🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На "Пиротска" всичко е спокойно

Как мудните действия на разследващите провокираха измислено напрежение

Проверките около Женския пазар вече са ежедневие
Проверките около Женския пазар вече са ежедневие
Проверките около Женския пазар вече са ежедневие    ©  Велко Ангелов
Проверките около Женския пазар вече са ежедневие    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Делничен ден, преди обед. Из "най-тежкият" столичен район, както го наричат полицаите от Трето РПУ - "Възраждане", щъкат униформени служители на МВР. Това е карето между булевардите "Ботев", "Мария Луиза", "Сливница" и "Тодор Александров".  Те са "командировани" тук от всички краища на София. На площада между джамията и градската баня полицаи с мотори форсират около пейките и проверяват документите на другоземци.

Така е от началото на седмицата – ден след като вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев обяви, че започват "масирани специализирани полицейски операции" по местата, където се събират чужденци.

Това беше една от седемте мерки за "втвърдяване" на държавната политика към бежанците, представени по спешност от правителството след нарасналото напрежение в резултат на нападението над 20-годишната Виктория Христова в нощта на петък срещу събота.

МВР обяви за предполагаем извършител Салахедин бин Аладин – млад алжирец, влязъл нелегално в България през декември миналата година и очакващ оттогава произнасяне по искането му за убежище. Произходът на предполагаемият нападател наля вода в мелниците на потъналите в забрава крайно десни партии, които организираха ксенофобски шествия в София през уикенда. От мегафоните езикът на омразата в района около Халите и джамията беше посочен като зона за "прочистване".

Опасно ли е наистина на улица "Пиротска"? Опасни ли са хората, дошли в България, за да търсят закрила?

Зоната на здрача

Преди случая с Виктория Христова същото това място, където довчера маршируваха кубинките на омразата, а днес има "масирано полицейско присъствие", за софиянци беше зоната на здрача. Всъщност полиция имаше и тогава, не толкова много, но имаше. И докато правеше тигели по пешеходната част на бул. "Стефан Стамболов" (покрай Женския пазар), безучастно подминаваше с шепнещите "цигари, цигари" иноземци.

Заради джамията "Баня башъ", арабските търговци около Женския пазар, центровете, които предлагат IP телефония, хостелите, които са с по-добри условия от бежанските центрове, кварталът се е превърнал в любимо място за чужденци от Тунис, Мароко, Алжир, Близкия изток, Африка и Азия.

"Има дребна престъпност – джебчийски кражби, грабежи, хулиганство, но в никакъв случай не от хора, търсещи закрила, става дума за изолирани случаи", коментира пред "Капитал" полицай, който работи в района, но пожелал анонимност.

Дванадесет пъти

И един тежък случай, който до миналата седмица в прокурорската статистика се броеше за "спрян", а в полицейската – като неразкрит.

Действието се развива тази година. Датата е 27 май. "Беше около един часът, бях с приятели пред ЦУМ. Отидох до денонощния магазин, за да си купя сайдър. Зад мен тръгна млад човек, който очевидно беше арабин и говореше на френски", разказва 35-годишният Тихомир Владимиров. И допълва: "На паркинга зад Халите ме настигна. Опитах се да избягам, но не успях. Всичко стана за секунди." Нападателят намушква Тихомир 12 пъти. "Не знам как запазих самообладание, вързах си една блуза около врата и се опитах да успокоя дишането си, за да намалее изтичането на кръв." Тихомир има намушквания в черния и белия дроб, ръцете и врата. Прерязана е сънната му артерия и губи близо два литра кръв. Лекарите се борят за живота му, следват тежки операции и дълго възстановяване.

Той описва подробно нападателя си, а полицаите правят фоторобот. Викан е няколко пъти на разпознаване, но безуспешно.

Пет месеца по-късно той вижда снимката на издирвания от МВР предполагаем извършител на нападението на Виктория Христова и го разпознава: "Точно когато мислех да се обадя на разследващия полицай, той ми се обади за да ми каже, че ще трябва да участвам в разпознаване."

След като научава за нападението над Виктория, Тихомир отива в "Пирогов", за да я види: "Исках да и вдъхна кураж. Подарих й

Едно ангелче

Радвам се, че я намерих в добро състояние на духа." Днес той казва, че няма проблем да минава през мястото, където е бил нападнат. Не разбира агресията срещу имигрантите, последвала случая с Виктория: "Става дума за отделен човек, който явно има някакъв проблем. Не бива случаят да се използва с политически цели."  Няма претенции към полицаите, които са работили по неговия случай, дори напротив: "Знам, че са много натоварени в Трето РПУ, но си свършиха добре работата."

В четвъртък Тихомир посочва Салахедин бин Аладин като своя нападател. Дали това наистина е той, може да каже само съдът. Разпознаването е направено пет месеца по-късно, и то след като снимката на алжиреца обикаляше цяла България.

