🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заличен от комисията

Миналото се стовари върху зам.-министър от служебния кабинет и разклати авторитета на комисията по досиетата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди да бъде обявено служебното правителство в социалните мрежи с разхождаше един виц - наричало сe служебно, защото го назначавали службите. Не само като контрапункт на тази шега президентът обяви, че в излъчения от него кабинет няма да има хора, свързани с Държавна сигурност. Точно за това информацията, че зам.-министър на икономиката Божан Стоянов е бил агент Младенов на Пето РПУ в столицата по линия на ДС, се оказа новина, в която служебният премиер Марин Райков бе предизвикан да отстоява позицията си. Проблемът дойде от това, че Божан Стоянов вече е бил проверяван за принадлежност към ДС през 2008 г. и тогава комисията по досиетата е дала отрицателно становище. При проверката на служебното правителство обаче зам.-министърът на икономиката се оказа единственият, който е бил съпричастен към репресивните органи на комунистическата власт. Самият факт, че има такова разминаване, е вече достатъчно смущаващ.

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов поясни, че при първата проверка през 2008 г. от МВР са отговорили с писмо, че няма документи, които да уличават Божан Стоянов в принадлежност към органите на ДС. Едва сега при проверката на комисията били установени такива. Според Костадинов причината за това е, че до 2010 г. архивите на ДС, все още не са били предадени на комисията. Тоест службите не са били коректни и са скрили информация. Според него има и други подобни разминавания. "Ето затова в своите протоколи ние вписваме израза "към момента", защото не сме сигурни през всички тези местения през годините кой е бъркал в архивите", каза пред "Капитал" Евтим Костадинов. Той посочи

Още три случая

при които се е случило същото - Любомир Коларов е би проверяван през 2007 г. и тогава не е бил обявяван, защото не е имало открити документи. Пет години по-късно, когато го проверяват отново, комисията го обявява като сътрудник. Аналогичен е случая с министъра на образованието в правителствата "Беров" и "Ренета Инджова" Марко Тодоров, който е проверяван два пъти като депутат и министър и чак при третата проверка се появяват документи за миналото му през 2010, когато архивът на МВР вече е постъпил в комисията. Третият случай е с бившия директор на БНТ Иван Попйорданов, който също е проверяван два пъти и е обявен едва през 2011 г.

Но декларираните прикривания на службите, за които Евтим Костадинов съобщава, са директно нарушение на закона за досиетата. Досега обаче не е известен нито един случай на санкционирано длъжностно лице за това. Според чл. 33 от закона: "Длъжностно лице, което не изпълни задължение, произтичащо от този закон, се наказва с глоба от 15 000 лв. до 30 000 лв." Според Наказателния кодекс, чл. 313 б, който скрие, преправи или повреди документ на Държавна сигурност или на разузнавателните служби на Българската народна армия, може да лежи в затвора между 3 и 6 години.

"Много е трудно да достигнем до виновните лица, казва по този повод Евтим Костадинов. През годините архивите на ДС са минали през различни ръце и е почти невъзможно по административен път да достигнем до тях, твърди председателят на комисията и признава, че не е подписвал подобен акт. Ако трябва да се търси наказателна отговорност, казва Костадинов, трябва да се сезира прокуратурата и тя да разследва, но и това не се случвало досега.

На нарочна пресконференция служебният премиер Марин Райков изказа съмнения в действията на комисията. Той директно изрази недоверие, че извадените документи са достатъчни, за да се обяви принадлежността на Божан Димитров като съпричастен към ДС. Всъщност това е една тема, която се експлоатира от самото приемане на закона за досиетата. Трябва да се каже още, че няма човек, който да е спечелил дело в съда срещу комисията по този параграф. Според министър-председателя в документите, които комисията е разкрила, няма изрично съгласие от Божан Стоянов да сътрудничи на бившата ДС, нито каквато и да било следа за сътрудничество. Той нарече темата с досиетата част от

"Чалгата на прехода"

и си запази правото да промени мнението си, ако се намерят автентични доказателства за дейността на зам.-министъра на икономиката. В публикуваното съобщение на комисията по досиетата сред откритите документи за Божан Стоянов са регистрационна бланка, лично дело, картон образец №4, на което са изписани името и псевдонимът Младенов, каквато е била практиката за документооборота на ДС. Според закона за досиетата те са достатъчни, за да се обяви името на сътрудника.

