🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

LIVE: Протестите в страната

Следете всичко по-важно около протестите на синдикатите в страната чрез live блога на Capital.bg

Протестиращите издигнаха чучело с лика на Симеон Дянков, а по-късно синдикатите поискаха и оставката на финансовия министър.
Протестиращите издигнаха чучело с лика на Симеон Дянков, а по-късно синдикатите поискаха и оставката на финансовия министър.
Протестиращите издигнаха чучело с лика на Симеон Дянков, а по-късно синдикатите поискаха и оставката на финансовия министър.    ©  Красимир Юскеселиев
Протестиращите издигнаха чучело с лика на Симеон Дянков, а по-късно синдикатите поискаха и оставката на финансовия министър.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

15.декември

17:00 Мини "Марица изток" плашат със стачка, заради неизплатени бонуси

Членовете на КНСБ и "Подкрепа" в държавните мини "Марица изток" планират да започнат ефективна стачка от 21 декември, съобщиха от синдикатите. Причината е, че ръководството на компанията е отказало да изплати бонуси за постигнати производствени резултати, а само коледни надбавки. Първото плащане е регламентирано с Колективния трудов договор, сключен през лятото, а второто е част от социалната програма на дружеството, аргументират се синдикатите.

7.декември

17:53 Синдикатите подготвят национална стачка заради пенсионната реформа

КТ "Подкрепа" започва подготовка на ефективни национални протестни действия, в това число и национална стачка, става ясно от декларация на ръководството на синдиката. Като причина за това профсъюзът посочва отказа на управляващите да изпълнят социалните си ангажименти, "незаконно внесените" пенсионни промени, с които се вдига възрастта за пенсиониране и се отнема добавката за прослужено време. От синдиката заявяват и че напълно подкрепят протестите на железничарите.

Междувременно КНСБ разпространи обръщение до всички народни представители да не приемат предложението на ГЕРБ за увеличаване на пенсионната възраст от 2012 г.

Повече по темата четете на dnevnik.bg

13:20 Земеделците спират протестите до 31 януари 2012 г.

Земеделските производители обявиха, че спират протестните действия до 31 януари 2012 г. Това стана ясно по време на протестния митинг в центъра на София, предава агенция "Фокус". Дотогава фермерите ще видят как ще бъдат изплатени обещаните субсидии. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов е казал пред протестиращите, че София ще стане спокойна утре. В момента се съгласува как ще стане изтеглянето на селскостопанските машини, които бяха докарани за протеста.

6.декември

21.00 Над 1000 души протестираха пред катедралата "Св. Александър Невски"

Над 1000 души събра днешната демонстрация на земеделските производители пред катедралата "Св. Александър Невски". Протестът им бе срещу неспазеното обещание на правителството за 570 млн. лв. субсидии за площ за догодина. Вместо това те ще получат с 230 млн. лв. по-малко. До храма са били паркирани множество паркирани трактори, повечето нови – основно "John Deere" (които нови струват по над 100 хилл. лв.) и "Беларус" (приблизително два пъти по-евтини). Протестиращите са минали по жълтите павета под съпровода на гайди и тъпани, след което пред Министерския съвет са скандирали "Оставка" (за двамата министри Симеон Дянков и Мирослав Найденов) и "Чакаме" (предложение за преговори). 

Репортаж и видео от протестите на dnevnik.bg

16:30 110 трактора блокираха и Дунав мост

Движението в района на Дунав мост отново бе блокирано за около два часа от протестиращи земеделци, съобщава агенция "Фокус". В блокадата са се включили около 110 машини.  До вчера успоредно с колоната е имало и около 100-тина души, но днес  са били само машини, без митингуващи. За утре също е насрочена двучасова блокада.

Зърнопроизводителите, които нямат ангажимент с тракторите и земеделската техника, струпана в района, са отпътували за участие в протеста в София, съобщи Иван Караиванов, председател на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според него зърнопроизводителите не се занимават с политика и целта им е единствено да поставят на вниманието на министър-председателя Бойко Борисов факта, че липсата на резултат в двегодишното общуване с неговите министри е довело до искането за двете оставки - на министър Мирослав Найденов и министър Симеон Дянков. "Премиерът ще прецени дали да им ги вземе или не, това е негово право", каза Караиванов.

11:30 Мирослав Найденов ще се срещне с протестиращите

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще се срещне днес с представители на протестиращите браншови организации, предаде БТА.

09:00 Близо 170 трактора са паркирани в центъра на София

Близо 170 трактора са влезли вчера вечерта в София, съобщи bTV. Сборният им пункт е храм-паметникът "Св. Александър Невски". От Столичната община са поискали 10 000 лв. депозит за евентуални щети върху инфраструктурата. 160 от машините са паркирани пред храма, а други десет са пред Народното събрание. Според телевизията работодателите са осигурили хотели за хората си, които ще протестират. Най-често се наемали хотели в крайните квартали на града, разказаха мъжете пред bTV. Охраната на машините е била поверена на фирма. Въпреки това десетина от протестиращите са останали да спят в тракторите си.

