Първата димка на новия парламент

Депутати от БСП и "Атака" искат връщане на пушенето в заведенията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Май 2009 г.: Народното събрание, тогава с мнозинство на тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС, приема малко преди края на мандата си пълна забрана за пушене на закрити обществени места. Впоследствие ГЕРБ първо я отменя, а по-късно я връща.

Май 2013 г.: В първите дни на управлението си депутати от новия парламент, доминиран от БСП, ДПС и "Атака", правят заявка, че забраната за пушене ще отпадне. След само единадесет месеца действие на режима и точно четири години след едно от малкото (привидно) принципни решения на правителството на Сергей Станишев.

Идеята на новите управляващи, освен че вкарва обществото и бизнеса в шизофреничен режим, показва пълна липса на политическа последователност. Доказва, че приетата в миналия им мандат промяна е била само прах в очите на гражданите. Въведена нарочно месец преди изборите, за да остави последиците за следващото правителство. Ако БСП, ДПС и "Атака" върнат дима в заведенията, това не само ще бъде огромна крачка назад от цивилизования свят, към който уж се стремим. Но и ще остави тежък отпечатък на крехкото им мнозинство в парламента. Защото, ако преди четири години гражданското съзнание не беше все още събудено, днес то е набрало енергия. И вече показа, че не остава безразлично към безпринципните позиции на взимащите решения във властта.

Всички за един

Точно седмица след тържественото първо заседание на 42-ото Народно събрание група депутати от "Атака", между които лидерът на партията Волен Сидеров, внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето. Той връща стария режим на пушене в заведенията с отделни зали за пушачи и непушачи, разрешава на заведенията с площ до 70 кв.м сами да решават дали вътре ще се пуши или не, а в тези с изцяло нощен режим на работа (включително в които се сервира храна) разрешава напълно пушенето без отделни помещения. Мотивите на вносителите повтарят аргументите на представители на ресторантьорите - забраната според тях е довела до нарастване на безработицата с поне 30 хил. души, които собствениците на заведения са били принудени да уволнят заради намаления оборот, и до спад в приходната част на бюджета с не по-малко от 300 млн. лв. Според депутатите от "Атака" сега действащият режим нарушава правата на гражданите "по смисъла на възможността сами да определят своя начин на живот". В мотивите за законопроекта няма цитирани източници на посочените данни. Всъщност на този етап единствената официална статистика е тази на Националния статистически институт за броя наети лица в сектора хотелиерство и ресторантьорство. Той действително спада от юни 2012 до март 2013, откогато са последните данни, но това няма как да се дължи единствено на забраната за пушене. Много по-силни фактори са икономическата криза и зимните месеци например.

На пресконференция тази седмица Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, също опроверга твърденията за спад в приходите от бюджета заради забраната за пушене. Според изследвания на неговия институт броят на туристите у нас се е покачил с 3.8% за последната година, а приходите от международни туристи отбелязват ръст от 2.2%. Според Драганов много по-силен фактор е конкуренцията - туристическите оферти в Тунис и Египет например в момента са в пъти по-евтини от тези в България, тъй като тези държави се опитват да си върнат посетителите след събитията от Арабската пролет. А за много по-високото качество на обслужването в съседните Гърция и Турция е излишно да споменаваме.

Данните от други държави, въвели забраната за пушене на закрити обществени места (и оставили я все пак да действа), показват, че в началото е възможно приходите на заведенията да спаднат, но след време се връщат на предишните си нива, а на места дори се увеличават. (Нали не мислите, че има много хора, които биха се отказали да излизат само защото не могат да пушат, докато вечерят например.) Всъщност чуждият опит показва, че единствената индустрия, която отчита загуби от забраната за пушене, е тютюневата. "Здравните права на гражданите стоят над икономическата печалба и интереси на определени тютюневи компании", категоричен е журналистът Павел Антонов от гражданска инициатива "България без дим", които в сряда дадоха пресконференция по повод подновения дебат за забраната. Според него очевидно в случая става дума за обслужване на интересите на тютюневия бизнес, основно "Булгартабак", но и по-малки фирми, които постоянно връщат темата в обращение.