Самият Божан Стоянов старателно избягваше конкретния отговор на въпроса бил ли е сътрудник на органите на тоталитарния режим преди 1989 г. Случаят с агент Младенов обаче има и друга проекция - това означава, че

Няма гаранция

че между проверените до края на 2010 г. за участие в изборите 50 071 души 29 205-те, които са заемали или заемат публични длъжности, и още допълнително проверени 1304 души при допълнителни кадрови промени, няма още агенти на ДС. (Данните са от доклад на комисията до Народното събрание през 2011 г.) Тоест вместо обявените 6387 души от комисията по досиетата за този период сътрудниците на ДС да се окажат значително повече.

И още - няма гаранция, че дори и сега, когато по-голяма част от  архивите на МВР и службите са предадени в хранилището на комисията в Банкя, няма да има такива случаи. Защото не е ясно дали стриктно е изпълнен законът и всички документи са там. Според източници от вътрешното министерство, когато са предавали архивите на ДС на комисията по досиетата, в приемо-предавателния протокол не са били описани поименно всички документи, както пише в закона.

Целият архив е бил описан на едро - 20 сандъчета от този архив, 39 сандъчета от това управление и т.н., твърдят източниците. Това естествено не позволява да се направи коректен опис на документите на ДС, които са се съхранявали в архива на МВР. Отлично информирани източници твърдят, че от архива на служба "Военна информация", бившото Разузнавателно управление на министерството на народната отбрана (познато като РУМНО), например са предадени едва 2000 архивни единици вместо общо 9000. Евтим Костадинов потвърждава тези данни: "От 2009 г. водим кореспонденция със служба "Военна информация", но те и досега не са предали архива си

На комисията въпреки закона."

Всъщност парадоксът е, че премиерът на практика обвинява членовете на комисията в престъпление по чл. 284а от НК, който предвижда лишаване от свобода от три до шест години и глоба до тридесет хиляди лева за длъжностно лице от състава на комисията по досиетата, което разгласи информация или разпространи документ в нарушение на закона.

Марин Райков е и първият високопоставен човек в държавата с изключение на президента Георги Първанов (сам той агент Гоце на ПГУ на ДС), който поставя под съмнение проверката на комисията, откакто тя съществува. Сигурно има гледна точка, от която темата за досиетата изглежда като част от "чалгата на прехода". По нея са се упражнявали с елементарни аргументи и са пели фалшиво много хора.

В същото време обаче темата за досиетата е нещо доста по-важно - тя е опит да се стигне до поне малка справедливост за пострадалите от репресиите на най-зловещия орган на тоталитарната власт. Дебатът около отварянето на досиетата може и да е част от "чалгата на прехода", но самият процес на осветляване на зависимостите, така че всеки да разполага с информацията, нужна да направи морална оценка на хората във властта, е нещо много важно.

И държавническият подход в случая е да се види структурният проблем и да му се намери решение. В случая служебното правителство може просто да предаде всички архиви на комисията по досиетата, а ако смята, че тя не работи добре, да изработи предложения за промени в законите, които да остави за следващия парламент. Другото е политическа чалга.

50 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kkabakciev_drsc avatar :-|
    Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
    • - 56
    • + 20

    Лустрация не бе направена от драгалевския соцполитикономист, хвалител на Ленин и писач в "Работническо дело" - давал съвети в парцала на комунистическите убийци как да не загубят доверието на народа. Комунистите отвориха досиетата - това е факт. Но законът е профански, малоумен, работещ доскоро в противоречие с предишно правилно решение на КС, вече не, тъй като има противоположно решение на КС - тоест на комунонекадърниците на Гоце.
    Простащината и профанизмът на закона го обезсмислят - наред с цялата работа на комисията. Принадлежни към ДС се оказват хора, които само са били привиквани и е говорено с тях - и тия случаи са много. Това даже е варварство, а не само профанизъм. Но така наречената държава България е една варварска кочина, така че и тук противоречие няма. А защо членовете на комисията, оглавявани от лице с комуномилиционерско минало, работят по профанския закон - това е въпрос на морал. И на пари. На заплатица. Българска работа. Просташка.

    Нередност?
  • 2
    dedo_uluk avatar :-|
    Бай Благой
    • - 1
    • + 47

    Служебният кабинет има възможността и шанса да направи правилно неща, които досега никой не е имал политическата воля да направи.

    Със такива изявления и позиции обаче повече "заприличва на всички останали"

    Нередност?
  • 3
    dedo_uluk avatar :-|
    Бай Благой
    • - 6
    • + 33

    До коментар [#1] от "Красимир Кабакчиев, дфн":


    [quote#1:"Красимир Кабакчиев, дфн"]Българска работа. Просташка. [/quote]
    С подобни изявления може би се опитвате да звучите ефектно, но на практика обиждате всички българи.