Има само 170 машини, което е "нормално за европейска столица, а нещата се представят сякаш да дошли марсианци", коментира земеделският министър Мирослав Найденов в сутрешния блок на Нова телевизия. Според него "шепата хора, които получават милиони от земеделски субсидии" не участват в протеста и стоят "някъде на топло, защото вече е студено".

5.декември

13:55 Зърнопроизводители са блокирали Дунав мост

Протестиращи зърнопроизводители от Североизточна България са блокирали граничния пункт "Дунав мост" при Русе, съобщи БТА. Около 100 селскостопански машини са тръгнали от русенския бул. "България" към моста около 12 часа днес, с което са спрели движението по главния път за Силистра. До 14 часа протестиращите смятат да направят трета обиколка и така да приключат днешната стачка. Очаква се на утрешния национален протест в София да се включат 50 зърнопроизводители от Русенско и над 70 от района на Бургас, по информация на БТА.

13:30 Тютюнопроизводителите се разграничиха от исканията на останалите земеделци

Националната асоциация на тютюнопроизводителите се разграничава от исканията за министерски оставки на протестиращите земеделски производители. Това заяви председателят на асоциацията Цветан Филев, цитиран от БТА. По думите му досега асоциацията подкрепяла морално протестиращите "за спазване на цялата финансова рамка", но искането за оставки "не е на дневен ред при нас".

"Подкрепяме политиката на правителството на България и усилията на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по отношение на укрепване на сектор "Земеделие", казва Филев. Той коментира, че е доволен от факта, че от началото на следващата година земеделските производители ще ползват безакцизно гориво.

08:39 Тракторите на зърнопроизводителите тръгват към София

Над 300 селскостопански машини на протестиращине зърнопроизводители тръгват към София, обявиха представители на недоволните пред Би Ти Ви. В момента 250 от тракторите вече са събрани край Ботевград, а по пътя им към София към тях ще се присъединят още около 70.

Очаква се колоната от машини да премине в София да премине по "Ботевградско шосе" и по "Цариградско шосе", а вечерта протестиращите ще се съберат в центъра на града. Предвижда се демонстрацията им в столицата да продължи два дни.

Зърнопроизводителите подновяват и блокадите по границите в страната. От 12 до 14 часа фермери от Русе, Разград, Силистра и Търговище отново ще блокират движението към Дунав мост.

Прочети целия текст

4. декември

13:30 Зърнопроизводителите вече искат оставки, не пари

Зърнопроизводителите вече не протестират за увеличаване на субсидиите им за 2012 г., защото бюджетът вече е гласуван. За сметка на това обаче искат оставките на министрите, които са подписали финансовата рамка - Мирослав Найденов и Симеон Дянков. Това обяви заместник-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов в предаването "Неделя 150" на БНР.

В отговор Найденов заяви, че няма да си подаде оставката, защото не е "министър само на зърнопроизводителите" и решението за рамките на бюджета не е негово еднолично. В предаването Найденов съобщи още, че от новия програмен период на ЕС от 2014 г. ще има горен таван на субсидиите за земеделие. Така ще може да се избегне съсредоточаването на големи суми в определeни групи земеделски стопани, каквито случаи има при зърнопроизводителите. До 2014 г. обаче могат единствено да се дават национални доплащания за другите групи стопани, за да се намалят дисбалансите.

По думите на Радослав Христов в Столична община е подадено искане протестите да продължат във вторник и сряда в 12 ч., като ще включват и земеделски машини. Пред "Дарик радио" той поясни, че протестиращите ще влязат със 170 машини в София в понеделник вечер и имат готовност да останат с тракторите си в столицата до четвъртък. Във вторник от 11 часа ще има шествие от площада пред "Александър Невски" до Министерски съвет и обратно. От понеделник продължават протестите и по трите гранични пункта - Дунав мост, Лесово и Капитан Андреево.

2. декември

13:00 Блокадата на пътища продължават

Земеделските протести в странат продължават. Очаква се фермерите да блокират отвово Дунав мост при Русе и пътя Пловдив - Карлово. Около Ботевград продължават да се събират земеделски машини, които се очаква да дойдат на протестите в София. В момента ръководствата на сдруженията, участващи в протеста, водят разговори как да продължат.

17:00 Фермерите отложиха блокадата на София

Тръгналите към София зърнопроизводители взеха решение засега да не блокират движението около и в столицата. Селскостопанските машини ще останат до местата, до които са стигнали, докато преговорите с правителството продължават. Следобед беше проведена среща в парламента с протестиращите, при която също не се постигна споразумение.

13:45 Фермерите блокираха гранични пунктове и "Дунав мост"

Протестиращите зърнопроизводители затвориха "Дунав мост", пунктовете "Лесово", "Капитан Андреево" и "Дуранкулак" днес по обед като продължение на националния протест, започнат още в понеделник. Блокади имаше още на главен път Е-79, свързващ София с фериботните комплекси във Видин и Оряхово, Петолъчката, главния път Варна-Бургас, както и Плевен-Велико Търново.

