Йоханес Хаан: Удвояваме парите за малки и средни предприятия, включително в България

Еврокомисарят по регионална политика пред "Капитал" за настоящето и бъдещето на еврофондовете

Управляващите органи в България работят много добре, смята комисарят. Само тук и в Швеция нито една програма не е спирана през последните три години.
Управляващите органи в България работят много добре, смята комисарят. Само тук и в Швеция нито една програма не е спирана през последните три години.
Управляващите органи в България работят много добре, смята комисарят. Само тук и в Швеция нито една програма не е спирана през последните три години.    ©  Капитал
Управляващите органи в България работят много добре, смята комисарят. Само тук и в Швеция нито една програма не е спирана през последните три години.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Каквото и да ви казва метеорологичната прогноза, октомври ще бъде горещ месец в Брюксел. До неговия край, надява се Европейската комисия, парламентът ще одобри едновременно и мащабна реформа в регионалната политика (еврофондовете), и общия бюджет за периода 2014 - 2020 г. Това е доста амбициозна програма, като се има предвид колко мудно вървят напоследък преговорите за каквото и да било в Европа.

Човекът, който чака може би с най-голямо нетърпение, е европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан. Без реформата и бюджета той е на практика с вързани ръце три месеца преди да започне новият период. "Надяваме се да се договорят до края на октомври, за да може всички - от Брюксел до местните власти, да са сигурни за парите и за новите правила", казва Хаан. Реформата, подготвена от неговото ведомство, е петата поредна промяна в регионалната политика на Европа от 1988 г. насам. Този път тя е наистина мащабна, защото се опитва да свърже харченето на пари с постигането на цели. Както обяснява еврокомисарят по време на общ дебат с журналисти от цяла Европа, "до момента се наблягаше предимно на финансовата отговорност - дали парите се харчат по правилата". Сега Европейската комисия, притисната от кризата и съкращаването на бюджета, иска да натовари новите проекти и със смисъл - дали се харчат качествено. Без затоплящи се басейни, казва Хаан. 

"Важно е да се каже, че навсякъде в Европа, включително България, където има нужда от доста инвестиции в инфраструктура, подкрепата за икономиката трябва да заема не по-малко важно място. Това включва запазването на работни места и създаването на нови", посочва пред "Капитал" комисарят. Мислим да удвоим парите, които отиват за подкрепа на малки и средни предприятия в Европа - от 70 млрд. евро в сегашния период до 140 млрд. евро следващия. Това трябва да бъде договорено и с България." Той одобрява прогреса, който се вижда в черновите на споразумението, пристигащи от София, но посочва къде има още работа. "За да отблокираме сумите в някои области, ще трябва да получим стратегии - например в транспорта, в подкрепата на малките и средните предприятия, и после ще трябва да се договорим за някакви ясни измерители, които да следим." С други думи - повече бизнес, по-малко инфраструктура.

Пазете хората

Без ДДС

Йоханес Хаан е категоричен, че не може да се калкулира ДДС в европроектите. "Нашето разбиране е, че не може еврофондовете да финансират данъци. Ако става дума за воден проект на местно ниво и има ДДС, който е приход за бюджета, нашето разбиране е, че това трябва да се приспадне." Изключения се правят много рядко, казва комисарят. Редица от най-важните проекти във водната област са заплашени от провал именно защото общините са калкулирали в тях ДДС. Сега държавата пресмята как да се справи с това, така че проектите да не пропаднат.

Хаан има няколко забележки към българските власти, които обаче прави по типичния за еврокомисарите завоалиран начин. Първата е за начина, по който бяха представени от правителството парите за новия период. "В България има недоразумение - парите не са по-малко за новия период. Има леко увеличение - от 6.7 млрд. на 7.1 млрд. евро. Казвам го, защото в българската преса имаше някакви коментари за намаления." Коментарите, разбира се, бяха следствие от пресконференцията на отговорните за фондовете министри. На нея парите бяха представени без 7% резерв, който всяка програма трябва да има през този период и който ще бъде отблокиран при добро представяне през 2019 г. "Не беше включен също и делът във фонда Connecting Europe, където е напълно реално да се вземат тези пари, защото те са запазени за България, ако тя може да ги вземе и ползва", посочва Хаан. Еврокомисарят има право да недоумява - България е всъщност една от четирите страни, които са с увеличени пари за този период.

Другата забележка е свързана с махането на обучени кадри. "Това, разбира се, зависи от всяка страна, но където е възможно, нека се избягва махането на хора. Инвестираме много в квалификация и всяко правителство трябва да има интерес от хора с познания. Не е много лесно да се справиш с еврофондовете и с изискванията, затова тези хора са актив." В България до момента има сменени трима шефове на оперативни програми - "Конкурентоспособност", "Техническа помощ" и "Регионално развитие". Първата така или иначе търпи честа смяна на шефове, втората бе отстранена, защото се забавила прекалено много с програмата след идването на новото правителство, а за освобождаването на Деница Николова от "Регионално развитие" така и не бе дадено смислено обяснение.

И пазете парите

Всъщност, казва източник от комисията, пожелал анонимност, Хаан е решил да бъде по-директен още в посещението си в България преди седмица. Тогава комисарят казал в прав текст, че трябва да се спре с обвиненията за несправяне към управляващите органи, защото те били най-добре функциониращата в момента в България част от системата на евросредствата. На пресконференция в Брюксел той посочва, че България е единствената държава в съюза, освен Швеция, в която в последните три години няма спряна програма или пари.

Пред "Капитал" комисарят казва, че смяната на три правителства за една година не е забавила темпа на усвояване и той все така е около 7%, колкото беше в най-добрите години на ГЕРБ. "Този темп, наложен от предишното правителство, ще се запази и тази година. Но аз очаквам, за да не се загубят пари, да се увеличи този капацитет. Би трябвало, като се използват старите постижения, да се подобри системата - да се получи един качествен скок. Това важи особено за местно и регионално ниво. На централно ниво ситуацията се подобри значително."