    Нередност?
  • 4
    kkabakciev_drsc avatar :-|
    Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
    • - 54
    • + 7

    [quote#3:"Бай Благой"]С подобни изявления може би се опитвате да звучите ефектно, но на практика обиждате всички българи. [/quote]
    Е, щом обиждам всички българи, тогава, тъй като България е член на ЕС, обиждам и всички европейци - граждани и поданици на държави членки на ЕС. Обиждам и цялата планета Земя, тъй като Европа е част от земното кълбо. И Слънчевата система също обиждам.
    Страхотен съм! Вдигам два пръста за себе си!

    Нередност?
  • 5
    dedo_uluk avatar :-|
    Бай Благой
    • - 1
    • + 29

    Мда, наистина страхотна реторика....

    Приятен уикенд.

    Нередност?
  • 6
    tpotoap avatar :-|
    TPOTOAP
    • - 2
    • + 32

    До коментар [#4] от "Красимир Кабакчиев, дфн":

    Дофтуре, ти ли си бе? Май и на теб 'звездите ти го говорят', а?

    http://www.liteos.de/biogrKK.htm

    Нередност?
  • 7
    kaka_ginka avatar :-|
    kaka_ginka
    • + 28

    Как може Военна информация да не предаде архива си? Това не е ли нарушение на закона?

    Нередност?
  • 8
    kkabakciev_drsc avatar :-|
    Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
    • - 25
    • + 4

    Ха-ха-ха! Една жена от улицата каза, че съм ченге. Не е много различно от комисията. Ха-ха-ха! Макар че не е много смешно - за комисията, де.

    Нередност?
  • 9
    atcomtatz avatar :-|
    Уточнител
    • - 3
    • + 17

    РАЗБИРАЕМ Е БЕСНИЯТ ВОЙ НА ЧЕРВЕНАТА АГЕНТУРА СРЕЩУ ЗАКОНА НА ДОСИЕТАТА.
    И наистина този закон нанесе опустошителен удар в редиците на най-верните слуги на АБпФК - агентурата на КДС/КГБ и РУнаГЩ/ГРУ.
    Особено, като се има предвид, че този закон мина с благословията на децата и внуците на същите тези АБпФК(наречени още "бароните на БКП". Как няма да са бесни агентите на тези организации - та синовете и внуците съзнателно ги захвърлиха на кучетата. Гениалната им идея (на синовете и внуците) беше, че докато обществото години наред ще се занимава с агентурата (дейност безспорно важна и нарадополезна), в това време те - децата и внуците на АБпФК необезпокоявани ще движат своя престъпен бизнес, като смучат жизнените сили на България. Смята се, че след още 10...15 г. младите хора вече нищо няма да знаят за комунизма и престъпната му същност и за никакво търсене на отговорност от червените фамилии и дума нямя да става.
    Вече видяхме как работи тази процедура: по време на така нар. "протести" и дума не се каза за децата и внуците (червените фамилии). Видя се колко е опустошено духовно и интелектуално младото поколение - в най-добрия случай те смятат, че "комунист" е някакъв вид ругатня...
    А що се отнася до брътвежите по адрес на Ефтим Константинов:
    -по делата ще го познаете. Едва ли някой друг е направил повече за разобличаване на агентурата...Господ здраве да му дава!
    А пък за премиера - син на агнт на КДС/КГБ: от известно време упорито се говори, че той има досие в РУМНО (РУнаГЩ). Дали е вярно?

    Нередност?
  • 10
    atcomtatz avatar :-|
    Уточнител
    • - 2
    • + 10

    От др. страна е чист профанизъм необоснованото ДЪРДОРЕНЕ срещу Закона от досиетата. Вместо да дрънка симплизми по форумите, човекът който иска да вземе отношение по въпроса, би трябвало внимателно да прочете самия Закон, съпътстващите норм. актове, както и ПРАКТИКАТА на Репресивните Органи на БКП, като се запознае НАЙ-ПЪРВО със секретните документи на КДС (качени вече в Интернет от същата тази Комисия), да разбере връзката й с КГБ и ГРУ и т.н.. Чак тогава може да се изкаже дали има простащина? и профанизъм? в Закона и т.н. Разбира се, по-лесно е да се плюе с обосновката: "Една жена каза..."
    Колко е бил прав д. Вазов, като е казал : "Пази боже сляпо да прогледне".
    А ние можем да допълним: "Аман от разбирачи"... (Всеки българин от Всичко разбира)

    Нередност?
Нов коментар