Показателно е, че нападението над Тихомир Владимиров, което е в пъти по-тежко от това над Виктория, е пазено в продължение на пет месеца в пълна тайна. През юни "Капитал" се срещна с ръководителя на сектор "Грабежи" в СДВР Илко Иванов и зам.-градския прокурор Бисер Кирилов, който отговаря за този тип престъпления. Никой от тях не се сещаше за казуса.

Можем да предполагаме какви щяха да са последствията, ако през пролетта мотивацията на държавата (главен прокурор, вътрешен министър и главен секретар) беше същата. Най-вероятно извършителят щеше да бъде заловен. Второ нападение нямаше да има. Нямаше да има и ксенфобски шествия из столицата, а районът около Женския пазар нямаше да бъде стигматизиран.

Нямаше да виждаме изплашените погледи на чужденците, били те нелегални или легални имигранти, черни или бели, защото за 25-и път са им поискали документите, или заради цялата неадекватна медийна истерия около два тежки криминални случая българите ги гледат като потенциални убийци.

*"Капитал" се опита да се срещне с полицейския инспектор, който отговаря за района – Иван Братованов, за да разкаже за криминогенната обстановка, но от пресцентъра на МВР не оказаха съдействие

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 11
    • + 24

    Патладжаните висят в този район от години и никой не ги безспокои. Така у тях се създава впечатлението, че могат да си правят каквото поискат в София и са безнаказани. Полицаите ги гледат благо въпреки, че много добре знаят, че са нелегални. Сега се сетили полицаите да им искат документите. Ако го бяха правили от по-рано патладжаните нямаше да се населят в центъра на София и да правят золуми. Ама на кой да му дойде на ум това в полицията ...

    Нередност?
  • 2
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 10
    • + 12

    Как да му викаме на райончето, малкия Бейрут, патладжан-чарши, чафуткьой, то толкоз черкез на едно място къде има в БГ? Да ги прекарат през мазите на районното, най-накрая куките да си изскарат заплатите.

    Нередност?
  • 3
    sib avatar :-|
    sib
    • - 3
    • + 23

    Да сляза да направя няколко снимки вечерно време по Женския пазар, защото статията очеизвадно лъже. Вечерно време е срашно.

    Нередност?
  • 4
    juliano95 avatar :-(
    Julian Mall
    • - 6
    • + 20

    Пак ни залъгвате с приспивни статийки до следващия случай, ако изобщо му бъде дадена публичност, защото както се вижда жертвите които живеят в района не желаят да дават публичност на престъпленията, защото се страхуват от присъщата за мюсюлманите отмъстителност. Само с проверки няма как да се обезопаси тази зона. Всеки който е с нередовни документи или не работи трябва да се прибира и въдворява в лагер за имигранти където да чака експулсирането си.

    Нередност?
  • 5
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#1] от "Нефертити":

    "патладжаните" ???

    Нередност?
  • 6
    palitza avatar :-(
    palitza
    • - 1
    • + 20

    [quote#0:"Росен Босев"]МВР обяви за предполагаем извършител Салахедин бин Аладин – млад алжирец, влязъл нелегално в България през декември миналата година и очакващ оттогава произнасяне по искането му за убежище.[/quote] Какъв "предполагаем" извършител, "Капитал"? Не следите ли други медии? Извършителят вече направи самопризнания. И не е никакъв "млад алжирец, очакващ убежище", а е рецидивист хомосексуалист с два опита за убийство с хладно оръжие. Жертвата на първия му опит е 35-годишен мъж, който по чудо е оцелял.

    Нередност?
  • 7
    palitza avatar :-(
    palitza
    • - 1
    • + 28

    [quote#0:"Росен Босев"]Опасно ли е наистина на улица "Пиротска"? Опасни ли са хората, дошли в България, за да търсят закрила?
    [/quote] Да, опасно е. Аз вече избягвам да мина там посред бял ден. И много бъркате понятията, "Капитал". Хората, дошли да търсят закрила, са в лагерите - във Военна рампа и пр. Те не са опасни и заслужават милосърдието ни. В "малкия Бейрут" около джамията и Халите обаче се мотаят съвсем други хора, които не търсят закрила, а лесна печалба от продажба на наркотици и сводничество. И те са много опасни.

    Нередност?
  • 8
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 1
    • + 15

    До коментар [#5] от "the_mad_mellon":

    Сборно наименование на всякаква паплач от крими типове и други типове без документи за самоличност, тюрлюгювеч.

    Нередност?
  • 9
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#3] от "sib":

    Няма нужда да е по вечерно време, по обедно време е същото - страшно.

    Нередност?
  • 10
    1951 avatar :-|
    1951
    • - 1
    • + 16

    "Икономедиа" пак изпадна в гърч от толеращина :)

    Районът винаги е бил кофти, а сега е станал почти нетърпим. Денем е опасно, а нощем си е направо страшно. Много от джипчийските изпълнения и уличните обири просто не се докладват и това е ясно на всеки, който се занимава с криминалната тема.

    Въобще, в центъра на София се култивира един цирей по бул. Мария Луиза. С радост ще пратя Росен Босев, ако му стиска, да ходи да прави репортаж там нощем,

    Нередност?
Нов коментар