🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Данъкът върху хазарта може да бъде намален

Управляващите обмислят промяна в облагането, за да привлекат сайтовете за залагания

Разходите на казината и игралните зали са по-високи от тези на интернет операторите, затова трябва да има равно облагане за еднаквите хазартни дейности, твърдят от бранша.
Разходите на казината и игралните зали са по-високи от тези на интернет операторите, затова трябва да има равно облагане за еднаквите хазартни дейности, твърдят от бранша.
Разходите на казината и игралните зали са по-високи от тези на интернет операторите, затова трябва да има равно облагане за еднаквите хазартни дейности, твърдят от бранша.    ©  Красимир Юскеселиев
Разходите на казината и игралните зали са по-високи от тези на интернет операторите, затова трябва да има равно облагане за еднаквите хазартни дейности, твърдят от бранша.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Данъкът върху хазарта беше първият, който правителството увеличи, заради кризата. Сега държавата ще го промени, за да мотивира международните сайтове за залагания да се лицензират в България и да плащат данъци тук.

От Министерство на финансите потвърдиха пред "Капитал Daily", че се мисли в посока смяна на режима. Това ще стане с изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане, които са на етап анализ и затова не посочват конкретика.

Според източници от управляващите, обсъжданите варианти са два - да бъде намалена ставката от 15%, с която в момента се облага оборотът, или да се премине към нов режим - да се облага само печалбата като разлика между направените залози и изплатените печалби. И в двата случая резултатът ще е намаление на ефективна данъчната ставка.

Добрите практики

"На този етап се прави проучване на добрите практики в други държави-членки на ЕС и се обмислят възможностите за данъчно облагане в съответствие с предлаганите текстове на Закона за хазарта. В тази връзка измененията на ЗКПО ще бъде представен едва след приемане на Закона на хазарта от Народното събрание", заявиха от Министерство на финансите.

От ведомството допълват, че промените ще касаят залаганията, осъществявани по интернет, но източници от ГЕРБ заявиха, че е възможно промените да засегнат и други видове хазартна дейност.

В противен случай срещу България може да се открие процедура по нарушение на европейското законодателство. В опита си да балансира между различните видове хазарт, управляващите ще преследват две основни цели. Първата е ефективно да събират данъци върху залаганията по интернет, чрез политика, която стимулира компаниите да се лицензират, вместо да предлагат услугите си без разрешение. Втората е да не се загубят приходите, които държавата събира в момента от офлайн базираните компании, като "Еврофутбол" и държавния тотализатор, например.

За миналата и за по-миналата година данъчните постъпления от облагане на залагания са в размер на по 120 млн. лв. В това число влизат залозите върху случайни събития - спортни състезания, тото, лотария и т.н., както и залозите през игрални съоръжения - ротативки, рулетки и т.н.

Все още не е ясно с колко биха се увеличили постъпленията, ако повечето онлайн букмейкъри пожелаят да се лицензират в България и плащат данъци тук. Най-малкото защото това зависи от режима на облагане.

Преди няколко месеца финансовият министър Симеон Дянков се позова на анализ на европейската комисия, според който годишно Българите залагат между 300 и 700 млн. евро в международни онлайн сайтове.

Как идеята да стане реалност

Тази седмица бюджетната комисия към парламента ще догласува новия Закон за хазарта, с който се обявяват за незаконни залаганията към онлайн букмейкъри и казина, ако нямат лиценз от Държавната комисия по хазарта.

Неофициално обаче от правителството признават, че при сегашното състояние на технологиите, потребителите ще продължат да нарушават забраната и тя на практика ще остане само виртуална. Затова е добре да се потърси благоприятен данъчен режим, с който сайтовете да бъдат стимулирани да плащат данъци тук.

"При сегашното ниво на облагане в България - 15% от оборота, за съжаление ще е невъзможно да се създаде устойчив пазар за интернет залагания. Лицензираните онлайн игрални оператори нито ще могат да оцелеят икономически, нито ще могат да предлагат конкурентни продукти, които да задържат потребителите, вместо да залагат в нелицензираните сайтове, които са само на един клик разстояние", заяви Томас Дзокас, който е директор на онлайн букмейкъра bwin.party за Източна Европа.