Докато "Атака" подготвяше поправките в здравния закон, депутати от "Коалиция за България" също хванаха популистката вълна и побързаха да се срещнат в парламента с представители на ресторантьорите. "Ние сме южна нация, южен народ – за нас забавлението върви с цигара в ръка, така разбираме ние живота", аргументира се новият народен представител от гражданската квота на БСП Мартин Захариев (бивш издател и продуцент, член на управителния борд на сдружение "Национален борд по туризъм", в който влизат още Благой Рагин, Георги Гергов и Красимир Гергов), цитиран от в. "Сега". Според Захариев "тютюнопушенето е един от значителните феномени на съвременното общество" и "има социално-икономически ефект". Пригласяше му Спас Панчев (председател на Земеделски съюз "Александър Стамболийски"), който заяви, цитиран от "Фокус", че се стреми към закон, "който да отговаря най-много на характера на българина – българинът обича да изпие чашка, да изпуши две-три цигари и да си ходи после".

Неадекватните доводи за българина едва ли заслужават коментар, но все пак - дори да приемем, че една част от обществото обича "да изпуши две-три цигари и да си ходи", има и друга, която обича да се види с приятели в бар с приятна музика или да отиде с детето си в заведение с добро обслужване. Например. Според данни на "Маркет тест" от февруари тази година половината от населението подкрепят мерките за ограничаване на тютюнопушенето на публични обществени места, а 30% са против.

Лош знак даде и новият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева. При встъпването си в длъжност тя заговори за либерализиране на забраната, а ден по-късно уточни, че личното й мнение е против, но Народното събрание "има последната дума".

Засега не е ясно каква ще е позицията на всички парламентарни групи при евентуално гласуване на отпадане на забраната. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че партията му е против отмяната. БСП все още нямат обща позиция и вероятно следващата седмица ще стане ясно дали и те ще внесат поправки, или ще останат само тези на "Атака". От ДПС не са коментирали какво мислят по въпроса. В предишния парламент техните депутати, както и тези на БСП, не бяха единни в мнението си. Депутатьт от левицата Георги Кадиев например написа тази седмица в профила си във Facebook, че не подкрепя отпадане на забраната за пушене в общите закрити помещения. "Вярвам, че трябва да дадем повече време на забраната да даде своя ефект, за да отчетем предимствата за здравето от нея", смята Кадиев и цитира данни на Световната здравна организация, според които всяка година жертвите на тютюнопушенето в световен мащаб са шест млн. души активни пушачи, както и 600 хил. пасивни пушачи. "Ние като общество носим преди всичко отговорност за здравето на хората. Според последните данни забраната за тютюнопушенето не се е отразила на туризма, а с времето се възстановява и посещаемостта в заведенията. В допълнение смятам, че не това е най-важната тема, с която трябва да започне работата си парламентът", коментира още Кадиев.

Депутатите в случая имат ясен избор. От едната страна стоят по-качественото здраве на хората, което ще облекчи здравната система, и цивилизованият начин на живот в общите публични пространства. От другата са лобистките интереси на някои компании и популизмът.

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-?
    ПАВЛА
    • - 16
    • + 54

    Продължавам да не разбирам защо това се превърна в проблем №1 в държавата.

    Нередност?
  • 2
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin
    • - 4
    • + 77

    Продължавам да не разбирам страшно много неща в това извратено подобие на държава.

