Офшорен надзор

Сделката за "Доверие" и одобрението от КФН

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шефът на Комисията за финансов надзор е бил офшорен адвокат. Да си офшорен адвокат не е срамно. Професия като много други, стига да се спазват етичните стандарти. Да си офшорен адвокат на Брендо, вече осъден за наркотрафик, е, меко казано, неудобно и представлява сериозен морален проблем. Да има твои подписи по документи, свързани с пране на пари обаче, и да си финансов регулатор в държава от ЕС е недопустимо.

Може и да не е доказано престъпление, но репутационно е дъното. И за човека, и за държавата, която търпи на такава чуствителна позиция човек с подобно спорно име. 

От същия този регулатор КФН обществото очаква да провери и одобри или отхвърли сделката за най-големия пенсионен фонд "Доверие". Т.нар. купувач на дружеството представлява офшорна фирма собственост на две други офшорки, собственост на все още неизвестно кого.

Законът в България забранява бизнеси като пенсионно-осигурителни компании да се притежават от неясни купувачи, без опит и без доказан произход на средствата. Независимо от този факт представители на австрийските продавачи и на офшорните купувачи еднозначно заявиха в разговори с медиите през седмицата, че не очакват никакви проблеми с одобренията на сделката и имат уверенията на регулатора, че това ще бъде направено в най-къс срок.

Заслужава си да се каже, че документите за сделката все още не са внесени в КФН и три седмици след обявяването на сделката, "купувачът" се транформира изцяло в нещо ново, като крайните собственици продължават да не са ясни. Откъде такава увереност в решението на КФН може само да се гадае и да се правят "обосновани предположения".

Ако някой може нещо да разбере обаче в плетеницата от офшорки, това е със сигурност е шефът на КФН Стоян Мавродиев. От опита си с многобройните фирми на Брендо той е професионалист в офшорните дела.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamen avatar :-@
    Чарли
    • - 6
    • + 28

    [quote#0:"Статията"]Ако някой може нещо да разбере обаче в плетеницата от офшорки, това е със сигурност е шефът на КФН Стоян Мавродиев. От опита си с многобройните фирми на Брендо той е професионалист в офшорните дела.[/quote]

    Този призив ми звучи като "Нека вълците да пазят стадото с овце".

    Не благодаря, скоро ще се преместя в друга крадлива пенсионна компания. Да ни е честито.

    Нередност?
  • 3
    usairforce avatar :-|
    USAirForce
    • - 27
    • + 14

    Статия от в-к Банкер:

    Олигархична треска за ПОК "Доверие"

    Най-накрая стана ясно защо репортерите от медиите на Иво Прокопиев обикалят като замаяни и бомбардират министри и парламентаристи с един странен въпрос - смятат ли, че е редно най-голямото пенсионно осигурително дружество у нас - ПОК "Доверие", да бъде продадено на офшорна компания с неизвестен собственик. Преди две седмици един от въпросните колеги отправи подобно запитване, завирайки касетофона си под носа на финансовия министър Петър Чобанов. И той, преди да се усети, заяви, че случаят трябва внимателно да бъде проучен. Веднага репликирахме министъра редно ли е да дава становище за работата на независим орган като Комисията за финансов надзор и не е ли това политическа намеса в дейността й. Въпросът ми го стресна и вече окопитил се той обясни, че няма никакво намерение да се бърка в делата на КФН. Още повече че като неин председател сам е изпитал на гърба си тоягата на политическия натиск. Да си припомним, че след като ГЕРБ дойде на власт през 2010-а, промени закона, за да свали Чобанов от поста председател на комисията.
    Но да се върнем на темата защо колегите от медиите на Прокопиев са се препотили от притеснение за това, че офшорка щяла да купува ПОК "Доверие". При това преди още в КФН да са постъпили документи с искане за разрешение на подобна сделка. Засега официално известно е, че мажоритарният собственик на пенсионноосигурителната компания "Виена Иншурънс Груп" води преговори за продажбата й. По медиите се завъртя информацията, че австрийците са получили "обвързващи оферти" и цената вече била ясна - 140 млн. евро. Всичко това обаче си остава в сферата на добрите намерения, докато в КФН не пристигне писмо от неизвестния до момента купувач с молба за разрешение да придобие мажоритарния пакет от акции на "Доверие". А такова засега няма. Само че медиите на Прокопиев вършеят и вдигат шум до небето - били обезпокоени за сигурността на парите на пенсионерите в ПОК "Доверие". Колко благородно. Ама не е истина. Защото цялата тази шумотевица вреди на компанията и на клиентите, доверили й парите си за старини, а не помага.
    По-логична изглежда версията, че Прокопиев сън не го хваща заради евентуалната смяна собствеността. От една страна, го притискат банките кредитори. Фирмите му, които са получили десетки милиони финансиране от ПОК "Доверие" (която е купила облигациите им) пък са завъртели с тях купища рефинансиращи операции под формата на репо сделки. Вярно е, че за ПОК "Доверие" инвестиция от 30-40 млн. лв. в корпоративни облигации може и да е капка в морето. Но за компаниите на Прокопиев тези средства вече не са малко на фона на огромните дългове към банките, в които са се увъртели . За покриването на тези дългове небезизвестният бизнесмен продаде сума ти фирми, имоти и активи. Нали не си мислите, че го прави, защото му е омръзнало да се занимава с бизнес и е решил да трупа пари по банкови депозити. Плаща лихви и главници по взети заеми, преструктурира, разсрочва, та пушек се вдига. Ясно е, че Прокопиев го избива студена пот само при мисълта, че в ПОК "Доверие" може да дойде нов мажоритарен собственик, който да не хареса вложенията на пенсионния фонд в ценните книжа на компаниите му. И да разпореди преустановяване на финансовите сделки с тях, за да почисти портфейла си. Ей затова е цялата тази олелия напоследък. А не защото някой се е притеснил за хората, поверили парите си на ПОК "Доверие".