Фермерите по места се организират да тръгнат към София, като съобщиха, че са готови да платят искания от Столична община депозит за евентуална повреда по инфраструктурата от селскостопанските машини.

12:00 Протестиращи земеделци тръгват към София

Зърнопроизводителите официално съобщиха, че стачката продължава, като днес блокадата на граничните пунктове ще бъде за по-дълго време от вчера - между 2 и 4 часа. Фермерите се готвят да затворят "Дунав мост", както и граничните пунктовете "Лесово" и "Капитан Андреево". От стачния комитет съобщиха още, че протестиращите тръгват към София.

В коментар пред журналисти, цитиран от агенция "Фокус", земеделският министър Мирослав Найденов каза, че на този етап "не може да се предложи нищо ново" на фермерите. Днес за 14 часа е насрочена среща в парламента с представители на протестиращите.

10:00 Пореден ден на протести и преговори

На фона на продължаващите браншови протести в железниците и земеделието, както и на първата стачка на синдикатите от вчера, преговорите с правителството продължават. На този етап няма постигнато споразумение в нито един от споровете.

Разговорите по пенсионната реформа продължават

След вчерашната национална стачка на двете големи синдикални организации - КНСБ и КТ "Подкрепа", днес ще продължат разговорите по идеята за евентуално увеличение на пенсионната възраст. В сутрешния блок на БНТ от организациите съобщиха, че не приемат новото предложение на ГЕРБ за плавно увеличение на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца в следващите три години. Първоначалната идея на управляващите беше за рязък срок с една година още през 2012 г., но вчера след започналата стачка това предложение беше оттеглено. В момента и синдикалните организации, и управляващите заседават, като се очаква следобед да проведат нови срещи, на които да обсъдят конкретни предложения.

Освен в БДЖ, преговори започват и в "Железопътна инфраструктура"

На осмия ден от стачката в железниците, днес ще се проведе вторият кръг от преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ. Вчера те обсъдиха, но не постигнаха споразумение по спорните моменти. Синдикатите в железницата настояват за преподписване на колективния трудов договор в сектора, но тази идея не среща подкрепата на ръководството на компанията. Няма решение и по спора за освобождаване на 2 хил. души в затъналата в дългове в железницата, което според синдикатите е масово съкращение, а според ръководството- предложение за напускане на работа срещу обезщетение от шест заплати.

Днес от синдикалната организация настояха в разговорите да се включи и транспортния министър Ивайло Московски като все още не е ясно дали това ще се случи.

Междувременно днес започват преговори между синдикатите и ръководството на национална компания "Железопътна инфраструктура". От ръководството на компанията съобщиха, че служителите в инфраструктурното дружество от самото начало участват в протестите на своите колеги от БДЖ. Тук обаче спорът е за повишение на заплати, а не за опасност от освобождаване на хора.

Според синдикатите в "Железопътна инфраструктура" не се изпълнява подписаното през март споразумение да се индексират заплатите при промяна на минималната работна заплата в страната. Отделно те са недоволни и от фактът, че не се инвестира в модернизация, както и че не се спазва условието хора да бъдат уволнявани само при писмено съгласие на синдикалната организация.

Вчера от компанията съобщиха пред capital.bg, че "с изключение на неизпълнение на процентното увеличение на работната заплата, което е вследствие на финансовите затруднения на компанията, останалите претенции на синдикатите са неоснователни". 

@@galwidg:1215968@@

Зърнопроизводителите продължават с протестите

Започналите в началото на седмицата протести на зърнопроизводителите, които вчера ескалираха и прераснаха в затварянето на главни пътища и гранични пунктове, се очаква да продължат и днес. Въпреки че няма официално обявено решение на асоциацията на фермерите, през тази нощ селскостопанските машини домуваха край магистралите като по места има организация за протести и днес.

Фермерите настояват секторът да получи 240 млн. лв. субсидии допълнително, които са им обещани през септември, но не бяха заложени в приетия на първо четене в парламента проектобюджет за 2012 г.

16.00: Нови преговори ГЕРБ-синдикати в 18 часа

Синдикатите и управляващите ще седнат на масата за преговори в 18 часа днес. На срещата ще се обсъжда как да се налеят допълнителни пари в бюджета на НОИ без да се увеличава пенсионната възраст. Протестният митинг приключи за днес. Профсъюзите плашат с нови протести утре, ако не бъдат приети техните искания. 

15.57: Десетки блокирани ТИР-ове на главен път Е-79

Десетки ТИР-ове и четири автобуса с пътници са блокирани на главен път Е-79 край Враца заради продължаващия протест на земеделските производители, съобщи БТА. Сред блокираните са над 200 сменни работници от предприятия в Мездра и Ботевград. Пред репортер на БТА те изразиха притеснението си, че не са успели да отидат на работа, но повечето подкрепиха протеста на зърнопроизводителите, които според тях защитават правата си.

