🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДКЕВР започва да отстъпва от радикалните идеи за промени в цените на тока

До края на седмицата ще е готова новата методика за ценообразуването

Не бих могла да се ангажирам, че цената на електроенергията ще бъде такава, каквато правителството счита, че трябва да бъде, заяви новият председател на ДКЕВР Анжела Тонева (в средата)
Не бих могла да се ангажирам, че цената на електроенергията ще бъде такава, каквато правителството счита, че трябва да бъде, заяви новият председател на ДКЕВР Анжела Тонева (в средата)
Не бих могла да се ангажирам, че цената на електроенергията ще бъде такава, каквато правителството счита, че трябва да бъде, заяви новият председател на ДКЕВР Анжела Тонева (в средата)    ©  Красимир Юскеселиев
Не бих могла да се ангажирам, че цената на електроенергията ще бъде такава, каквато правителството счита, че трябва да бъде, заяви новият председател на ДКЕВР Анжела Тонева (в средата)    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нови правила за работа с медиите

Брифингът с журналистите започна със запознаване на присъстващите с новите правила за работа с медиите, които са гласували на вчерашното си заседание от ДКЕВР. Те включват издаване на акредитационни карти, публикуване на протоколите от откритите заседания на страницата на регулатора и ограничаване престоя на камерите по време на заседания до първите 10 минути.

Цената на парното няма да пострада вследствие на новата методика на ценообразуване на електроенергията, която в момента се подготвя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това заяви новият председател на регулатора Анжела Тонева на първото открито заседание на обновения му състав, допълвайки, че предстои разглеждането и на цената на природния газ.

Изявлението на Тонева идва след като преди три седмици служебното правителство и бившият шеф на ДКЕВР Евгения Харитонова представиха идеите за намаляването на задължително изкупуваната от НЕК електроенергия на преференциални цени от топлофикациите. Конкретно ставаше дума "Топлофикация-София", чиято електроенергия се продава на цена близо 300 лв. за мегават час, или повече отколкото тази от фотоволтачините паркове, присъединени към мрежата след 1 юли миналата година.

Причината за отказа от тока на столичното парно е, че то не е високоефективно - спестената първична енергия е под 10% и е съмнително доколко изобщо може да получава преференциални тарифи. За да се запазят приходите на "Топлофикация - София" обаче това би означавало значително  повишение на цената за топлоенергията.

Вчера от "Булгаргаз" внесоха предложението си за третото тримесечие за цената на природния газ, в което на практика предлагат запазване на одобрената от ДКЕВР стойност от второто тримесечие. "Надяваме се никой да не пострада и всички дружества да разберат сложността и тежестта на сегашната ситуация", каза по този повод Тонева.

Заявка за независимост

Не бих могла да се ангажирам, че цената на електроенергията ще бъде такава, каквато правителството счита, че трябва да бъде, тъй като ДКЕВР е независим орган – така Тонева отговори на въпроса как и за сметка на кого регулаторът ще успее да задържи цената на тока, въпреки исканото от дружествата увеличение.

В този дух беше и новото интериорно решение, което видяха присъстващите в заседателната зала. Членовете на регулатора вече няма да седят на една маса с дружествата, които регулират. Тонева обясни разместването с желанието на регулатора да не стои на една маса с дружествата, тъй като трябва да обсъждат нещата като съдници "равноотдалечени от всичките страни". В средносрочен план тя заяви желание да бъде променена работата на комисията, така че да има по-добри резултати в нейната дейност.

Бързо влизане в час

Заповедите за назначение на комисията са едва от 6 юни и членовете й тепърва "открехват вратата" пред проблемите в енергетиката, каза Еленко Божков. Снощи за първи път комисията се е събрала, за да бъде запозната с фактите от администрацията, така че ще е необходимо време за ориентация в ситуацията, която Божков определи като "не розова". Новият състав заяви краткосрочните си амбиции да работи при пълна прозрачност за запазване цената на електроенергията чрез преструктурирането й, както и за отпушване на блокирания от такса пренос износ. Това ще позволи да се спрат ограниченията в работата на електроцентрали.

Отпушване на износа

Към момента България изнася в реално време около 100-150 MW, които се добавят към около 250 MW транзитен ток, който преминава през България за трети страни. Божков изнесе данни, според които за първите пет месеца на годината има реализиран 1.5 млрд. киловатчаса износ, което е с пъти по-малко от количествата през добрите години, когато годишният износ е достигал 10 млрд. киловатчаса. "Искаме да направим разчетите така, че да дадем възможност за износ на 5 млрд. киловатчаса", заяви Божков.

Сериозно забавяне

Относно конкретните срокове, в които трябва да бъдат взети необходимите решения, за да се промени патовата ситуация, в която намира българската енергетика, Тонева призна, че има сериозно изоставане в работата на ДКЕВР. Амбицията на комисията е максимално скоро да влязат в сила не само цените, но и да се създадат условия да заработи пазарът на електроенергия като се уредят търговските правила за работата му, издаването на лицензиите за доставчиците на последна инстанция, както и всички други съпътстващи документи, необходими за ефективно му функциониране.