    imageshack.com/scaled/large/11/8dy8.jpg

    Нередност?
  • 4
    usairforce avatar :-|
    USAirForce
    • - 16
    • + 12

    Още една:

    Прокопиев крие свързаност на "Алфата"

    Комисията за финансов надзор подгони "Алфа Финанс Холдинг" АД заради неизпълнени условия по облигационна емисия. Компанията на Иво Прокопиев е влязла в тежко нарушение, установено от "Райфайзенбанк (България)", която е довереник на облигационерите. Ситуацията е следната: "Алфа Финанс Холдинг" АД е поръчител по кредит на "Лендмарк Холдингс", нейно дъщерно дружество, изтеглен от "Райфайзенбанк (България)". Тази свързаност на Прокопиевите фирми и фактът, че банката е дала кредит на свързано с "Алфа" лице, на практика поставя в невъзможност банката да изпълнява функциите си на довереник. С една дума, за да финансира изпосталялата си бизнес империя, Прокопиев влиза в нарушения, който ще бъде задължен да отстрани.
    В крайна сметка става дума за конфликт на интереси, който веднъж докладван от "Райфайзенбанк (България)", трябва да се преодолее, казаха от КФН. Затова на Иво Прокопиев е даден 35-дневен срок да реагира. Ако това не се случи, той ще бъде глобен от 20 000 до 50 000 лева.
    Ако той остане пасивен, общото събрание на облигационерите, или просто група облигационери можем да поискаме да излезем от емисията - т.е. да тръгнем към предсрочно погасяване на облигациите, което би вкарало Прокопиев в ликвидни затруднения, казаха облигационери.
    Но нека да разгледаме нещата хронологично до решението на КФН.
    В писмо до КФН "Райфайзенбанк (България)" - трезорът довереник на облигационерите, отбелязва, че от трезора са установили нарушение на чл.100 г, ал.2, т.3 от ЗППЦК. От банката са приложили и копие от писмо, изх. № 06973 от 25.01.2013 г. на "Райфайзенбанк (България)" АД до "Алфа Финанс Холдинг" АД. С него банката уведомява дружеството за установеното несъответствие - влогонабиращата институция не може да бъде довереник на облигационерите, когато емитентът на дълговите книжа или икономически свързано с него лице има условно или безусловно задължение по договор за кредит или по издадена от банката гаранция.
    В единната система за предоставяне на информация на КФН - е-Register, има "следа" от годишен финансов отчет за дейността на "Алфа Финанс Холдинг" АД, от който става ясно, че дружеството емитент е поело ангажимент като съдлъжник/поръчител по договор за кредит между "Лендмарк Холдингс" ЕАД (100% дъщерно дружество на "Алфа Финанс Холдинг" АД) и "Райфайзенбанк" за 7.945 млн. евро със срок на издължаване 5 октомври 2013 година.
    За откритото административно производство фирмата на Иво Прокопиев е уведомена с писмо на 5 юли тази година. Но и досега "Алфа Финанс Холдинг" АД не се е възползвало от правото си да представи в тридневен срок обяснения и/или възражения. Затова заместник-председателят на КФН Николай Попов е задължил "Алфа Финанс Холдинг" АД в 35-дневен срок от получаване на решението за прилагане на принудителна административна мярка да предприеме всички необходими действия за привеждането й в съответствие със закона и да представи в КФН доказателство за това чрез единната система за предоставяне на информация по електронен път - e-Register.
    Два са вариантите, между които може да избира в бъдещото си поведение "Алфа Финанс Холдинг" АД, коментира източникът ни от КФН. "Алфа" може да се откаже от банката довереник и да избере нов "чист" трезор за тази функция. Вторият вариант е договорът за поръчителство да се развали и да се прекъсне свързаността между "Алфа Финанс Холдинг" АД и "Лендмарк Холдингс" ЕАД. И в двата случая думата има "Алфа", наблегнаха от комисията. Ако тя не се активизира, влиза в сила глобата, за която споменахме в началото.