15.34: ГЕРБ отложи вдигането на пенсионната възраст под натиска на тълпата

След като лидерите на двата синдиката се срещнаха с депутати от ГЕРБ, излезе новината, че проектозаконът, който трябваше да увеличи пенсионната възраст и да премахне класовете за прослужено време, е бил изтеглен от комисия и няма да се гледа днес. Това е първият сигнал, че правителството е готово на отстъпки. @@galwidg:1215968@@ 15.30: Равносметката от днешните блокади На третия ден от земеделските протести напрежението ескалира след като на ключови места в страната бяха затваряни главни пътища и гранични пунктове. Решенията как да става това се вземаха на място от регионалните организации, като повечето акции и шествия бяха между 12 и 14 часа.
В Южна България зърнопроизводителите блокираха пътен възел Петолъчката за около час и половина на обяд като първоначалната им идея да се затворят и обходните пътища не се състоя. За близо час беше затворен и пътят Пловдив- Карлово в района на село Труд. Групи с протестиращи затвориха още граничния пункт "Капитан Андреево" за близо час, както и пътят за пункт "Лесово" за около 40 минути.  Зърнопроизводителите в Северна България също преминаха към затваряне на пътища и граници. Протестиращи спираха изцяло движението към Дунав мост на два пъти за около 15-20 минути, движейки се със селскостопанските машини по кръговото кръстовище пред пункта. Протестиращи в Северна България затрудниха още движението към пункт "Дуранкулак", както и по пътя Варна- Бургас край село Близнаци и главнияпът Плевен-Велико Търново.

В Северозападна България зърнопроизводителите от Враца и Видин блокираха движението за около половин час на две места по главен път Е-79, което спря движението от София към фериботните комплекси в Оряхово и Видин.

15.00: Блокадите са раздигани

Блокирането на пътища и граници от зърнопроизводителите в страната приключиха към този момент, но от сектора казват, че остават в стачна готовност и за утре, в случай, че не се постигне споразумение с правителството.

14.45: Протестиращите затвориха и Дунав мост

Земеделски производители от няколко области на Северна България блокираха с машините си днес на два пъти за по петнадесет минути граничния контролно-пропускателен пункт Дунав мост. Това стана в периода от 12.00 до 13.00 часа. Протестът на зърнопроизводителите днес се изрази в бавно обикаляне на кръговото кръстовище пред граничния пункт с около 100 селскостопански машини, съобщи "Дневник". 

Прочети целия текст

14.15: Лидерите на КНСБ и "Подкрепа" влязоха в парламента

Синдикалните лидери Константин Тренчев и Пламен Димитров влязоха в Народното събрание за преговори, предаде "Фокус". Депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова, Светлана Ангелова, Димитър Главчев, Менда Стоянова и Валентин Николов излязоха пред централния вход на Народното събрание, за да поканят синдикалните лидери за преговори. При излизането си пред Народното събрание депутатите бяха освиркани от протестиращите. Те скандираха "Мафия".

14.00: Синдикатите поискаха оставката на Дянков

Общонационалният протест, организиран от синдикатите КНСБ и "Подкрепа", поиска незабавна оставка на вицепремиера Симеон Дянков. Това стана на митинг пред парламента, в който организаторите твърдят, че са се включили 45 000 души, които са предимно от държавни предприятия, предаде "Дневник". На митинга можеше да се види чучело, на лицето на което имаше снимка на Симеон Дянков. Куклата държеше надпис "На лъжец не вярваме дори когато казва истина".

Прочети целия текст

13.58: Искра Фидосова покани синдикатите на среща

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова и група народни представители канят на преговори синдикалните лидери. Повече от час те се уговарят по телефона за преговори с двамата лидери на синдикатите Константин Тренчев и Пламен Димитров. В момента вътре при входа на Народното събрание Искра Фидосова и групата народни представители чакат пристигането на синдикалните лидери, предаде "Фокус". Междувременно пред Народното събрание продължава националният митинг-протест срещу пенсионната реформа.

13.45: Дянков - най-мразеният министър

Много от изказванията на протестиращите пред парламента са насочени персонално срещу финансовия министър Симеон Дянков. "Дянков прави всичко възможно, за да лази по нервите на този народ. Миналата година смаза културата, сега се зае с пенсионната възраст", заявил един от протестиращите от трибуната на митинга, цитиран от "Фокус". "Бойко ни заплашва с оставка. Казваме – дайте ни оставка, г-н премиер министър. Най-голямото нещастие на България се казва футболист № 1", гласеше друго от изказванията.

"Не сме само цифра от бюджета, ние сме хора", заяви един от младежите по време на протеста. "Г-н Дянков, не ни гонете, вземете ни със себе си в САЩ", заявиха младежи на протеста.

