🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България ще подпише споразумение за газовата връзка с Турция

Енергийните министри на двете държави са се договорили и за аварийните доставки по съществуващия транзитен газопровод

Българо-турският междусистемен газопровод ще осигури преноса на каспийски природен газ през Турция за България и региона
Българо-турският междусистемен газопровод ще осигури преноса на каспийски природен газ през Турция за България и региона
Българо-турският междусистемен газопровод ще осигури преноса на каспийски природен газ през Турция за България и региона    ©  Мария Съботинова
Българо-турският междусистемен газопровод ще осигури преноса на каспийски природен газ през Турция за България и региона    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България и Турция ще подпишат политическо споразумение за изграждането на българо-турската междусистемна газова връзка, с което ще декларират, че за двете държави проектът е от стратегическо значение. За това са се споразумели енергийните министри на двете страни Трайчо Трайков и Танер Йълдъз, съобщава Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Двамата се срещнаха в Истанбул в рамките на Черноморския енергиен и икономически форум.

За проекта накратко

Българо-турският междусистемен газопровод ще осигури преноса на каспийски природен газ през Турция за България и региона, както и по-евтини доставки чрез терминал за втечнен природен газ. Газопроводът ще бъде дълъг 77 км. Годишният му капацитет ще е от 1 до 3 млрд. куб.м, като има възможност и да бъде удвоен. От МИЕТ не уточняват точната инвестиция за изграждането му, но по думите на Трайков тя ще бъде относително малка, а ползите за страната и региона ще са "огромни". Проектът ще позволи да се постигне диверсификация на източниците и трасетата, конкуренция между доставчиците и по-ниски цени на газовите доставки за България, коментира министър Трайков.

С изграждането на интерконекторите с Турция, както и на този с Гърция, практически ще бъде отворен Южния газов коридор, по който ще се реализира преноса на газ от Азия дo Европа. Затова е важно с политическото споразумение да дадем сигурност на компаниите, че този проект е стратегически за двете правителства и ще бъде реализиран през следващите години, категоричен беше Трайков. Проектът за междусистемната връзка с Гърция е в по-напреднала фаза, като по думите на енергийния министър по време на енергийния форум в Истанбул, той трябва да е в експолатация в края на 2013 г.

Аварийни доставки

Двамата министри са се съгласили, че трябва да бъде ускорено и подписването на двустранно споразумение за аварийни доставки на газ от Турция към България по съществуващия транзитен газопровод. Това ще гарантира на България още един спасителен вариант при евентуална криза, свързана с прекъсване на газоподаването към страната заради форсмажорни обстоятелства, спорове между транзитиращи държави или аварии. 

По време на срещата са били общъждани още развитието на проекта "Набуко", както и новия проект на консорциума "Шах Дениз" за газопровод, който може да използва кръговата газопреносна система на България чрез междусистемните връзки със съседни страни.

Допълнение, 20. ноември, 14:50

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма заяви в неделя по БНР, че след две години България ще може да получава каспийски газ през българо-гръцката връзка. "Целта ми е също през 2020 година да няма нито един доставчик, който да има повече от 50% дял на българския пазар на природен газ", коментира още Трайков.

Той обясни, че през бъдещия българо-турски газопровод се дава възможност на България да получава природен газ, които идва от всичките шест входни точки на Турция, включително терминали за втечнен газ. По думите на Трайков десет милиарда кубични метра газ от Азербайджан ще минават от Турция през България към Европа всяка година.

Според него България е готова да посрещне евентуални проблеми с доставките на руски природен газ не само с хранилището в Чирен, но и благодарение на подготвените споразумения за аварийна помощ с Гърция и Турция.

Въпрос на диверсификация

Към момента България получава газ само от руската енергийна комапния "Газпром". Междувременно страната работи по изграждането на междусистемни връзки с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия, за да може да гарантира енергийната си независимост. Проектът за газопровода с Румъния е в най-напреднала фаза, макар че от гледна точка на диверсификацията, той има най-малко значение. Очаква се да е готов края на 2012 г. – началото на 2013 г.

Междусистемната връзка с Гърция ще е първата реална част от Южния газов коридор, по който ще се пренася газ от Азия към България и Европа. Тя е в сравнително напреднала фаза и трябва да бъде в експлоатация в края на 2013 г.

Проектът за междусистемната газова връзка с Турция все още е на работен етап. Изграждането на тръба между България и Сърбия също не е в много напреднала фаза. Очакванията са проектирането и строителството да започнат към средата на 2013 г., а експлоатацията – през 2015 г.