Онлайн платформите за залагания настояват  дейността им да бъде облагана върху брутните приходи, които са разликата между направените залози и изплатените печалби. Аргументите им са, че работят с ниски маржове заради по-голямата конкуренция онлайн. Те посочват, че изплащаните печалби са между 90 и 99% от общите залози в зависимост от вида игра.

Равни условия

Димитър Тумпаров, от Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ) обаче твърди, че ако данъчният режим се променя, той трябва да важи за всички. "Персоналът в едно българско казино е над 200 души, а един от най-посещаваните сайтове за покер има 1200 служители, с които обслужва залози от целия свят.

Навсякъде се облага разликата между залози и върнати печалби, така трябва да стане и в България", коментира той. От "Еврофутбол", които са единственият офлайн букмейкър в България не коментираха какъв точно трябва да е новият данъчен режим. "Ние сме за разумно и справедливо облагане", коментира Елица Иванова - мениджър за връзки с обществеността в компанията.

Дебатът за това кой е най-подходящият данъчен режим за хазартната дейност в България ще се води тепърва. А въпросът е да се намери най-балансираният вариант.

Международният опит

В Европа няма единна практика за облагане на хазартната дейност. В различните страни се прилага един от двата варианта, които проучва и нашето финансово министерство - данък върху оборота или върху разликата между получените залози и изплатените печалби.

Повечето държави са предпочели вторият вариант. Такива са Англия със ставка от 15%, Дания - 20%, Литва 15%. Държави, които в момента облагат общия оборот са Италия с данък от 3.5%, Испания -  5% и Австрия със ставка от 2%. Правителствата в Италия и Испания обаче планират да променят данъчните си режими и да минат към облагане на печалбите, като в Италия ставката ще стане 20% за интернет операторите, а в Испания ще е 25%.

Франция също облага общата сума на залозите с 9%, но тази година се предвижда да промени законите си и да мине към данък върху финансовия резултат.
40 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    akostamosta avatar :-P
    akostamosta
    • - 2
    • + 28

    Направо да го махат! ;) Какво си играем на изчакване...

    Нередност?
  • 2
    xmm avatar :-P
    xmm
    • - 7
    • + 41

    ....за да мотивира международните сайтове за залагания да се лицензират в България и да плащат данъци тук......
    ----------------------------------------------

    Нас,българите,защо не ни мотивират,понижавайки осигуровките например?

    Нередност?
  • 3
    chiishii avatar :-|
    chiishii
    • - 12
    • + 42

    Комара е зло съсипващо човешки съдби. Защо не намалят ДДС на лекарствата и така да стимулират гражданите да ги купуват и да са по-здрави?!?!

    Нередност?
  • 4
    plamitus avatar :-@
    plamitus
    • - 13
    • + 34

    Щом данъците за обикновените хора са високи, поне двойно по-високи трябва да бъдат тези за хазарта, а Дянкоф да си търси начин да ги прибере, а не само да взима комисионни от това.

    Нередност?
  • 5
    alxx avatar :-|
    alxx
    • - 7
    • + 39

    За сметка на данъците от хазарт,ще се увеличат акцизиите на горивата примерно.

    Нередност?
  • 6
    pepisl avatar :-(
    Цезар
    • - 8
    • + 26

    Заповед на Черепа .... егати и държавата да я командва един Олигарх :)

    Нередност?
  • 7
    tsaneva avatar :-P
    Гражданин
    • - 4
    • + 27

    Ей най- после и ГЕРБ да свалят един данък! И то какъв!!!!

    Нередност?
  • 8
    mimeto71 avatar :-|
    mimeto71
    • - 6
    • + 18

    Що не вземете да го махнете въобще,че да не се чудят как да не го плащат.Това е то страната с най-ниски данъци в цяла Европа и още ги свалят,е за наши хора де:)

    Нередност?
  • 9
    077888888888 avatar :-P
    077888888888
    • - 9
    • + 7

    То накъдето и да се обърна все разни бетове.. или ние сме покер..

    Няма значка дали е форум на Медияпул, мач на дяволите или вестник.

    Целият свят е луднал по залозите...

    Но всяко чудо за 3 дни..

    лично моя милост не играе комар..

    Нередност?
  • 10
    comandante avatar :-|

    Който политик се заиграва с хазарта той танцува с мафията !
    /Ф.Синатра/

    Нередност?
Нов коментар