13.30: Вдигната е блокадата на "Петолъчката"

По информация на БТА преминаването през пътен възел "Петолъчката" е свободно. Встрани от главния път са разположени около 140 селскостопански машини от Карнобат, Ямбол и Сливен, предимно трактори, които са в очакване на указания от националния стачен комитет на земеделските производители.

13.25: "Вървете си вие, за да не дойдем ние"

"Вървете си вие, за да не дойдем ние", беше едно от посланията на протеста пред Народното събрание, предаде "Фокус". Присъстващите скандират "бандити" по адрес на управляващите. "Дойдоха като спасение на България, а са банда", заявил един от протестиращите миньори за ГЕРБ. Протестиращите скандират "чакаме" по адрес на тези, които се крият, т.е. - управляващите, които те поканиха да излязат да говорят. При сцената припадна един от протестиращите. На място пристигна линейка, за да окаже Спешна помощ на човека. Присъствието й даде повод на хората да скандират "убийци".

13.10: Започна митингът пред парламента

Пред Народното събрание започна Националният митинг-протест срещу промените в пенсионната система, вдигането на възрастта за пенсиониране и премахването на класовете, предаде агенция "Фокус". В началото присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на железничаря, който почина вчера в Локомотивно депо Подуяне. Те призоваха премиера Бойко Борисов да излезе и да говори пред протестиращите.

Дянков - мишена №1 на синдикатите

Преди началото на днешния митинг протест пред Народното събрание заместник-председателят на КНСБ Валентин Никифоров държа реч пред участниците от трибуната, издигната пред Народното събрание. "Заедно сме силни", каза Валентин Никифоров пред присъстващите. Хората скандират "оставка" и "Главен лъжец - Дянков", предаде "Фокус".

13.08: Затворен е ГКПП-Капитан Андреево

По информация на Capital.bg земеделски производители са затворили за движение и ГКПП - Капитан Андреево на българо-турската граница. По данни на агенция "Фокус" Около 320 тежки селскостопански машини и над 600 души са блокирали пункта. ГКПП ще остане затворен до 14 часа.

Инициативният комитет от десет земеделски асоциации, които организират протеста, ще вземат решение дали утре денонощно да бъде затворена границата, заявил пред "Фокус" Тенчо Тенчев, координатор на протеста за Стара Загора, Хасково и Свиленград.

13.03: Блокиран е главен път Е-79

Над 200 зърнопроизводители от Враца и Монтана с повече от 120 селскостопански машини блокираха движението по главен път Е-79 като го преградиха при Мездра, предаде БТА. Блокадите са две - едната на моста над р.Искър, а другата - на контролнопропусквателния пункт до с. Рибарково.

Движението по главния път по посока от София към фериботите във Видин и Оряхово на практика е невъзможно. В обратна посока полицията отклонява автомобилите по обходен маршрут през селата Паволче, Челопек и Лютидол. Протестиращите заявиха, че блокадата може да стане безсрочна.

13.01: Блокада на ГКПП-та

Близо 100 селскостопански машини от цялата Ямболска област са в готовност да потеглят към ГКПП-Лесово, съобщи "Фокус". Машините пренощували в базата на аграрна фирма до Елхово, която е в непосредствена близост до главен път 1-7 за Граничен пункт-Лесово на българо-турската граница.

12.43: Земеделските протести ескалират, затварят главни пътища

Въпреки трите срещи с представители на правителството и обещанието, че през следващата година ще тръгне схема за по-нисък акциз върху горивата, протестите на зърнопроизводителите по места се разрастват, като започна и затварянето на ключови пътища и гранични пунктове. Зърнопроизводителите вече са блокирали пътя Пловдив - Карлово, Петолъчката, затруднено е движението още по пътя Варна - Бургас край село Близнаци, както и Плевен - Велико Търново, където има шествие. По информация от регионалните организации на зърнопроизводителите две групи в Северна България са се насочили към Дунав мост и граничния пункт "Дуранкулак", протестиращи от Южна България са тръгнали и към пункт "Лесово".

По неофициална информация зърнопроизводители от Южна България се готвят да тръгнат с машини  към София, като все още не е ясно колко души ще се присъединят към това шествие.

12.10: Правителството се извини на зърнопроизводителите

Продължила час и половина среща при премиера Бойко Борисов, в която участва и земеделският министър Мирослав Найденов, не успя да сложи край на протестите на зърнопроизводителите, предаде "Дневник". "Правителството се извинява на земеделците, че са се почувствали излъгани от финансовата рамка в сектора. Финансовата и икономическата ситуация в момента не позволяват да бъде изпълнено първоначално договореното", обяснил Найденов на представители на протестиращите, но това не ги успокоило.

Зърнопроизводителите не се впечатлили и от "новината", че държавата ще им намали акциза за горивата. От тази мярка държавата ще загуби 70 млн. лева през 2012 г.