    КФН каза:
    "Правният казус е ясен - в конкретния случай довереник на облигационерите е търговска банка, към която икономически свързано с емитента лице има безусловно задължение по договор за кредит. В двете си качества -катобанка довереник на облигационерите и като кредитор на свързано с емитента лице, за влагонобиращата институция е налице конфликт на интереси. Той би могъл да накърни пряко интересите на облигационерите, в случай че за емитента възникне необходимост да се изпълни задължението на "ЛендмаркХолдингс" ЕАД по договора за банков кредит.
    С писмо от 16.05.2013 г. банката е поискала от представляващите "Алфа Финанс Холдинг" АД в тридневен срок от получаване на писмото да представят в КФН информация и доказателства за предприетите действия от страна на "Алфа Финанс Холдинг"АД за привеждане на дейността му в съответствие със ЗППЦК. От наличната в КФН обратна разписка е видно, че писмото е получено от дружеството на 20.05.2013 г., като след изтичане на дадения срок в КФН не е постъпила исканата информация, че допуснатото закононарушение е отстранено, предвид което са налице предпоставки за откриване на производство по прилагане на принудителна административна мярка спрямо "Алфа Финанс Холдинг" АД - в 35-дневен срок от получаване на решението за прилагане на принудителна административна мярка да предприеме всички необходими действия."

    Нередност?
  • 5
    zaffirov avatar :-|
    Митко Зафиров
    • - 3
    • + 14

    До коментар [#3] от "USAirForce":
    Силно се надявам да няма връзка между редакционното съдържание на Капитал и интересите на другите бизнеси на Прокопиев. Но информацията от Банкерь е интересна. Колкото и да са зависими медиите ако има достатъчно медии зависими от различни хора - истината излиза

    Нередност?
  • 6
    usairforce avatar :-|
    USAirForce
    • - 16
    • + 13

    До коментар [#5] от "Zaffirov":

    Ти как мислиш, дали няма? В този "Редакционен коментар" удрят едновременно сделката за Доверие и "офшорния адвокат" Стоян Мавродиев. Как ти се струва на фона на двете статии в Банкер? Смешно, нали?

    Нередност?
  • 7
    qik23308261 avatar :-(
    Elena_Trajanova
    • - 6
    • + 23

    Мавродиев се оля и оплете в схеми.

    Ненужен и вреден.

    Освен това е човек на ЦЦ и офшорец на мафията

    Защо е начело на КФН?!?

    Нередност?
  • 8
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 10

    Хахахахахахаха, редакцията се сети :-) трябваше да бъдат засегнати интересите на издателите и тогава истината стана удобна. Защо обиждате по този глупав начин абонатите си?

    Коментарът е точен, защо сега обаче е въпрос който ще петни репутацията на журналистите в изданията,така както и офшорките на Брендо потопиха имиджа на Мавродиев.

    Нередност?
  • 9
    tzvethan avatar :-|
    Цветан Дичев
    • - 3
    • + 9

    Адвоката на мафията :) Все едно гледам Койна Русева в Под Прикритие, само че това е на живо и действително този човек е председател на КФН.

    Нередност?
  • 10
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 3
    • + 10

    [quote#6:"USAirForce"]Ти как мислиш, дали няма? В този "Редакционен коментар" удрят едновременно сделката за Доверие и "офшорния адвокат" Стоян Мавродиев. Как ти се струва на фона на двете статии в Банкер? Смешно, нали? [/quote]

    Не ми хвалете Мавродиев. С пълно съзнание остави Черепа публично да демонстрира, че в България няма борсова търговия, няма закони.
    http://svejo.net/875977-vasil-bojkov-cherepa-se-izsmq-na-zakonite-i-kfn

    Нередност?
Нов коментар