Нова методика до края на седмицата

Във връзка с вчерашното изявление на министъра на икономиката и енергетиката, че очаква до края на седмицата ДКЕВР да има нова методика за ценообразуване на електроенергията, Анжела Тонева коментира, че се работата по този нов механизъм е започнала още по време на служебното

правителство и изрази надежда, че до края на седмицата тази методика ще бъде факт. В новата методика се преразглеждат разходите и съответно приходите от такса зелена енергия, невъзстановяемите разходи, както и високоефективното производство в цената на електроенергията.

Социална тарифа за парното

От ДКЕВР все още не са запознати официално с предложението на Топлофикация София и Столична община за въвеждане на социална тарифа за топлоенергията за бита. То предвижда потребената топлоенергия до 250 киловатчаса да се заплаща с 20 на сто отстъпка, а до 1200 киловатчаса – с прогресивно намаляване на отстъпката. Над 1500 киловатчаса ще бъдат с 5% по-висока цената от регулираната.

Михаил Димитров, който ще отговаря за топлоенергетиката в комисията, заяви, че е запознат с идеята и предстои тя да бъде разгледано и да се отговори. В тази връзка той коментира, че Европейската комисия стимулира комбинираното производство не с идеята да се получава кръстосано субсидиране, което да пази цената на парното ниска, а единствено защото комбинираното производство е вид екологично производство, при което се оползотворява над 80% от първичния ресурс.

"Трябва да мислим какво ще дишат нашите деца, а не да си мислим дали това ще ни поевтини парното със стотинки или с левове", допълни той, без да засяга въпроса, че Топлофикация София трудно влиза в стандарта за високоефективно производство.

 

Новите членове

На заседанието бяха представени новите членове на ДКЕВР. Освен познатите като членове и от предишния състав Анжела Тонева и юристката Милена Миланова, в състава му влизат още:

Еленко Божков (ресор "Електроенергетика)

Еленко Божков, който е най-добре познат от новите лица в регулатора, ще отговаря за електроенергетиката и по-специално за ценообразуването и пазарите на електрическа енергия. Божков, който е бил  главен секретар на Комитета по енергетика и на Министерството на енергетиката по времето на Жан Виденов. Божков е депутат от квотата на СДС в Седмото Велико народно събрание (1990), след което в периода 1993-1996 г. е член на Съвета на директорите на НЕК. През години той е бил изпълнителен директор на "Енергопроект  АД", както и член на управителния съвет на "ЕНЕЛ-Марица Изток 3″ АД, като преди закупуването на централата от италианската енергийна компания е отговарял за рехабилитацията на блокове 1-4 от ТЕЦ-а. Има бизнес в областта на възобновяемата енергия.

Илиян Хр. Илиев (ресор "Електроенергетика")

Професионалният опит на Илиян Христов Илиев включва 10-годишен стаж в ЕРП, започнал през 2001 г. в ЕРП Плевен, а след това работи за ЧЕЗ Разпределение България до 2011 г. След кратък период в НЕК, от 2012 г. е служител в администрацията на ДКЕВР.

Михаил Димитров (ресор "Топлоенергетика")

Михаил Димитров е бил вече директор на дирекция "Топлоенергетика" в ДКЕВР през периода 2000- 2007 г., след което е работил за НЕК, "Топлофикация-София". Основният му трудов стаж преминава като главен енергетик на комбинат "Микроелектроника" - Ботевград, а след това и като директор на "Топлофикация Правец". Димитров е бивш председател на общинската организация на БСП в Ботевград, избиран е и за общински съветник през мандат 2007-2011 г.

Димитър Димитров (ресор "Природен газ)

С 30-годишен трудов стаж, от които 15 години в сферата на енергетиката и по-специално в сферата на природен газ, финанси и счетоводство, мениджмънт.

Илиян Б. Илиев (ресор "ВиК")

Илиян Борисов Илиев има предимно опит в частния бизнес, като е бил председател на директорски бордове на ВиК дружества, както и директор на такова.
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • + 7

    Накратко - що ги ручахме жабетата...

    Нередност?
  • 2
    ivka99 avatar :-?
    Съни
    • - 2
    • + 5

    Да се надяваме, че в крайна сметка цената на тока няма да се повишава, а тъкмо обратното.

    Нередност?
  • 3
    hristo_gg avatar :-|
    Hristo Gospodinov
    • + 10

    Някой по-наясно може ли да ми каже дали логиката ми е вярна?

    АЕЦът ни не произвежда на максимално количеството зашото
    а) потреблението на ток е намаляло
    б) НЕК е задължена да изкупува ток заради договори с разни зелени електроцентрали(като тези договори очевидно са повече от колкото е трябвало да бъдат)
    в)износът на ток е намялал както поради намаляло потребление на балканския полуостров, така и поради неконкурентна цена на българския ток (това ми е много любопитно защо? само заради тази въпросна такса ли е или има някаква друга причина? Каква е цената на която нашият АЕЦ продава сравнима сдруг АЕЦ?