Прочети целия текст

Протестите днес

Няколко групи недоволни днес протестират срещу мерките на правителството за ограничаване на бюджетните разходи в различни сфери. В София тече шествие на синдикатите КНСБ и "Подкрепа", в което се очаква да се включат 20 000 души. Те протестират срещу вдигането на пенсионната възраст с 1 година, предложено от правителството. Официалното начало на протеста е за 13 часа. Парламентът вече е обграден от протестиращи, които викат "Ууу" и "Оставка".

Полицаите също се солидаризират с протестиращите - много от тях днес носят ленти в знак на солидарност.

Междувременно в цялата страна зърнопроизводители блокират с трактори и земеделска техника пътища и КПП-та. Те протестират срещу орязването на субсидията за 2012 г. Фермерите смятат, че са били излъгани предизборно от управляващите, защото вместо обещаните им 570 млн. лв. помощи за догодина ще получат само 340 млн. лв.

Продължава и стачката в БДЖ. За днес следобед е насрочена среща на ръководството на компанията със синдикатите, което ще търси компромис в позициите на двете страни.

Следете всичко ново по протестите на Capital.bg
19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 6
    merkel avatar :-|
    merkel
    • - 8
    • + 12

    ХОРА ОПИТВАТ СЕ ДА ОТКРАДНАТ И ИЗТОЧАТ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ОТ ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ ПРЕД ОЧИТЕ НИ И НА НИКОЙ НЕ МУ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОЧЕВАДНИЯТ РЕКЕТ НА КОЙТО Е ПОДЛОЖЕН ПРЕМИЕРЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ?!? КЪДЕ СЕ НАМИРАМЕ?
    МОНОПОЛИСТИТЕ В ЗЪРНОПРОИЗВОДСТВОТО НОВИТЕ ЦАР КИРОВЦИ!

    България най-корумпирана в ЕС!!! България е най-корумпираната страна в Европейския съюз, сочи класацията на "Прозрачност без граници".

    НЯМА ЛИ ЕДИН СЪВЕСТЕН ЖУРНАЛИСТ ИЛИ ЧОВЕК С АВТОРИТЕТ В ТАЯ МЕДИЯ ДА ПОДАДЕ СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА???

    УМОЛЯВАМ НЯКОЙ ДА ПОДАДЕ ОФИЦИАЛЕН СИГНАЛ ДО ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ С КОЙТО ДА СИГНАЛИЗИРА ЗА БРУТАЛЕН РЕКЕТ И ИЗНУДВАНЕ НА ПРЕМИЕРЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ С КОЙТО РЕКЕТ СЕ ЦЕЛИ ДА БЪДАТ ОТКРАДНАТИ И ИЗТОЧЕНИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ОТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА!!!

    Представяте ли си докъде сме стигнали щом хората вече се държат пред медиите като Кирил Рашковци едни верни последователи на цар Киро нарушават законите и се опитват пред очите на всички ни да ОТКРАДНАТ 200 милиона лева в монополизираният сектор от мутрите на зърнопроизводството!

    Нередност?
  • 7
    merkel avatar :-|
    merkel
    • - 5
    • + 6

    ВМЕСТО СУБСИДИИ И ДОТАЦИИ ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА И СЕКТОРИ - НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ ЗА ВСИЧКИ! НАЙ-ЧЕСТНО Е ПЛОСКИЯ ДАНЪК С 2% ИЛИ НА ДДС С 2% ДА БЪДАТ НАМАЛЕНИ, НО ПАК ПОВТАРЯМ ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ!! ТОВА Е ДЯСНА ПОЛИТИКА.

    От намаляване на ДДС печелят не само данъкоплатците, а всички - пенсионери, ученици, бизнес, защото ДДС е за всички стоки и услуги! Включително храна, вода, ток и т.н.

    Най-важното е, че един референдум ще даде мандат на правителството да смачка дотираните и субсидирани сектори и хора с трактори и машини апропо купени с нашите пари Тогава вече няма даимат значение никакви протести и тем подобни защото мнозинството ще се е изказало и дало мандат!

    Точка №1 от днес нататък за ГЕРБ и всяко дясно правителство трябва да е НЕЗАБАВНО премахване на субсидиите или дотациите на определени сектори и хора с парите на данъкоплатеци и сумата давана до момента от нашия джоб за такива субсидии да ни се връща като всъщност се взима по-малко от нашият джоб тоест от работещите българи. Тоест по-малки данъци за данъкоплатеца. И без това както сатна ясно ние финансираме и пенсиите и образованието и здравето и всичко с нашите данъци. Най-честно е да се намали плоският данък от 10% на 8% или данък ДДС от 20% на 18%! Откъде накъде едни БОГОИЗБРАНИ ще получават субсидии от парите на данъкоплатеца - от нашите пари, а аз не получавам нищо?!?! Не само че не получавам ами аз плащам сметакта напрактика. Нали и аз съм гражданин и те са граждани що те получават, а аз не? И що аз плащам? С какво са повече от мен? Или от продавачката в била? Или от търговеца дето плаща убийствените наеми в моловете? Или от обикновенният продавач в сергията обикновеният бизнесмен дето се бъхти по 12-14часа и т.н.