    Нередност?
  • 3
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 7
    • + 96

    Няколко надути плондира, които имат претенцията, че разбират от туризъм и ресторантьорство, че дори и ги ръководят, се изказват ката ден по телевизора, опитвайки се със соц ратос и апломб да ни убедят, че неудачите в сектора се дължат на забраната за тютюнопушене. Освен, че са завършени некадърници, това са едни лентяи и гешефтари, които нищо не разбират и са навикнали Държавата само да им дава и благодарение на техните "усилия" туризЪмът е в подобно окаяно състояние... От години... Десетилетия... Предлагам на всички (за тези които не са ходили, разбира се) да се разходят до китното селце Огняново и да се отбият в култовата кръчма "Рай". Там, ако нямаш резервация, няма как да си намериш маса... Ето така се прави ресторантьорство от хора които знаят как!

    Нередност?
  • 4
    nightingale123 avatar :-|
    Nightingale
    • - 5
    • + 86

    Не, че е проблем номер 1, но ни засяга всички. Нормално е да не сме доволни от факта, че още от първия ден ни жертват здравето заради чуди интереси.

    Не познавам никого - пушач или не, който да е съгласен с отмяна на забраната.

    Нередност?
  • 5
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 8
    • + 25

    Мисля, че Волен ще дойде в неделя на Националния протест, за да обясни човешки на хората какво иска. Чакаме го за подобаващо посрещане!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • - 3
    • + 82

    Нещастници...разочароваха ме още в началото.
    Всички социологически проучвания показват, че обществото не иска връщане назад, но те се правят, че това дето вали е дъжд, а не плюнки...
    ТЕ - депутатите от Атака и БСП. Те ще помогнат на туризма и ресторантьорството, дето най-големите им проблеми са в забраната за тютюнопушене, а не в лошото обслужване, липсата на фантазия, остарялата леглова база и т.н. Върнете смученето на цигари на закрито и туризмът ще цъфне.
    Наглеци!

    Нередност?
  • 7
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 3
    • + 72

    Отмяната на забраната е изумителен ход назад. Според едно социологическо проучване по темата, което ми попадна наскоро, 63% от анкетираните били против отмяната. В това число влизат вероятно и пушачи.
    Помня времето, то не беше и чак толкова отдавна,- когато в самолетите и влаковете се пушеше. Сега и най-заклетият пушач не помисля да запали в самолет или влак. Какъв е извидът? Трябва време, за да се приеме и свикне с една норма, която е общественозначима.
    В края на краищата пушенето е форма на зависимост. Зависимост е и алкохолизмът, и наркоманиите. Да разбирам ли, че и те вървят към реабилитация с мандата на БСП?

    Нередност?
  • 8
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 5
    • + 50

    [quote#0:"К-л"]Ние сме южна нация, южен народ – за нас забавлението върви с цигара в ръка, така разбираме ние живота[/quote]

    И това са думи на отговорен народен избраник (предполага се). Така могат да разбират живота само пълни селяндури, нехаещи за комфорта и особено здравето на тези наоколо.

    Аз подкрепам смекчаването на забраната. Нека има заведения, в които се пуши свободно, но след като собственикът е платил тлъст годишен лиценз (10-15 хиляди лева примерно). Нека тогава да видим колко от ревящите сега ресторантьори ще си покрият разходите за лиценза с "големите" приходи от пушачите.

    Нередност?
  • 9
    shlosera avatar :-(
    Shlosera
    • - 3
    • + 41

    До сега в този парламент, не видях нищо положително. Едни от първите изказвания на министри са абсолютно неадекватни; Волен Сидеров се държи като дерибей; са капак хвърлят обществото в небивала конфронтация с тези дебати в момента. Много се разочаровах от изказването на Мартин Захариев, който винаги съм харесвал. То показва, че не се виждат истинските проблеми или просто се защитават интереси на тютюневите компании за сметка на здравето на много хора...

    Нередност?
  • 10
    kilmer avatar :-|
    kilmer
    • - 4
    • + 39

    Масов протест още в неделя за да запазим забраната но и свалим правителството, то вече се "доказа"! Но Моля ви излезте наистина иначе ще съжаляваме. ...

    Нередност?
Нов коментар