Простата сметка показва, че ако запазим темп от 7%, при сегашно ниво от 36%, ще усвоим малко над половината пари. Разбира се, надеждите остават в последните две години - 2014 г. и 2015 г., да завършат най-големите и трудни проекти, като например водните и транспортните. Това обаче също изключва сътресения в системата. "Правителството знае, че нещата не бива да са усложнени, трябва да се усвоява бързо, защото идва крайният срок. Не бива да има твърде много промени в системата", предупреждава Хаан, след като е обяснил, че не е напълно наясно какво ще прави новото министерство на инвестиционното проектиране. "Ако съм честен, няколко пъти питах по този въпрос. Бях в България преди седмица и пак го повдигнах. Това, което ми казаха, е, че новото министерство отговаря за разрешителните за строителство на големите проекти, така че не отговарят за самото прилагане на проектите."

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    strongest avatar :-|
    strongest
    • - 8
    • + 7

    Борисов нали много се хвалеше, че усвоявал средства -само 36 % сме усвоили до сега!

    Нередност?
  • 2
    strongest avatar :-|
    strongest
    • - 6
    • + 6

    На хвалби няма равен, но действителността сочи друго.

    Нередност?
  • 3
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 3
    • + 10

    До коментар [#1] от "stronger":

    Ти май не си чел статията. Тук си за да плюеш по Борисов, нали? Прочети все пак статията.

    Нередност?
  • 4
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • + 15

    Ако някой още не е разбрал:
    1. Томислав Дончев е голяма работа.
    2. Парите "от Европа" са всъщност наши пари. Ние внасяме в бюджета, участваме в други политики на ЕС, пазим границите, приемаме бежанци, купуваме стоки от ЕС и т.н.
    3. БВП на БГ за 7 години се очаква да е минимум 280 милиарда евро. Малко е глупаво толкова да се фиксираме върху тези 7,1 милиарда - те са около 2% от бюджета ни. Все едно аз да имам заплата 800 лв, да вземам рента от нива/ апартамент 400 лв и непрекъснато да говоря за едни 24 лв., които общината или МТСП трябва да ми дадат, ако си поддържам лехата пред блока. Да не говорим, че ние си внасяме в ЕС бюджета едни около 300 млн на година и за всеки проект в БГ имаме собствен принос средно 15%.
    4. Смисълът на "Европа" НЕ Е в парите!!! Г-н Паси има голям грях като взе да изчислява преди години в НС колко пари ще влязат в България на година, месец, ден и час от НАТО и ЕС. Само по себе си участието в професионална асоциация, допускането в голям спортен турнир или поканата на търговско изложение не носи пари и клиенти. Но, ако работиш добре, участието в гореизброените ще увеличи ефекта от труда ти.
    5. В първия период парите винаги се харчат за глупости. Огромна част отиват за субсидия за зърно - няколко милионера стават мултимилионери без България и обикновените граждани да имаме особена полза от това. Ремонтираха се поне 50 училища, които след година бяха затворени. Поне половината от проведените обучения по РЧР нямаха видим ефект. Това е така. И аз като бях млад си харчех парите за глупости. Тук номерът беше само да свикнем да харчим. Тепърва ще трябва да се научим да харчим парите умно (като Ирландия и Финландия), а не като Гърция (където направиха църква, училище и чешма във всяко село и накрая разбраха, че от това файда няма).

    Нередност?
  • 5
    yotata avatar :-|
    йотата
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#4] от "Никола Йорданов":

    +++++++++++++

    Бих бил малко повече оптимист за следващия период, ако работите в Управляващия орган на ОП Конкурентоспособност (МИЕТ).
    Или в УО на ОП Развитие на човешките ресурси (МТСП).
    Или поне в УО на ПРСР (МЗХ).

    (Щот имат най-голяма нужда от "риформа" в начина на управлението им на европари.)

    Или поне имате право на глас в Комитетите им по наблюдение. Ако е така, почвайте по метода с китайската капка на ГЕРБ. (Ама не по темите и начина на ГЕРБ.)

    Все си мисля, че ако попитате, или дори поискате нещо разумно (барем стотина пъти) в тия комитети, то ще вземе пък най-после и да се случи.

    И да е факт. За унуките примерно.

    Нередност?
  • 6
    rumenvl avatar :-|
    rumenvl
    • - 1
    • + 5

    Те БСП и с тези пари ще напълнят партиината каса. Ще ги усвой бизнеса след комисионната на чиновника, който ще отведе съответния процент в Касата. Само че усвоителя ще е Бизнеса на Пеевски!

    Нередност?
  • 7
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • + 4

    дано парите отидат по предназначение а не за коли и чалга !

    Нередност?
  • 8
    krasi62 avatar :-|
    krasi62
    • + 2

    Много добре, че се удвояват парите за малките и средни предприятия,но какво от това? Парите в сегашната програма по конкурентноспособност предназначени за предприятията не отидоха ли в банките ? Какво представлява Джерами, ще ми отпускат кредит моля ви, откъде накъде с пари предназначени за безвъзмездно подпомагане на индустрията, при съфинансиране разбира се, ще ми се разпореждат банките. Не им стигнаха депозитите на населението, гаранциите които получават от нас като данъкоплатци за гарантиране влоговете при техни издънки, ами ще им дават и готов ресурс предназначен за наистина важни задачи. Такова удвояване за нашата стстрана, ако пак едни некадърни министри не успеят да създадат улеснен достъп до ресурс за модернизация на предприятия, мерси ,не ми трябва.

    Нередност?
Нов коментар