    А вече ако някой иска да субсидира от джоба си някой сектор да има възможност за ДОБРОВОЛЕН данък или такса и да се субсидира със събраното от тоя доброволен данък! Но всички граждани да бъдат принуждавани да субсидират тоя сектор минимум трябва да има РЕФЕРЕНДУМ за да се види ще подкрепи ли народа или поне мнозинството една такава субсидия и да каже от кого да се вземе и на кого да се даде! В момента никой не е дал МАНДАТ на държавата да преразпределя моите пари за който си поиска. Мен никой не ме е питал искам ли всяка година един милиард лева от моите данъци да отиват за земеделие или искам да се намялат данъците за всички работещи които издържат тая държава!

    Нека има референдум и мнозинството да реши. Така е в демокрацията! Субсидии и дотации за едни богоизбрани или намаление на данъците за всички български граждани. Независимо дали плоският данък или данък ддс! Аз не съм съгласен да субсидирам някого без да ме питат, а вие?
    Някой има ли обяснение защо 90% от българскитя народ не само не е субсидиран и дотиран, а трябва да плаща за субсидията на останалите 10%??? И това става с бачкане по 14часа на ден и т.н. а не с мрънкане, хленчене, протести, рекет и заплахи в нарушение на конституция и закони! Те не само са богоизбрани и дотирани но се държат и нагло в стил Кирил Рашков все дено за тях закони не важат!

    Нередност?
  • 8
    merkel avatar :-|
    merkel
    • - 4
    • + 10

    ВНИМАНИЕ! Гаврят се с държавата. Трактористите заплашват валутният борд, финансовата стабилност и националната сигурност на република България! Къде е главният прокурор? Тези Кирил Рашковци които се имат над закона, щото имат трактори и вече трети ден РЕКЕТИРАТ ЗАПЛАШВАТ И ИЗНУДВАТ пред цяла Б-я премиерът на страната! Къде е главният прокурор? Къде е полицията? Ние страна в ЕС ли сме и в НАТО или в третия свят? Ако полицията не може да се справи с тракторите има армия! Ако и тя не може да дойдат европейците и американците!

    Някакви съмнителни типове искат 200 милиона не от Бойко Борисов а от нас-данъкоплатците да им подариме и на никой не му прави впечатление? Ами те утре чрез рекет и трактори могат да поискат един милиард!?!? И ако не им дадеш тия 200 милиона заплашват с трактори? Дори да направят специален данък заради тия съмнителни типове ние данъкоплатците няма откъде да ги извадим тия пари! Просто ги нямаме а във валутен борд не могат да се печатат пари!

    Премиерът да поиска незабавно:

    1 Земеделските производители да се извинят на щедрият български данъкоплатец заради арогантността, алчността и наглостта си!

    2 НЕЗАБАВНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА КАКВОТО И ДА Е ДОТИРАНЕ ИЛИ СУБСИДИРАНЕ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ С НАШИТЕ ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ В СЛЕДСТВИЕ НА КОЕТО: 100 милиона лева предвидени за зърнопроизводителите в бюджет 2012 да бъдат дадени за коледни добавки на пенсионерите!

    3 В срок от 30 дни да се принудят зърнопроизводителите да върнат 300 милиона лева които получиха тази година от нас данъкоплатците и с тези пари да се повиши пенсията с 5% при възможност!

    4 Незабавно главният прокурор на Република Б-я да започне разследване за РЕКЕТ, ЗАПЛАХИ, ИЗНУДВАНЕ и заплаха за националната сигурност на въпросните зърнени производители!

    5 Да има данък и за изнесеното зърно!
    300 милиона лева от парите на данъкоплатеца се предоставят безвъзмездно ежегодно на една малка група хора, години наред богатеещи на гърба на българския народ.
    С този данък ще се напълни хазната, а и ще се пресекат данъчните измами с ДДС!
    Докога богатият български пенсионер с 100 лева пенсия и богатият български данъкоплатец ще субсидира бентлита трактори? Докога ще субсидира милиардният китайски народ израел че дори и Русия??? Защото те полоивната зърно го продават именно на ИЗраел Китай и т.н.

    На Кирил Рашков - цал Киро му взеха колите имотите и какво ли не и го разкатаха за два дена а тия с МОИТЕ трактори и бентлита или по-точно НАШИТЕ трактори и бентлита се перчат и рекетират ДОКОГА? Казвам нашите защото са закупени с нашите субсидии с нашите данъци и пари!

    И от тук нататък това де като обица за ухото на това и следващите правителства. Никакво субсидиране за отделни сектори защото това е точно пътя на Гърция! Ако има пари намаляне на данъци и ДДС за всички! Примерно плоският данък или данък ДДС!

    ВСЕКИ КОЙТО НАРУШАВА ЗАКОНА ДА МУ СЕ СПИРА И ЕВРОПЕЙСКАТА СУБСИДИЯ!

