширяват и преасфалтират пистата за 4 месеца и само тогава няма да се приемат полети!

    Нередност?
  • 10
    lost avatar :-P
    Big Muzzy
    • - 1
    • + 15

    А имаше и едни билбордове - жена с рак на главата. Помислих че става дума за тях. Доста съм се чудил какво е искал да сподели авторът.

    Нередност?
Нов коментар