    Нередност?
  • 4
    tisia avatar :-|
    многодобре
    • + 3

    Трябват ни реформи и "изолация" на "оттечките" е не нови методики за изчисляване!

    Нередност?
  • 5
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • - 1
    • + 5

    Всичко може да е наред с цената на тока, ама има толкова много (червени) паразити, накичени на гроздове по нея, че системата се е обезкървила и скоро може и да пресъхне...

    Нередност?
  • 6
    yehat avatar :-|
    yehat
    • - 1
    • + 2

    Абе защо само женски шефове на тоз ДКЕВР? Да не би да е специално изискване или просто е модерно - нещо като положението в съдебната ни система? Типичният психологичен профил на тази половина от човешкия вид съдържа твърде много несигурност и отсъпчивост, поради по-лесното поставяне в зависимост. Със сигурност има и изключения, но все ми се струва, че не ги уцелват.

    Нередност?
  • 7
    cobanmaala avatar :-|
    чобанмахала
    • + 3

    Щом и тия започват с методики и други такива проблеми,а не анализ на причините ,довели до ситуацията, значи е ясно. Който крал - крал, който признавал кражбите - признавал. Дотук вичко е пито-платено, оттук нататък - ще се плаща на базата на постигнатото/признатото дотук. Това означава, че извадените факти за признатите "инвестиции", "консултации", разни "външни услуги" са вече в чекмеджетата и будалите/ние/ пак ще хранят чужди и наши мафиотски структури, наричани за благозвучие "стратегически инвеститори" и крупни "бизнесмени".

    Нередност?
  • 8
    t_ avatar :-|
    t_
    • + 4

    До коментар [#3] от "hristo_gg":

    Не знам, да си кажа честно. Би трябвало цената на тока от нашия АЕЦ да е достатъчно конкурентна. Значи остават другите неща - цена на преноса и т.н.
    Относно зелените централи. Започва да излиза нещо, което никой за сега не казва на глас. Много от "зелените" централи хич не са зелени. Когенерациите най - вече. То за това ги наричат така - използват едно гориво, а го ползват за две работи - и ток и топло. Ще излезе, че поради много добрата цена, топлофикациите просто си цоцат парите за много скъп ток, а топлото им е .... добър параван. Нали идеята е, че като едновременно произвеждат и ток и топлоенергия с един и същ газ, ефективнопстта им може да се повиши до 80% дори, което предполага, че и двата продукта трябва да имат доста конкурентна цена? От къде на къде потребителят ще субсидира Топлофикациите? Като им е висока изкупната цена, те нямат никакъв стимул да си намалят разходите.
    Фотоволтаиците. За построените паркове преди 6 - 7 години, да кажем, цената на панелите си беше много висока. Цената на панелите сега, обаче, е поне 3 - 4 пъти по - ниска. Май и повече. В тази насока трябва да се поработи. Да се обвържат изкупните цени с разходите за построяване на соларния парк. Реалните.
    ЕРП - тата. Не знам как я направиха тая шмекерия, та на твърде много хора да им скочат сметките от един конкретен месец. Обясненията до тук бяха просто смешни. ДКЕВР може да внесе светлина по въпроса, нали ще са прозрачни. Я някоя нова методичка, я нови алгоритъмчета на някои машини, променени волтажи...
    Не съм спец в енергетиката, но едно мога със сигурност да кажа - когато ДКЕВР започне да преглежда всички разходи, да ги отсява и да цели ефективността в системата, тогава цените няма да растат ужасяващо. Или поне не така, както сега. До тук подходът май беше - толкова са ни разходите, +12 - 15%, това ще ви е цената. Ама какви са тези разходи, ама вие шмекерувате, ама вие как си мислите потребителят да ви плаща джакузитата? Нямаше го май.

    Нередност?
  • 9
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 5

    До коментар [#3] от "hristo_gg":

    И трите ти отговора са верни, но има и още. Когато потрблението намалее до нива производството на АЕЦ+още малко, това става изключително опасно за системата, и се налага да се намали мощността на АЕЦ (примерно да спрат единия блок, или да намалят и двата).
    Целия проблем идва от желанието на едно силно лоби да подкара един изключително скъп енергиен проект, в резултат се даваха фалишиви прогнози за ръст на потреблението и цените в региона, и се подписваха дългосрочни договори за изкупуване на дебели цени, както и се присъединяваха ФЕЦ без никакви ограничения.
    Обаче буди голямо недоумение фактът, че тока от Топлофикация София се изкупува по-скъпо от тока от фотоволтаиците!

    Нередност?
  • 10
    hristo_gg avatar :-|
    Hristo Gospodinov
    • + 1

    До коментар [#8] от "t_":
    До коментар [#9] от "today":


    Цялата работа ми мирише на това, че разни лобисти си пробутаха проектите...

    Нередност?
Нов коментар