    Трактористите заплашват демокрацията. Защото ако заради тракторите им някой премиер или министър се уплаши и се поддаде на рекета утре какво ще извадя автомати ли? А това е брутална гавра с дипломацията щото секторите с висока добавена стойност като Ай Ти сектора нямат трактори с които да рекетират!

    Нередност?
  • 9
    mik2 avatar :-|
    mik2
    • - 5
    • + 3

    Ще има национална стачка и това е почти сигурно. Причината е глупавото инатене на правителството. Точка две от споразумението е "горещ картоф" в ръцете на управляващите - криминализиране на невнасяне на осигурителните вноски. Ако това стане, няма да има осигуряване на минимална заплата и пари под масата. Икономиката ще излезе от сивата зона. Няма съгласие за постепенното увеличаване на пенсионната възраст. Това няма да се случи по никакъв начин. Ще има борба. Не мога и друго да схвана - как може като преговарящи да сложат най-компрометираните личности, като Менда Стоянова и Искра Фидосова, която още не е обяснила защо са преведени едни 150 000 лева от фирма Титан. Менда пък е засечена със СРС как увещава шефа на митницата да назначи свой човек в Пловдив. Валентин Николов е толкова неавторитетен пред хората, че вчера и днес навсякъде го освиркват безжалостно. Никой от главните виновници не си показва носа. Няма го Бойко, няма го малкият пакостник от Америка, няма го Цецко. Днес цените на влаковите билети са с 15% нагоре, всички стоки на пазара вече са поскъпнали. Само заплатите и пенсиите не мърдат. Тогава никой да не се сърди на справедливия гняв на хората.

    Нередност?
  • 10
    gorokuz avatar :-|
    Георги Кузманов
    • - 4
    • + 5

    Не виждате ли, че този"бунт" е организиран от комунистите начело с Гоце. Никакви допълнителни субсидии! При нас изораха баирите, за да вземат субсидии, но после с нищо не ги засяха. Миналата година пък косеха пасищата или ги обработваха само с фрези, за да изглеждат като орани на сателитните снимки. Тези хитринки , могат да минат една или две години, но после всички ще носим последствията.

    Нередност?
  • 11
    Consumer avatar :-|
    Consumer
    • - 1
    • + 11

    Всичко е един фарс, жалка пародия. Не се ли реформира и поореже БДЖ, чака ги ликвидация. Колко големи компании фалираха през последните години в световен мащаб и светът продължава. Относно пейзаните с трактори и друга самоходно техника, за мен са големи тарикати.

    Нередност?
  • 12
    paragraf avatar :-|
    paragraf
    • + 1

    да да да
    никои няма да те уважава ако не се уважаваш сам.
    няма други начин .
    когато започнат хората да протестират активно тогава ще има промяна.

    Нередност?
  • 13
    merkel avatar :-|
    merkel
    • - 1
    • + 10

    Кой протестира - нереформираните, фалиралите и субсидираните! А къде е гласа на обикновнетият българин - данъкоплатец от който се очаква да им плати масрафа? Защо него го няма в медиите?

    Само и единствено Евгени Дайнов направи сносен анализ кой всъщност протестира. Забележете.

    Протестират синдикатите за нереформираната и закъсняла поне с 10 години пенсионна реформа.

    Протестират служителите на фалиралата БДЖ!

    Протестират субсидираните зърнени рекетьори!

    Какво е общото между всички тях? Че масрафа се плаща от един - не, не е Бойко Борисов, а обикновеният българин данъкоплатец!

    И тези са медийните герои вече цяла седмица! А къде сме ние които се очаква да извадиме парите и да им платиме? Особено на наглите зърнени милионери като совен данъкоплатците и пенсионерите с мизерните си пенсии се очаква да ги субсидират!? Не я разбирам тази демокрация? Трактористите имат право да блокират пътищата и ДА МЕ ЛИШАТ ОТ ПРАВОТО ДА СЕ ПРЕДВИЖВАМ НОРМАЛНО ПО ТЯХ. Кой има повече права в тази държава и къде е демокрацията? Защо нашият глас го няма по телевизиите защо ние за разлика от зърнениет рекетьори не им плащаме ли?

    Предлагам да направим специално издание БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА за зърнените рекетьори. Заедно с болните дечица да събираме и на зърнените рекетьори да даваме директни субсидии на техните банкови сметки!

    Накрая кой НЕ протестира? Частният сектор и реформираните - например учителите където Дани Вълчев направи реформата с характер и мъжество!

    Нередност?
  • 14
    pirocorp avatar :-P
    Piroman
    • - 2
    • + 10

    Протестирам срещу протестите

    Нередност?
  • 15
    plamen58 avatar :-|
    plamen58
    • - 1
    • + 4

    Не одобрявам да ставаме заложници на различни групи он нацията!
    Да намерят начин да отстояват исканията си без да пречат на всички!

    Нередност?
Нов коментар